Fő ablak - Saját menü | ScrollMAX

Fő ablak - Saját menü

A menü első, szabadon testre szabható csoportja a Saját lista, amihez akár több Profil szerint lehet menüpontokat összeválogatni. A Profilok lehetnek a felhasználó által különböző feladatokra, feladatkörökre összeállított listák (pl. az alap, rendszeres napi feladatok listája mellett egy külön lista a jelentéseknek, lekérdezéseknek), vagy a Felhasználó csoportokhoz előre beállított ajánlások.

A program megjegyzi a kilépéskor használt Profilt és a következő induláskor automatikusan be is tölti.

 

Saját profilok

Meglévő listát módosítani vagy új listát létrehozni (esetleg feleslegest törölni) a Profilok menü Beállítás pontjával lehet:

A módosítani kívánt Profilt az ablak felső részén található lenyíló listával lehet kiválasztani. Új Profilt vagy az Új gombbal (üres lista) vagy a Másolás gombbal, a Profil nevének megadása után lehet létrehozni. A megnevezés a Módosítás gombbal javítható, a Profil törlés gomb eltávolítja a listát.

A bal oldalon a rendszer összes, a bejelentkezett felhasználó által elérhető menüpontja található, a jobb oldalon az aktuális Profil szerinti Saját lista. Új menüpontot dupla kattintással vagy a Felvesz gombbal lehet a Saját listára tenni. (Az új menüpontot a program a listában kijelölt menü alá teszi be.) A felesleges funkciót a Törlés gombbal lehet eltávolítani.

A könnyebb áttekintés érdekében a menüpontok egy elválasztó csíkkal csoportosíthatók. Ezt az Elválasztó gombbal lehet a – kijelölt menüpont alá – berakni.

A felvett menüpontok és elválasztó vonalak az egér segítségével mozgathatók: vagy a menüt megfogva lehet a megfelelő pozícióba húzni, vagy jobb gombbal kattintva a Fel és Le menüpontokkal mozgatni.

Az olykor több száz elérhető funkciók közül néha nehéz megtalálni a ritkábban használt, de egy Profilba felveendő funkciót. Ilyenkor a Keresés gombbal előhívható Funkció keresés lehet a megoldás: a funkció nevét gépelve a program folyamatosan szűri a listát: így akkor is könnyen előkereshető a kívánt funkció, ha annak megnevezésére, csoportjára nem teljesen pontosan emlékszünk.

Saját lista bővítése, törlése közvetlenül a menükből

Lehetőség van a saját lista alatt, éppen aktuálisan elérhető profilhoz hozzáadni menüpontokat a fentiekben leírthoz képest más módon is: a kívánt menüponton jobb klikk az egérrel, majd a megjelenő Hozzáadás Saját menühöz választással.

A saját listáról a menüpont eltávolítása hasonlóan megoldható: jobb klikk, majd Menüpont törlése.

Felhasználó csoport profilok

Ezeket a profilokat a Felhasználó csoport törzsében, az arra jogosult személy állíthatja be és a cégen belül, minden csoport tag számára elérhetők.

Ha egy felhasználó több olyan csoportnak is tagja, amihez van csoport profil, akkor eldöntheti, hogy az egyik vagy másik listát tölti-e be, vagy az összes, neki szánt funkciót egyben szeretné látni, használni (Csoport listák összevonva opció).

A jól beállított csoport profilok nagyban megkönnyíthetik egy új kolléga első lépéseit: induláskor már külön összeszedve megkapja azokat a fő funkciókat, amik a munkája elvégzéséhez szükségesek.