Űrlap típusok létrehozása | ScrollMAX

Űrlap típusok létrehozása

 Az űrlapok létrehozása elsősorban a használni kívánt mezők rögzítéséből és az űrlap megjelenítésének beállításából áll. Új űrlapot létrehozni, illetve a meglévőket módosítani a Kereskedelem csoport > Beállítások > Űrlapok menüpontjával lehet:

A listában a már rögzített űrlap típusok láthatóak. Alapértelmezés szerint csak az Aktív, jelenleg is használható típusok látszanak. Az összes, inaktív űrlap típusok megjelenítéséhez a táblázat felett található Csak az aktív lapok kapcsolót kell kikapcsolni.

A lista melletti gombokkal új lap hozható létre, a kijelölt lap lemásolható, módosítható, inaktívvá (vagy vissza) állítható, szerkeszthető. A lista alatt az adott űrlaphoz tartozó jogosultságok állíthatóak be:

  • A Megnéz és Szerkeszt kapcsolóval válassza ki a szerkeszteni kívánt funkciót.

  • Ha az űrlap típusnál az adott funkcióhoz „Mindenki”-t adtak meg, akkor a lista helyett a „Mindenkinek van hozzá joga” felirat jelenik meg.

  • Ha a jogosultság korlátozott, akkor a megjelenő táblázatban a funkciót elérő felhasználók és/vagy csoportok láthatóak. Új jogosultat a bal oldali két listából vehet fel, eltávolítani a lista alatti Törlés gombbal tud.

 

Űrlap típus paraméterei

Az űrlap típus fő paraméterei az új lap felvitelekor, illetve a Módosítás gombbal adhatóak meg:

Név: az űrlap megnevezése, ez jelenik meg a listákban és a táska infomenüben.

Mindenki látja és Mindenki módosít kapcsolók: az űrlaphoz tartozó jogosultság beállítások. Alapértelmezés szerint egy űrlapot bármelyik ScrollMAX felhasználó létrehozhat és láthat, de ez egy-egy felhasználó csoportra és/vagy konkrét felhasználókra is korlátozható. Ez a jogosultsági lista az Űrlap típusok törzsénél adható meg.

Terület: az űrlapok könnyebb kezeléséhez csoportok hozhatók létre. A felhasználás során a program az űrlap típusokat ezek alá csoportosítva jeleníti meg.

Lap létrehozható: a új űrlap háromféleképpen hozható létre:

  • Új, üres lapként: ez minden űrlapnál alapértelmezés szerint elérhető;

  • Új (másolással): a kijelölt űrlapot lemásolva, annak adataival.

  • Utolsó alapján: hasonlóan az előzőhöz, de mindegy, hogy a felhasználó melyik lapon áll, a program a legutolsó alapján hozza létre az újat.

Az utolsó a két mód ezekkel a kapcsolókkal engedélyezhető. (A példáknál említett Ívellenőrző lapnál fontos, hogy minden dolgozó új lapot töltsön ki, míg a PDF ellenőrző lapnál mindig az utolsóhoz „írnak hozzá”.)

Másolás inaktívvá állítja az eredetit kapcsoló: amikor az új lapot másolással hozzák létre, a program automatikusan inaktívvá állítja az eredetit, így – alap helyzetben – mindig csak az utolsó verzió látszik a listákban.

Aktív kapcsoló: az űrlap típus használható, új lap hozható létre. A táskánál természetesen a már korábban rögzített, de már kikapcsolt lapok is elérhetőek maradnak.

A program az űrlapot dinamikusan, egymáshoz képest automatikus elrendezéssel jeleníti meg. Ennek a váznak a létrehozása viszont minden egyes újabb mezővel nagyságrendileg bonyolultabb lehet, amivel az űrlap megjelenítésének ideje is nőni fog. Ezért azt javasoljuk, hogy ha már érezhetően lelassul az űrlapok létrehozása, akkor – ha lehetséges – csökkentse az űrlapon lévő mezők számát (például több, rövidebb űrlap létrehozásával).