Többfunkciós táblázat | ScrollMAX

Többfunkciós táblázat

A ScrollMAX rendszerben az adatok, listák megjelenítésére egy többfunkciós táblázatot – és ahol csak megoldható – kiegészítő adatkezelő funkciókat használunk. A funkciók jó része magától értetődő, de lehetnek benne olyanok, amik nem feltétlenül egyértelműek.

 

 

Oszlop sorrend rendezés: az oszlopok fejléce az egérrel mozgatható. A beillesztés helyét kis zöld nyilak jelzik.

Oszlop szélesség beállítása: a program az ablak és így a táblázat méretének változásával automatikusan, az eredeti méretek arányában újraméretezi az oszlopok szélességet. Ezek természetesen kézzel is állíthatók: a cella fejlécének szélén átvált az egérkurzor, s ilyenkor a bal gombot lenyomva tartva a cella szélessége - a többi cella szélességének rovására – növelhető, vagy csökkenthető. A cella szélére duplán kattintva a program a szélességet a leghosszabb tartalom szélességéhez állítja úgy, hogy lehetőleg az teljesen elférjen.

Sorba rendezés: az oszlop fejlécére kattintva a program a listát az oszlop szerint rendezi növekvő sorrendben. Ezt egy kis háromszög is jelzi. A következő kattintásra a program megfordítja a sorrendet, ami így csökkenő lesz.

Oszlop szűrés: a fejlécben a jobb felső sarokban érhető el az Excel szerű szűrő. (Az egérkurzort a sarokhoz húzva jelenik meg egy kis szűrő ikon.) Itt a legördülő listában a program felsorolja az összes előforduló opciót, amit az előttük lévő kapcsolóval lehet megadni, akár egyszerre többet is. A Mind opció lényegében kikapcsolja a szűrést. Egyéni szűrő feltételek megadására is lehetőség van, pl. valamilyen értéknél kisebb/nagyobb, vagy intervallum feltétel is megadható.

A táblázaton egyszerre több oszlopon is lehet aktív szűrő, ezeket a program kombinálja, s csak azok a sorok jelennek meg, amik minden feltételnek megfelelnek. Ha a táblázaton valamilyen oszlop szűrőt kapcsol be, akkor a szűrési feltételek megjelennek a táblázat alatt.

Szűrő varázsló: az egyszerű oszlop szűrésen túl egészen komplex, egymásba ágyazott logikai szűrőket is kezel a program. Ha van a táblázaton szűrés, akkor annak feltétele a táblázat alatt látható. A feltétel előtti kapcsolóval a szűrő egy mozdulattal ki és visszakapcsolható. A program a megnyitástól kezdve elmenti az összes szűrési feltételt, amik egy listába kerülnek. Így ezek között is egy kattintással (a feltétel mögötti szűrő gombra kattintva) lehet váltani. Az X gombbal a táblázat szűrője teljesen kikapcsolható.

A Testreszabás gombbal megnyílik a Szűrő varázsló. Itt lényegében korlátlan mélységig lehet egyedi feltételeket kombinálni, pl.: kimenő számla listázásakor:

  • a 30 napon túli lejárt számla legyen benne,

  • de az 1.000.000 Ft feletti tartozások már 10 nap után,

  • de XY megrendelő számláinak nem kell benne lenniük

Az összeállított szűrők szabadon elmenthetők egy külső fájlba, illetve a mentett szűrők be is tölthetőek.

Csoportosítás: a csoport mező bekapcsolása (adatkezelő gombsor) után a táblázatban található sorok szabadon csoportosíthatók. Ehhez egyszerűen az oszlop fejlécét kell a mezőbe húzni, s a program máris létrehozza a csoportokat, s alattuk a hozzájuk tartozó tételeket.

A csoportosítás több szinten is elvégezhető: egy újabb oszlop fejléc felrakásával a program azonnal alcsoportokat készít a csoporthoz. A szintek sorrendje (pl. ajánlatok partnerenként és gyekesenként, vagy gyekesenként, majd partnerenként legyenek csoportosítva) a csoport mezőben az oszlopok nevét egérrel mozgatva lehet állítani.

A csoport mezőbe húzott fejlécek továbbra is a megszokott módon működnek: lehet velük sorba rendezni és oszlop szűrő feltételt beállítani.

