Táska szerkesztő - Számlázás | ScrollMAX

Táska szerkesztő - Számlázás

 A lapon a táska számlázási utasításai, szerződés (megrendelés) szerinti paraméterei, statisztikai kategóriái adhatók meg.

 

Termékdíj nyilatkozat táska feladat

A számlázással kapcsolatban egy táska feladatot kezel jelenleg a rendszer: a termékdíj nyilatkozat bekérését. A program a táskához beállított termékdíj kategória alapján felajánlja, hogy kikapcsolja, illetve aktívra állítja ezt a feladatot attól függően, hogy a törzs beállítás szerint kell-e a kategóriához nyilatkozat. A feladat állapota a menüben is látható:

  • : nem kell nyilatkozat (pl. reklámhordozó).

  • : nyilatkozat szükséges, de az még nem érkezett meg.

  • : a nyilatkozat rendelkezésre áll.

Ha a táska feladat határideje már lejárt, akkor a menüpont színe pirosra vált. Alapértelmezés szerint a feladat határideje a munka végső szállítási határideje, azaz amint a megrendelést teljesítettük, ne legyen semmilyen akadálya a számlázásnak.

A szokásos Táska lista ablak felhasználó feladatai listán és a dinamikus menüponton kívül a termékdíj nyilatkozatra váró táskák listája a Pénzügy > Kimenő számlák csoportjában is megtalálható. Itt a pénzügyes kolléga is figyelemmel tudja követni, hogy mihez nincs még meg a szükséges papír, illetve ha ő tartja nyilván a periodikákkal, átvállalási szerződésekkel, stb. kapcsolatos dokumentumokat, akkor a feladatot ő is le tudja zárni.

 

Szerződés szerinti adatok

Vámtarifaszám: a lenyíló listából kiválasztható, hogy a termék milyen VTSz/SzJ kategóriába esik. A statisztikai szám kiválasztása állítja be az ÁFA kulcsot is. Mivel a statisztikai szám megadása a számlán már nem kötelező, így pl. a 27%-os ÁFÁra elég csak egyetlen sort rögzíteni a törzsben.

A termék kategória beállítása automatikusan beállíthatja ezt a paramétert.

ÁFA: a Vámtarifaszám határozza meg.

Egységár: a számlázandó mennyiségi egység szerinti egységár. Ha a mennyiségi egység például 10-s garnitúra, akkor az egységárat is erre kell megadni, függetlenül attól, hogy az előkalkuláció és a táska kiírás is lapokra szólt.

Egységár mennyiség: Abban az esetben, amikor a megrendelő a számlát nem Ft/1db-ra kéri, hanem pl. Ft/X darabra (pld. edb - ezer darab), akkor ebbe az ablakba kell beírni az X értéket (pld. 1000).

Számlán m.e.: Abban az esetben, amikor a megrendelő a számlát nem Ft/1db-ra kéri, hanem pl. Ft/X darabra (pld. edb - ezer darab), akkor ebbe az ablakba kell beírni a kért mennyiségi egységet (pld. edb). Az ebből a táskából készült számlán mindig az ide beírt mennyiségi egység szerepel majd.

Devizanem: a számlázandó devizanemet a listából lehet kiválasztani. A program a számlázandó árfolyamot a törzs alapján ki is tölti.

Árfolyam frissítő gomb: frissíti a törzsadatokat az MNB aznapi árfolyama szerint.

Árfolyam: a különböző statisztikákban, kimutatásokban a tervezett árbevételt számolja.

Számlázandó: a megrendelt mennyiség, a számlán szereplő mennyiségi egységben. Fontos, hogy ha a számlázandó ár egy összegű, akkor a számlázandó mennyiség 1!

A program külön kezeli a gyártandó (táskán szereplő) és a számlázandó (megrendelt) mennyiséget. Az eltérés oka a más mennyiségi egységeken túl a biztonsági túlgyártás (a táskára többet írnak ki, hogy biztosan meglegyen a rendelt mennyiség), vagy a folyamatosan, időszakonként lehívott mennyiség előre kigyártása is lehet.

Mennyiségi egység: a számlázandó mennyiség egysége.

 gomb: a lenyíló listával az ár kitöltését könnyítjük meg. Itt a program a lenyíló listában felajánlja az egységárat, az 1000 db-os és a teljes árat Forintban és EURban, valamint egy EUR/1000 db-s árat. (A legalsó sorban a Kalkulációs beállításoknál megadott, az átváltásnál használt árfolyamot tünteti fel.)

Ezek közül választva a program az ár mellett beállítja a mennyiségi egységet és a devizát is.

