A diszpó jellemzői | ScrollMAX

A diszpó jellemzői

A szállítást intézi

A nyomda vagy a partner (megrendelő vagy alvállalkozó). Az előbbi esetben feladat még a fuvar szervezése, a saját eszközök és sofőrök napi köreinek megtervezése, esetleg külső szállítás megrendelése és irányítása. A másik esetben a partner jön a termékért; ilyen esetben a megfelelő időben történő értesítés és a termék kiadásának biztosítása (legyen nyitva a raktár, legyen targoncás, stb.) a feladat.

 

Irány

Lehet ki- és beszállítás. Az előbbiekhez készül szállítólevél, míg az utóbbiakhoz esetleg lesz beszállítási bizonylat. Csomagolási és palettázási szempontból a beszállítások csak ritkán jelentenek feladatot (pl. a mi előre kinyomtatott paletta címkéinkkel kérjük a szállítást), de a fuvarok, autók szervezésénél, illetve a lepakolás biztosításánál ugyanúgy feladat.

 

Típus

A program 6 szállítási típust különböztet meg:

  • Teljes: az összes késztermék kiszállítása, a rendelés teljesítése. A kiszállított mennyiség számlázásra is kerül.

  • Rész: ugyanaz, mint az előző, de nem a teljes mennyiség kerül kiszállításra. Jogilag nincs különbség a teljes kiszállításhoz képest, csak sokszor így egyértelműbb és jobban követhető, hogy nem a teljes mennyiség szerepel a szállítón.

  • Alvállalkozói: az alapanyag, félkész termék kiszállítása, majd beszállítása. Általában az Alvállalkozói megrendelés alapján a program le is generálja ezeket a sorokat. A későbbi beszállítások követése érdekében fontos, hogy mindig be legyen állítva a diszpó soron a hozzá tartozó alvállalkozói feladat.

  • Műszaki: a megrendelőnek biztosított műszaki példányok, esetleg minták, proofok szállításához. Ezek – ha késztermékről van szó – a leszállított/teljesített mennyiségbe beszámítanak, de általában nem kerülnek számlára.

  • Egyéb: bármilyen más szállítási feladat: vágókést el kell vinni éleztetni, gépet javítani, esetleg a megrendelő elviszi a saját tulajdonú stancszerszámát.

  • Belső: több telephellyel rendelkező cégeknél a belső áttárolás, anyagmozgatás feladatait jelöli.