Diszpó módosítás | ScrollMAX

Diszpó módosítás

 

Alap adatok

Típus: Teljes vagy részszállítás, alvállalkozói, műszaki, belső vagy egyéb. Bővebben a Diszpó jellemzői oldalon.

Határidő (időpont és megjegyzés): szemben a táskán megadott végső határidővel, itt már konkrét, óra-perc időpontot kell megadni. Új diszpó sor rögzítésekor – ha azt nem az alvállalkozói megrendelés alapján hozzák létre – a program a táska szállítási határidejét és a Táska beállítások lapon megadott órát állítja be. Az adat típusa miatt akkor is meg kell adni órát, amikor azt egyébként a megrendelő nem kötötte ki. A megjegyzés mezőben lehetőség van ennek megadására is, pl. „délelőtt”, „estig bármikor” vagy „nem késhet”, stb.

+1 nap/+1 hét mindenre gomb: a határidőt növeli meg 1 nappal/héttel.

Rendelés gomb: csak az alvállalkozó típusú szállításoknál érvényes, amivel a táskához rögzített alvállalkozói és beszállítói feladatok közül kell kiválasztani, hogy az melyikhez kapcsolódik. A rendelés megadása ilyenkor kötelező, Alvállalkozó típusú szállítás rendelés nélkül nem rögzíthető.

gomb: a megadott alvállalkozói rendelés partnerének adataival tölti ki a szállítás cím mezőit.

Honnan: szabad szöveges választó, amivel megadható, ha nem a nyomdából kell a cikket elszállítani. Ilyen eset lehet például ha a szállítás közvetlenül az alvállalkozótól, külső raktárból vagy beszállítótól történik. Ha az a szokásos módon, a nyomdából indul, akkor felesleges mindig beírni, hogy a „Nyomdából”: ha a mező üres, akkor az ezt jelenti.

Név: a szállítás címzettje. Alapértelmezett a táska megrendelője, de ettől természetesen el lehet térni.

gomb: megnyitja a Partnertörzset és az ott kiválasztott céget és személyt állítja be címzettnek és szállítási kontaktnak.

Kontakt: kit kell keresnie a sofőrnek, ha gondja van a szállítással. Az adat a szállítólevélre is rákerül.

Telefon: ha bármi gond lenne (nem találja a sofőr a címet, zárva a kapu, stb.).

Címek gomb: a megrendelőhöz rögzített szállítási címek törzsből lehet kiválasztani a diszpó címzettjét.

Megrendelőnek gomb: címzettnek és kontaktnak beállítja a táska megrendelőjét és a táskán megadott kontakt személyt.

Cím: a szállítási cím. Mivel a program a cím alapján térképen is megpróbálja elhelyezni a címet, ezért érdemes mindig rendesen, minden adatot teljesen kitölteni!

Adószám: a szállítási címzett cég adószáma, elsősorban az EKÁER miatt van erre az adatra szükség.

Nyomda szállít kapcsoló: ki intézi a szállítást. Nagyon fontos jellemzője a diszpó sornak, a Szállítási feladat lista is ez alapján csoportosítja a diszpókat.

Megjegyzés: a szállítással kapcsolatos hivatalos megjegyzés, ami rá is kerül a szállítóra is.

Felpakolás időpontja: amikor a szállításnak el kell hagynia a nyomdát, hogy időben le tudja szállítani a terméket. Mivel ez az adat elsősorban a perce pontosan kiszámított szállításoknál (pl. periodikák) vagy export munkáknál hasznos, így ennek használata opcionális: a szállítás beállítások lapon ez a mező ki is kapcsolható.

Fuvar: törzsadat választó, amivel megadható, hogy melyik autó/sofőr/külső cég fogja a szállítást elvégezni. Bár ennek megadása a szállítást tervező kolléga feladata szokott lenni, pl. nagyobb export szállításoknál, ahol annak megrendelését is a gyekes végzi, már a rögzítésnél is megadható. Ez az adat alapján a későbbiekben sofőrre/autóra bontott napi szállítási feladat listákat lehet készíteni, vagy a külsős cégnek elküldeni a másnapi tervezett köröket.

Sor: opcionális sorszám, amivel a szállításokat sorba lehet rendezni. Fontos, ha a szállításoknak valamilyen logikai sorrendje van: egyik alvállalkozóhoz az alapanyag ki, az elvégzett művelet után be, majd később egy másik alvállalkozóhoz ki és be. Másik szerepe a sorszámnak akkor van, ha a megrendelő is sorszámozza a diszpó sorait. Így egyértelműen lehet egy-egy adott szállítási tételre – például módosításkor – hivatkozni.

Irány: ki- vagy beszállítás. Erről bővebben a Diszpó jellemzői oldalon olvashat.

Cikk: ha az adott táskához táska cikk is tartozik, akkor a diszpó soron megadható, hogy az adott szállítás melyik cikkre vonatkozik. Ilyenkor a cikk megnevezése, cikkszáma, rendelési száma, vonalkódja, stb. felülírják a táska adatait a csomag- és paletta címkén. Bővebben a Táska cikkek fejezetben olvashat.