Fizetés: részszámlázás, előlegek, stb. A táska létrehozásakor a program átemeli a Partnertörzs Számlázás lapján megadott fizetési utasítást, de ettől az adott táska esetében el lehet térni, pl. a szokásosnál nagyobb értékű munka, így előleg szükséges.

Termékdíj: a lista a termékdíj kategóriáknál rögzített opciókat tartalmazza. A termék kategória beállítása automatikusan állíthatja ezt is.

Kalkulált termékdíj: a termékdíj kategória alapján a program feltünteti az ott beállított díjat (Ft/kg), amivel kiszámolja a számlázandó termékdíj összegét.

Mért tömeg: a pontosan visszamért, összes gyártott tömeg, kg-ban. Ha ez az érték nincs megadva, akkor a program a mellette lévő, kalkulált nettó össztömeggel számol.

Számlára gomb: a kalkulált termékdíjat a program felveszi az egyéb számlázandó tételek listájára. A termékdíj számlázáshoz erre nincs szükség, a program a kimenő számla írásakor a táska számlára vételénél automatikusan felveszi a termékdíj sort is a számlára. Ha valami miatt nem szeretné, hogy ezt a program automatikusan elvégezze, akkor megteheti, hogy a termékdíjat, mint egyéb számlázandó tételt rögzíti, majd a kívánt módon módosítja.

 

Megjegyzés

Belső megjegyzés: csak a számlázó kollégának szóló feljegyzés, utasítás, a számlára nem kerül. Ilyen utasítás lehet, ha a terméket többfelé, más megnevezésekkel, vagy kötelező hivatkozásokkal kell számlázni.

Megrendelő info: a program a mezőben a partnerrel kapcsolatos több fontos, aktuális információt is megjeleníthet:

  • az ÁSZF állapota (nincs, lejárt)

  • a Partnertörzs Számlázás lapján megadott Fizetés és Pénzügyi info

  • a Kereskedelem lapon megadott Figyelmeztetés.

Termék kategória: a elsősorban statisztikai szempontokra szolgáló paraméter. A kategória beállításával a program a törzsben megadottak szerint beállítja a Vámtarifaszámot és a Termékdíj kategóriát is.

 

Egyéb számlázandó tételek

A terméken (táska) kívüli további számlázandó tételeket a lap alsó részén található listában lehet rögzíteni. Ilyen tétel lehet a szerszámköltség, szállítás, stb.

Új tétel gomb: egy új sort rögzít a számlázandó tételek listájára.

Az ÁFA kulcsot – hasonlóan a Szerződés szerinti adatokhoz – a Vámtarifaszám határozza meg.

Másol gomb: a kiválasztott tételt lemásolja.

Többletpéldány gomb: az esetleges rendezett többlet példányokat felveszi a számlázandó tételekhez a Többlet példány lapon beállított árral.

Külön áras tételek gomb: a program kilistázza a termék előkalkulációjában rögzített, külön áras tételeket, amiket ott a Számlázandó listára gombbal lehet felvenni a listára.

(A Külön ár! kapcsolóval megjelölt műveleteket a program nem számolja be az egységárba, az Ajánlatközlő levélen is külön szerepelnek.)

Módosít gomb: a felvett tétel adatainak módosítása.

Törlés gomb: eltávolítja a kijelölt sort.

Módosítások gomb: a program naplózza a számlázandó tételek módosítását. Ezt a naplót jeleníti meg a program.

Kalklap gomb: a táska előkalkulációjának Kalkulációs lapját jeleníti meg a program.

 

Funkciók

Számla infolap gomb: a táska számlázási utasítását jeleníti meg. Ezen a számlázandó adatokon (tételek, feltételek, partner számlázási beállítása) kívül szerepel az elvégzett szállítások listája, valamint egy egyszerűsített utókalkulációs jelentés is.

Számlák gomb: a táskához kapcsolódó összes Kimenő számla listája.

Bejövő számlák gomb: a táskához kapcsolódó összes Bejövő (alvállalkozók, beszállítók) számla listája. Itt akár a számla beszkennelt képe is elérhető.

Proformák gomb: a táskához kapcsolódó összes Proforma (előlegbekérő) számla listája.

Kapcsolódó gomb: a táskához valamilyen módon (altáska, javító táska, előzmény, stb.) kapcsolódó táskák listája.

Az OK gombbal a program elmenti az aktuális munkát és betölti a listában kiválasztott táskát.

Proofok gomb: ha az adott partnerhez extra előkészítési művelet (proof, szerkesztés, stb.) tartozik, akkor a program megjeleníti ezt a gombot. A témáról bővebben a Számlázandó műveletek kezelése lapon olvashat.