Űrlap nézet beállítása | ScrollMAX

Űrlap nézet beállítása

A szerkesztő segítségével dinamikusan méretezhető, strukturált űrlapot készíthet. Az űrlap típushoz felvett mezők és a program által generált fix adatok megjelenítését többféle paraméter segítségével tudja szabályozni. Csoportokat, lapokat tud létrehozni, beállíthatja, hogy egymáshoz képest a mezők hogyan jelenjenek meg, hogyan töltsék ki a rendelkezésre álló területet. A különböző fejlécek és címkék, elválasztók és üres mezők segítségével a nyomtatásban is jól kinéző felületeket adhat a rendszeréhez.

A megjelenítésnek van egy alap logikája, aminek megértése, a kezelés elsajátítása esetleg több próbálkozást, gyakorlást kívánhat. Amint viszont kiismerte a funkció működését, az újabb űrlapok felvitele, a meglévők átalakítása csak pár kattintás és beállítás lesz csak. 

Az űrlap szerkesztése két felületen történik:


A fő szerkesztő ablakban a létrehozott űrlap aktuális állapota látható. Itt az egyes mezők és csoportok (dobozok) egyszerűen az egérrel húzhatók a kívánt helyre. A jobb egérgombbal megjelenő menüvel a kijelölt tétel(ek) beállításai módosíthatók, A Shift és a Ctrl billentyűt nyomva tartva egyszerre több elem is kijelölhető és együtt mozgatható, paraméterezhető, csoportba rendezhető. (Az űrlap megjelenítésének módosítása csak szerkesztési módban lehetséges. Ehhez a Tervező gombot kell megnyomni.)


A Tervező gombbal megjelenő segédablakban a már felvitt elemek és a létrehozott, de az űrlapra még nem betett mezők, csoportok láthatók, hierarchikus (fa) struktúrában. A fő szerkesztő ablakhoz hasonlóan itt is több elem kijelölhető egyszerre, s a jobb egérgombbal elérhető menüvel egyszerre állíthatók. A fa struktúrában mozgatva az űrlapon az elemek szintén áthelyezhetők. 

A Tervezőn a program által generált fix adatok és az űrlap típusnál megadott mezőkön kívül további elemek is létrehozhatók. A fix mezőkről bővebben később olvashat.

Néha a fő szerkesztő ablakon, néha a Tervezőben egyszerűbb módosítani a megjelenítést. A program szempontjából mindegy, bármelyikben is történik változás, a program a másik helyen is azonnal befrissíti az új állapotot.

A program az űrlaphoz felvett mezőket a Tervező Elérhető elemek listájába generálja le. Innen lehet ezeket az egérrel a kívánt helyre húzni:

  • A Szerkesztőben a program egy vonallal, valamint kis zöld nyilakkal jelzi, hogy az hova és milyen elrendezéssel kerülne be. (Az elrendezés később a menüből módosítható.)

  • A Tervezőben egy már berakott elem nevére húzva kis nyíl ikon jelzi, hogy elengedés után az új elem az elé, mögé, vagy – csoport esetén – az elem listájába kerül be.

A már kirakott elemek áthelyezése is ugyanígy történik.

Az űrlapról törölni csak az ott létrehozott elemet (csoportok, elválasztók, címkék, csúszkák, stb.) lehet. Az űrlaphoz felvett mezőt és fix adatot csak eltávolítani lehet; ezek ilyenkor a Tervező Elérhető elemek listájába kerülnek vissza.

A Sorszám nevű fix mező az űrlap azonosítóját jeleníti meg. Ezzel a műbizonylatok, ellenőrző ívek stb. a nyomtatásban is kaphatnak egy olyan sorszámot, amire később hivatkozni lehet. (Pl. egy denzitás ellenőrző lap számát rá lehet írni a nyomott ívre.)