Összegző sor: a táblázat végére egy összegző sor is bekapcsolható (adatkezelő gombsor). Erre jobb egérgombbal kattintva az aktuális oszlophoz lehet valamilyen összesítő mezőt beállítani: darabszám, összesítés, minimum vagy maximum érték és átlag.

Részösszesen sor: csoportosításnál minden csoport – és alcsoport – végére lehet egy összegző sort bekapcsolni, amire szintén jobb egérgombbal lehet összeseneket (darabszám, összesítés, minimum vagy maximum érték és átlag) beállítani.

 

Gombsor

A táblázatokhoz kapcsolt gombsorral további funkciók érhetők el: nyomtatás, exportálás, gyors szűrés és teljes táblázatra érvényes keresés.

Oldal beállítás: a táblázat nyomtatásával kapcsolatos főbb paraméterek állíthatók be: a papír mérete, tájolása, margók, fejléc és lábléc beállítása, adattartalma (oldalszám, felhasználó és gépnév, cím, stb.) Ezeknek a paramétereknek egy része a nyomtatási képnél is beállítható. 

Nyomtatási nézet: a program alapértelmezés szerint a táblázatot úgy nyomtatja ki, ahogy azt a felhasználó beállította: csoportosítással, szűréssel, összesítésekkel – de még a kiválasztott skint is figyelembe veszi. A nyomtatási nézetnél nagyon sok paraméter áll rendelkezésre ahhoz, hogy a nyomtatott jelentést teljesen testre tudja szabni.

Az általános beállítások (méretek, kicsinyítés, cím, fejléc, lábléc, stb.) mellett a Tervező gombbal elérhető lapokon a táblázat minden egyes paraméterét egyedileg be tudja állítani. A beállítások sablonként is elmenthetők, így legközelebb azt megnyitva egy kattintással tudja a formázásokat újra használni.

A nyomtatás mellett itt lehetősége van PDF formátumban is kiexportálni a jelentést.

Nyomtatás: a táblázatot a beállítások szerint kinyomtatja.

Exportálás gomb: az éppen aktuális beállítások szerint exportálja ki a táblázat adatait többféle formátumban (Excel, HTML, TXT, CSV, stb.)

Mind kinyit/bezár: a táblázat összes csoportját kinyitja, illetve bezárja.

Összegző sor: a táblázat végén megjelenít/eltüntet egy sort, amin különböző összesítő adatokat lehet bekapcsolni.

Csoportosítás mező: a táblázat fejlécében bekapcsolja/eltünteti a csoportosítás mezőt. Az oszlop fejlécét ide húzva tudja a csoportosítást beállítani – akár több alcsoporttal. A mezőből a táblázatba visszahúzva tudja a csoportosítást megszüntetni.

Részösszesen sor: a csoportokhoz (és alcsoportokhoz) tud egy összegző sort bekapcsolni, amire különböző összesítő mezőket lehet beállítani.

Szűrő sor: a fejléc alatt megjelenő gyorsszűrőt kapcsolja be/tünteti el.

Keresés: a táblázat felett megjeleníti/kikapcsolja a keresés mezőt. A mezőbe írt szöveget a program a táblázat összes mezőjében keresi bárhol a cella tartalmában.

További oszlopok: a listában olyan mezők találhatók, amik vagy induláskor nem szerepeltek a táblázatban, vagy a felhasználó kikapcsolta őket. Ezeket a listából az egérrel be tudja húzni a táblázatba.

Legjobb szélesség: a program a táblázatba betöltött adatok alapján beállítja az összes oszlop szélességét az optimális értékre.

Beállítások mentése: a táblázat beállítása (szűrő, csoportosítás, oszlopok sorrendje és szélessége, stb.) elmenthetőek, így a következő alkalommal ezek egy kattintással vissza is állíthatók.

Beállítások betöltése: az elmentett beállításokat tölti vissza. Csak akkor érhető el, ha az adott táblázathoz van elmentett beállítás.

Alapértelmezések visszaállítása: az oszlopok sorrendjét és méretét a program az alapértelmezett értékre állítja.

Aktuális cella/sor tartalma a vágólapra: abból a cellából másolja ki az adatot, amelyik a gombra kattintás előtt ki lett jelölve.

Kimutatás: lehetőség van a táblázat adataiból kimutatást is készíteni.

Súgó: megnyitja a táblázathoz tartozó leírást.

Színezés: saját egyedi kijelölési lehetőség a sorok színezése.