Új üzenet gomb: a diszpó és a táska adatai alapján egy új Scroll Üzenetet generál.

 

Kiszerelési információk

Mennyiség és mennyiségi egység: a szállítandó mennyiség. Ha a kiszállított vagy beérkeztetett mennyiség ezt eléri vagy meghaladja, a program a diszpót lezárja. A Teljes vagy Rész típusú diszpóknál a mennyiségi egység lehetőleg a megrendelt és a számlázandó mennyiségi egység legyen, így a program a számlázásnál a kiszállított mennyiséget fel is tudja ajánlani.

Raklapjelzés: a megrendelő által kért szöveg, aminek a raklapcímkén meg kell jelennie.

Raklapcímke: a diszpóhoz kiválasztott paletta címke sablon. A táskához és a megrendelőhöz is lehet használandó sablont megadni, valamint az egyik sablon kijelölhető alapértelmezettnek is.

Csomagolás: az egy kötegbe, csomagba, dobozba kerülő termékek mennyisége. Fontos adat, a program ez alapján számol csomagszámot. Ha a gyekes előre nem tudja vagy akarja megadni, hogy mennyi menjen egy csomagba, akkor egészen a csomagcímke nyomtatásáig ez az adat maradhat üres és majd a csomagolást végző kötészeti kolléga tölti ki.

Forgatás: opcionális adat, nem kötelező kitölteni.

Alap: a raklapozáshoz szükséges adat, az egy sorban lévő csomagok száma. Egészen a raklapcímke nyomtatásáig nem kötelező kitölteni.

Sor: a raklapra kerülő sorok száma. Ezt sem kötelező előre megadni, elég csak az első raklapcímke nyomtatásakor megadni. (Ha a megrendelő kiköti a raklap magasságát, egy raklap súlyát vagy az egy raklapon lévő termékek számát, akkor természetesen ezt az adatot a diszpó rögzítésekor meg kell adni.)

Nem változhat! kapcsolók: az adott adat nem ajánlás, kötelező a csomagolás, illetve a raklapozást e szerint elvégezni.

Csomagolási mód: törzsadat választó, ahol az előre definiált, házon belüli csomagolási kategória adható meg. A konkrét csomagolási utasítás a törzsadat leírás mezőjében is megadható. A csomagolási kategória megjelenhet a raklap címkén is, így segítve a csomagoló kollégák munkáját (pl. „Export I.”: élvédő, pánt, stb.)

Gyűjtődoboz: a termék csomagolására használandó doboz. A paletta tömegének kiszámításakor a program a doboz tömegét is figyelembe veszi.

Raklap típus: a használandó raklap konkrét típusa. A program a paletta bruttó tömegének számításakor ezt is figyelembe veszi.

Kalk alapján gomb: a gyűjtődoboz kalkulációban kiválasztott doboz és raklap típusát állítja be.

Csomagkísérő: a diszpóhoz használandó csomagcímke sablon. Ha nincs megadva, akkor a program a táskánál, ha ott sincs, akkor a megrendelőnél, illetve az alapértelmezettként megadott sablont használja.

 

Megjegyzések

Leírás: szabad szöveges sablon, aminek tartalmát a program a szállítólevélen is megjeleníti.

Törlés gomb: törli a Leírás mező tartalmát.

Termékek gomb: a táskához rögzített cikkekből lehet a lenyíló listával választani, aminek az adatait a program beilleszti a Leírás mezőbe.

Belső info: az itt megadott információ mindenhol megjelenik, ahol a kollégák a diszpóval foglalkoznak (csomagolás, szállítás), de ennek tartalma nem kerül rá a szállítólevélre.

 

EKÁER

Az itt megadott adatok elsősorban az EKÁER online adatkapcsolatunk miatt lényeges, de máshol is fontos szerepet tölt be.

VTSz: a szállítandó cikk VTSz száma. A program a táskán megadott VTSz számot ajánlja fel, de ez megváltoztatható. A program a beállított adatot ellenőrzi a hivatalosan elfogadható számok listáján, s ha az azon nem található, akkor a cella színe piros lesz.

EKÁER kell kapcsoló: a program a tömeg és a ár alapján eldönti, hogy az adott sor magában EKÁER bejelentés kötelezett-e. Időnként azonban előfordul, hogy bár maga a diszpó nem lenne az, de a további együttes szállítások miatt az lehet. Ilyenkor ezzel kapcsolóval lehet a programnak jelezni, hogy erre a diszpó sorra is figyelnie kell.

Tömeg: egy termék tömege, ami alapján a program a szállítólevélen és a raklapcímkén feltüntetett súlyt számolja. Fontos, hogy a diszpó sor létrehozása után ez az adat akkor sem változik, ha időközben a táskát módosították!

Ár: egy termék előállítási ára. Csak az EKÁER miatt fontos, nem kerül rá a szállítólevélre.