Számlázás lap | ScrollMAX

Számlázás lap

A számlázással, számla adattartalommal, alapértelmezett fizetési móddal és a felszólításokkal kapcsolatos adatok, beállítások találhatóak ezen a lapon

.

Név, cím, ország, székhely: a számlán megjelenő adatok. Ha ezek közül bármelyik ki van töltve, akkor az felülírja az Adatlapon szereplő adatokat és a program ezt ajánlja fel a számla írásakor. A  gombbal az Adatlapon szereplő értékek átmásolhatók a számlázáshoz, amik aztán itt módosíthatók. Másolás után viszont az Adatlap javítása nem változtatja meg a Számlázás lap adatait, azok csak itt, a külön jogosultsággal írhatók felül. (Egyes helyeken pont ezért is igyekeznek a külön számla adatot is kitölteni…)

Ország típus: elsősorban a pénzügyi rendszerek felé történő feladásoknál használjuk, Külön statisztika egyelőre még nem épült erre rá a ScrollMAXban.

Fizetési mód és nap: a számlán alapértelmezett fizetés beállítására szolgál. A részletesebb utasítást a Fizetés mező tartalmazza.

Fizetés: a fizetési feltételek (és nem a fizetési mód) leírására szolgál. Ilyen lehet pl.:

  • 20% előleg anyageladáskor, a többi szállítás előtt;
  • Adott összeg alatt csak készpénz.
  • 5% sconto opció adott összeg felett.

Az itt megadott feltételt ajánlja fel a program a Megrendelés visszaigazolásánál, amitől ott el lehet térni.

E-számla típus: a partner alapértelmezés szerint e-számlát vagy normál, papír alapú számlát kap. Kérdés esetén a program a számla iktatásakor rákérdez a számla típusára, a Mindig beállításnál kérdés nélkül küldi az e-számlát vagy nyomtatja a hagyományos számlát.. A ScrollMAX E-számláról a Printportál Számlák oldalon olvashat bővebben.

Bankszámlaszám: ennek az adatnak más szerepe van a megrendelők és más a szállítók (beszállítók, alvállalkozók) esetén.

Kimenő számlán:

  • ha az adott bankszámlaszám szerepel a cég Saját bankszámlaszámai között, akkor a kimenő számlán ez jelenik meg. Így beállítható, hogy egy külföldi partner mindig az EUR számlaszámot kapja, s véletlenül se a HUF számlaszámra utaljon
  • ha a hitelszerződés megkövetel valamennyi fix havi forgalmat a hitelező banknál is – de a nyomda nem kíván teljesen bankot váltani – akkor adott,a megfelelő havi forgalmat produkáló ügyfeleket fixen hozzá lehet rendelni ahhoz a bankszámlaszámhoz. Így nem kell a megrendelőknek állandóan figyelniük, hogy egyszer az egyik, aztán egy másik számlaszámra kellene utalniuk.

Bejövő számlán:

  • a szállító számlaszáma, ahova nekünk kell utalni. Az Utalási listákban, banki termál adatkapcsolatokban is ezt használjuk.

Adószám, Csoport adószám: belföldi cég esetén a rendes hazai adószáma (amit az Új partner rögzítésekor a ScrollMAX automatikusan ki is tölt), EU-s cégnél a közösségi adószám. Ez egyrészt a többszörös rögzítés elkerülését szolgálja, másrészt megjelenik a számlán.

E-mail: a pénzügyi kapcsolattartásnál (ami legtöbb esetben a fizetési emlékeztető/felszólítás) használt külön e-mail cím. Ha ez nincs külön megadva, akkor a program az Adatlapon található központi e-mail címet használja ilyen célra.

Számla sablon: a számla alapértelmezett nyelve.

Pénzügyi információ: a pénzügy által kezelt, de a kereskedelem számára is fontos információ, utasítás. Tartalma megjelenik a Táska szerkesztőben a Visszaigazolás és a Számlázás lapon is.

Számlára kerül: az itt megadott szöveg automatikusan rákerül a partner minden kimenő számlájának Megjegyzés részébe. ha szükséges, akkor a számla lezárása előtt ez módosítható, törölhető.

Figyelmeztetés: új kimenő számla létrehozásakor a program az itt megadott üzenetet megjeleníti egy felugró ablakban. Itt olyan, a számla kitöltésével, adattartalmával, stb. kapcsolatos információkat, utasításokat lehet megadni, aminek elmulasztása esetén nem megfelelő lenne a számla.

Fizetési emlékeztető: a lejárt tartozásra figyelmeztető automatikus e-mail és SMS küldésének beállítására szolgál: hány nap után és milyen gyakorisággal kezdjük bombázni a partnert.

Utaláshoz: banki terminálos kapcsolat esetén átadott közlemény, pl. szerződésszám, mérőóra azonosító, stb.

Aktuális kintlévőség: a partner aktuális kintlévősége, a lejárt tartozással együtt. A program ennek segítségével figyelmeztet például az új számla készítésekor arra is, ha annak összegével a megengedett szintet átlépné a partner.

Kintlévőség limit és Minősítés szerint: a Partner minősítés alapján besorolt kategóriához tartozó kintlévőség limitet a Minősítés szerint mező tartalmazza. Ha az adott partnernél ettől bármilyen irányban el szeretnénk térni, akkor az egyedileg meghatározott keretet a Kintlévőség limit mezőben adhatjuk meg. Ha ez az érték nem nulla, akkor az összehasonlításoknál a program ezt az értéket fogja figyelembe venni.

A Kintlévőség limit figyelésről bővebben a Megrendelő minősítés oldalon is olvashat.

A lap megtekintéséhez a Partnertörzs > Számlázási adatokat lát, módosításához a Partnertörzs > Számlázási adatokat módosít jogosultság szükséges.