Kalkulációs beállítások | ScrollMAX

Kalkulációs beállítások

A termék rögzítését, az ár kalkulációt, valamint a Kalkulációs lap tartalmát meghatározó alap paraméterek a Kereskedelem csoport > Beállítások > Kalkulációs beállítások menüpont alatt találhatók.

Kalkuláció

Nyomás fordulat: meghatározza, hogy a program a nyomási árat a nettó vagy a hozzálékkal növelt bruttó ívszám alapján számolja.

Kötészeti mennyiség:az utómunka és az alvállalkozói költség számításakor a nettó, a kötészeti hozzálékkal vagy a teljes bruttó ívszámot vegyük alapul. (A legutolsó választásra technológiai szempont szerint nincs magyarázat...)

Íves nyomás, saját forma: minimum ívszám duplán kapcsoló: alapértelmezés szerint a program a két oldalon nyomott, saját formás íveket (íves ofszet technológia) egy oldalon nyomott, de dupla mennyiségű nyomásként kezeli. Így a minimum nyomás árát is csak egyszer számolja. A kapcsoló bejelölésével a program a saját formás íveknél oldalanként számolja a minimum ívszámot, azaz a törzsben megadott érték kétszeresével dolgozik.

Ívvágásnál körülvág kapcsoló és érték (mm): az alapanyag kiválasztásánál a nyersív vágásakor a program a megadott értékkel kisebb vágott íveket használ majd.

Kirakásból szálirány mentése kapcsoló: a Kirakás lapon kiválasztott kirakás szálirányát a program elmenti a taghoz.

Alapértelmezett m.e.: új ajánlat felvitelekor a kiajánlott ár mennyiségi egységét adhatja meg.

 

Fedezetek

Művelet: a program az árat 5 költségcsoportba sorolja, ahol az Előkészítés, Nyomás és Kötészet összegzéséből lesz a Műveleti ár.

Anyag: a program által automatikusan számolt alapanyagok, továbbá az egyéb kiemelt anyagok költsége. Az erre rakott fedezet inkább tartalékot jelent: újragyártás miatt megismételt költség, a készletezés, sokszor az elővágás díja, pénzügyi tartalék arra az esetre, ha a megrendelő ugyan nem fizet rendesen, de a cégnek helyt kell állni.

Alvállalkozó: az alvállalkozónak jelölt gépek előkészítési és nyomási árai, valamint a műveletekhez felvett alvállalkozói tételek költsége. Az erre rakott fedezet inkább tartalékot jelent: újragyártás miatt megismételt költség, a munka szervezési díja, szállítási költségek, pénzügyi tartalék arra az esetre, ha a megrendelő ugyan nem fizet rendesen, de a cégnek helyt kell állni.

Az itt beállított fedezeti értékeket a Partnertörzs Kereskedelem lapján megadott egyedi értékek felülírják. Az ár kiszámításakor a felhasználó az adott ajánlat adott verziójában ezektől is szabadon eltérhet.

 

Kalklap

A részletes, tételes Kalkulációs lapon megjelenő adatok, kimutatások állíthatók itt be:

Nettó összesen is a kalklapon kapcsoló: a program az árak összesítésekor feltünteti a fedezetek nélküli, „csupasz” árat. Ha a megadott kalkulációs árak a tényleges önköltségi árak, akkor a nettó összes ár alatti kiajánlott ár nem feltétlenül fogja fedezni a gyártás és/vagy az üzemeltetés költségeit.

Eselékstatisztika szerepel a kalklapon kapcsoló: a program az árkalkuláció végén típusonként és fajtánként összesíti a kalkulált alapanyagokat, feltüntetve a bruttó és nettó mennyiséget, a hozzálék és az eselék mennyiségét és arányát. Túl magas (10-15% feletti) eselék arány esetén megfontolandó lehet más, esetleg gyártatott méretes alapanyag használata – természetesen ha az idő és a szükséges mennyiség ezt lehetővé teszi.

Anyag összesítés szerepel a kalklapon kapcsoló: a program összesíti az alapanyagokat és bruttó mennyiség mellett feltünteti a törzsben, illetve az anyag kiválasztásakor megadott minimum mennyiséget (legkisebb gazdaságosan rendelhető mennyiség, pl. egy rizsma). Ha az adott kalkulációban számolt összes mennyiség kevesebb, mint a megadott minimum, akkor a program azt a sort piros háttérszínnel jelöli.

Fejlécben anyag kg is szerepel kapcsoló: a kalkulációs lapon a tagok fejlécében a nettó, a hozzálékok és a bruttó ívszám mellett az alapanyag szükséglet kg-ban is megjelenik. (Ez elsősorban a nagyobb mennyiségű termékek gyártásával foglalkozó cégeknél lehet hasznos).

Kalklapon darab ár oszlop kapcsoló: a program a felsorolt költségek listáját egy Ft/db oszloppal egészíti ki.

 

Árfolyam

A EURban megadott alapanyagok, illetve a kiajánlott árak EUR, EUR/db, EUR/1000db mennyiségekre történő átszámításához használt árfolyam. Mivel ez az ár jellemzően akár több hétre előre szól, így általában ez az érték nem a napi árfolyam szokott lenni...