Partner statisztika - Ajánlat/Táska/Számla | ScrollMAX

Partner statisztika - Ajánlat/Táska/Számla

Ajánlat/Táska

A lapon a partner elmúlt időszakra vonatkozó kereskedelmi és árbevételi aktivitását láthatja. A felső grafikonon az elmúlt két évben kiadott ajánlatok (sárga) és táskák (kék) számát láthatja két évre visszamenőleg.

Ebből a grafikonból is már sokszor látszik, hogy milyen a megrendelő viszonya a nyomdával, például:

  • Ha az ajánlatkérések száma sok, de az egy hónapon belül van, s onnantól inkább csak megrendelései vannak: vagy egy tender árral megnyert ügyfél, vagy a sikeres értékesítési munka után a cégnek sikerült fix partnerként bekerülnie. Az utóbbi esetben a megrendelőt akkor is érdemes kiemelten (VIP) kezelni, ha egyébként a Megrendelő toplistán nincs annyira előkelő helyen

  • Ha folyamatosan és gyakran rendel, de ennél sokkal több árajánlatkérése van: ügynökség, kiadó, ahol bár árajánlatot tud adni a nyomda, azonban csak speciális esetben tud munkát szerezni. Még nehezebb az eset, ha csak ellenőrző, 2-3. árnak van szükség a nyomda ajánlatára.

 

Ajánlatok, Táskák, Számlázott érték

A következő grafikon az előző (sárga) és az aktuális (kék) évi ajánlatok és táskák darabszáma, valamint a kiszámlázott értéket mutatja, havi bontásban. Ezekről a grafikonokról azonnal látszik, ha a megrendelő kezdene elmaradni az előző évi rendelési mennyiségtől. A havi bontásnak köszönhetően a szezonalitás (jellemzően év elején, végén, nyáron rendel) is jól látható.

 

Halmozott számla

Az előző (sárga) és az aktuális (kék) évi halmozott kiszámlázott érték, havi bontásban. A grafikonon az évben az adott hónapig összesen leszámlázott érték látszik. Jó esetben a kék területnek egyre nagyobbnak kellene lennie, mint az előző évi, sárga területnek. Ha ez nem így van, akkor a megrendelőtől származó árbevétel csökken. Ha fontos, kiemelt ügyfélnél érdemes ennek okát megvizsgálni.

Elmúlt két év

Az elmúlt 24 hónapban kiadott ajánlatok és verziók száma, aránya megmutatja, hogy az ügyfél mennyire konkrét, valószínűleg tényleges munkákra kér árat.

Táskák száma és ajánlat/táska arány: a kiadott ajánlatok hány százalékából lesz tényleges megrendelés. Azért az adat torzíthat: szélsőséges esetben lehet olyan, hogy egy ajánlatot tízszer is megrendel, kilencet soha, az arány mégis 1 lesz. Ez a mutató nem is az ajánlatok eredményességéről szól, hanem arról, hogy a megrendelő inkább csak megdolgoztatja a kereskedelmet/kalkulációt, vagy azért rendel is.

Kevesen számolnak utána, hogy mennyibe is kerül egy árajánlat elkészítése, mennyi időt és erőforrást köthet le feleslegesen egy meg nem rendelt munka. Ha azt nézzük, hogy egy óra alatt a kereskedőnek mennyi értékű új munkát kellene behoznia, illetve az ügyfélkapcsolati munkával megtartania, akkor sok helyen kijöhet a 3.000-5.000 Ft-s árajánlati díj is. Ha egy ügyfél 10 ajánlatból csak 1-1 esetben rendel, akkor ott már 30-50.000 Ft fedezetnek kell lennie, hogy a kereskedelmi költségeket fedezze.

Bár sok helyen számít szentségtörésnek nemet mondani a kisebb, szinte nulla eséllyel rendelkező megkeresésre is. Sokszor viszont ezek a felesleges ajánlatok más, nagyobb eséllyel kecsegtető megkeresésektől – vagy más fontosabb kereskedelmi-értékesítési feladattól – veszik el az időt, így megfontolandó, hogy azokat a partnereket, akinek inkább csak árra, mintsem tényleges munkára van szükségük, udvariasan ugyan, de elbúcsúzzunk tőle.

 

Összesen

A ScrollMAX rendszerben található összes árajánlatkérés és táska, valamint ezek közül a legelsők dátuma.