Igénylés módosítása | ScrollMAX

Igénylés módosítása

 A már rögzített igénylést a Táska szerkesztő Anyagigénylés lapjáról és az Anyaggazdálkodás modul Igénylések listájától lehet módosítani. A gyártáselőkészítő csak a még Igényelve állatú tételeket tudja módosítani, míg az anyaggazdálkodó a már utalványozottat is.

Igényelt: az előkalkulációban szereplő anyag megnevezése és paraméterei (méret, súly és szálirány). Ezek az igénylésen módosíthatók, kiegészíthetők.

Utalványozott: az anyaggazdálkodás során hozzárendelt készlet cikk, annak mérete és aktuális készlet mennyisége. A készlet cikket a gombbal lehet a Cikktörzs segítségével kiválasztani.

Fontos, hogy a gyártáselőkészítő csak akkor adjon meg konkrét készlet cikket, ha a termék kigyártásához csak az használható! Ha minden esetben megad valamilyen cikket – akkor is, ha egyébként az hasonló paraméterű másikkal helyettesíthető – az anyaggazdálkodónak mindig külön kell egyeztetnie, ha éppen nem az a konkrét cikk az elérhető. Tehát: ha az igényléskor csak az igényelt cikk adatait adják meg, akkor az anyaggazdálkodónak szabad keze van az utalványozáskor. Ha van már megadott cikk, akkor első körben törekednie kell, hogy azt tudja biztosítani (s ha ez nem megy, akkor egyeztetnie kell a gyekessel, mielőtt másik cikket választ.)

Mennyiség: az előkalkuláció során számolt mennyiség, de ez az igénylésen módosítható, például beálló ívnek más anyagot adnak ki.

Nyomott méret és Vágás: a felhasználási méret, illetve az igényelt és a felhasznált mennyiség közötti váltószám. Ez az adat egyrészt a készlet cikk kiválasztásánál fontos (ha van készleten a cikkből már megvágott kisebb méret, akkor azt adjuk ki, ne megint egész íveket), másrészt a tag alapanyag állapotának automatikus állításánál a program ez alapján állítja Kiadva helyett rögtön Megvágva állapotra. (Ha az igényelt és a felhasználási méret megegyezik, akkor a program szerint nem kell a nyomás előtt megvágni.)

Dátum: a tervezett felhasználás dátuma. Az igénylés létrehozásakor a program a Infolapon megadott nyomás dátumát ajánlja fel, de ez megváltoztatható. Ennek igazán csak a hosszabb átfutással, sok előkészítéssel, esetleg a szokásosnál hosszabb rendelési, beszerzési idővel rendelkező munkáknál van jelentősége. A szerepe, hogy véletlenül se érkezzen be egy nagyobb mennyiségű és/vagy drágább alapanyag, mint ahogy az a gyártás szempontjából szükséges. Így talán könnyebben elkerülhető, hogy sokkal hamarabb kelljen az alapanyagot kifizetni, mint ahogy a késztermék ára beérkezik.

Leírás: megjegyzés, utasítás az igényléssel kapcsolatban, pl. melyik gépre kerül, lehet-e más grammsúly vagy minőség helyette. A Táska beállítások lapon bejelölt Anyagigénylésnél szerepel a gépnév opciónál a program az új igénylés létrehozásakor az előkalkulációs gép nevét automatikusan beírja.

Rendeléshez: szabad szöveges lista, tartalma az igénylés alapján készülő anyag rendelésre is rákerül. Olyan kiegészítő információk adhatók itt meg, amik a beszállító számára is fontosak.

Frissítés gomb: ha az igénylés ellenőrzésekor a program az esetleg módosított tag paraméterek és az ahhoz már elkészült igénylés adatai között eltérést talál, akkor arra figyelmeztet. Ha az igénylés még módosítható, akkor ezzel a gombbal a tagban lévő adatokkal az igénylés adatai egy kattintással felülírhatók.