Kalk. varázsló beállítások | ScrollMAX

Kalk. varázsló beállítások

A funkció beállításához szükséges a ScrollMAX rendszer kalkulációs moduljának és az alap technikai paraméterezések ismerete! Ebben a fejezetben egy konkrét tag beállításaival már nem foglalkozunk.

A Varázsló paraméterezését a Kereskedelem csoport > Beállítások > Kalk. varázsló beállítások menüponttal érheti el, Törzsadatok jogosultsággal.

A funkció működése – a ScrollMAX rendszer kalkulációs megoldását ismerve – igen egyszerű:

 • Első lépésként a különböző terméket kell megadni (pl. „Szórólapok, névjegyek”, „Irkafűzött termékek”, „Ragasztókötött termékek”, stb.). Ez lényegében megfelel egy árajánlat fejlécének.

 • A következő lépés a kategóriák, pl. méret, kötészeti megoldások, stb. szerinti alcsoportok. Ez az egy ajánlaton belüli verzióknak felel meg.

 • Ezek után lehet megadni, hogy az adott alkategóriához milyen gyártási megoldások lehetnek, színszámtól, felületkezeléstől, oldalszámtól függően. A program ezekből fogja majd kiválasztani az optimális megoldást és rakja össze a teljes termék kalkulációt. Ezek megfelelnek egy verzió tagjainak.

 • Ezek után meg kell adni, hogy az adott termék milyen részekből (tag típus) állhat, majd végül rögzíteni kell a használható alapanyagokat.

Például van egy „Irkafűzött termékek” csoportunk, ami alatt méret szerint vannak az alcsoportok. Az A/4-s csoport (verzió) alá berögzítjük az összes, a rendelkezésre álló technológiával gyártható tagot, a lehetséges színszám és felület variációkkal.

A példa kedvéért a nyomdában van egy színes digitális SRA/3-s gép, egy B/3 4 színes, egy B/2-s 5 és 8 színes nyomógép. Az A/4 méretű termékből egy íven lehet 4 (2 produkció) és 8 oldalas forma. (Mivel a program a megadott oldalszámot automatikusan teljes és rész formákra bontja, a 8 oldalas formán túl nem kell többet megadni.) Színszám alapján colort minden gép nyom, egy szín feketét az ofszet gépek, direkt színeket az 5 werkes. Fóliázásnál a két produkciót elő-hátban nyomjuk, egyébként az ofszet gépeken saját formában. Lakkozott borítót csak az 5 werkes gépre teszünk.

Ezeket a tagokat sorban felvesszük az Irkafűzött termékek > A/4 méret kategória alá. Ugyanarra az oldal és színszám tagra lesz több megoldás is. Például a 4 oldal 4+4-et valamennyi gépen tudunk nyomni, a két B/2-s gépen ráadásul két ívmérettel, ami összesen 6-féle megoldást jelent. A program az adott kalkulációnál a példányszám, alapanyag és egyéb paraméterek alapján ezek közül fogja kiválasztani az optimális megoldást. 

A kötészeti műveletek megadása is a szokásos módon történik. Mivel itt pontosan tudjuk, hogy a tagot egy irkafűzött terméknél tervezzük majd felhasználni, a szükséges hajtás és összehordás műveletet fel is vesszük. A program a megadott képletek alapján az adott szimulációban és a végleges kalkulációban a tényleges példányszám és terjedelem alapján mindent újraszámol!

Természetesen ennél a 6 variációnál lehetnek kikötések. A digitális gép csak 200 g/m²-ig használható, az 5 werkes gépre nagyobb minőségi igényű munkák nem tehetők. A 8 werkes gépet sem feltétlenül szeretjük 1.000 fordulat alatti munkákhoz használni. Ezeket a megkötéseket a paraméterezés során szintén be tudjuk állítani.

 

Termékek

A különböző termékeket elsősorban a kötészeti módjuk különbözteti meg: szabadlapos, csak hajtott, tűzött és ragasztott termékek, stb. Ha azonban egy terméken belül nagyon sok kategória (alcsoport) lenne, a könnyebb kezelhetőség érdekében érdemes ezt több termékre megbontani. Ilyen lehet az Szórólapok és a névjegykártyák külön termék alá rendezése.

Megnevezés: a termékcsoport neve, ez alapján választja ki a felhasználó.

Kategória: az ajánlatoknál és a táskáknál is használt termék kategória.

Megjegyzés: magyarázat, esetleg figyelmeztetés az adott termék használatával kapcsolatban.

Min. és Max. oldalszám: a termék minimális és legnagyobb terjedelme. Például: szórólapoknál ez mind a két esetben 2, irkafűzött termékeknél a minimum 8, stb. A program a konkrét kalkuláció rögzítésekor csak a megadott két érték közötti terjedelmet fogadja el.

 

Kategóriák

A kategóriák legtöbbször méret szerinti alcsoportokat jelentenek, például az Irkafűzött termékek csoport alatt az A/6, A/5 és A/4 méretű termékek beállításai.

A kategóriák beállítása a Termék szerkesztő segítségével történik. A fő különbségek:

 • nincs példányszám.

 • bár a program a tag rögzítésekor használja, a megadott alapanyag nevének, grammsúlyának és árának nincs jelentősége. Azonban a méreteket (nyers és vágott), valamint a szálirányt a program a kalkulációban használja!

 • mivel a sorrend lényegtelen, a tagok listája ilyenkor sorba rendezhető, szűrhető, csoportosítható.

Ezek kivételével a termék műveleteit, valamint a tagokat a megszokott módon kell felvinni.

Megkötések: minden egyes taghoz négyféle megkötést lehet megadni:

 • típus név: az adott gyártási megoldást a program csak ahhoz a típushoz ajánlja fel, illetve annál fogja használni. Például fóliázott tag csak borító lehet. A típus megkötést a tagok listájában lehet megadni.

Az alsó táblázatban további feltételek is megadhatók. A relációval megadható, hogy a beállított értékkel egyenlő, nem egyenlő, annál kisebb vagy nagyobb

 • példányszám

 • alapanyag grammsúly

 • minőségi szint

esetén használja a program az adott tagot.

 

Típusok

Az adott terméknél használható tag típusok, a rögzíthető minimum és a maximum oldalszámmal.

Minimum oldalszám: megadása nem jelenti azt, hogy azt minden esetben tartalmaznia kell a terméknek. De ha azt a terméknél felveszik, akkor abból legalább ennyi oldalnak meg kell lennie.

Maximum oldalszám: az adott tag típusból maximum ennyi lehet egy termékben. Ha ez az érték 0, akkor csak a terméknél megadott teljes terjedelem korlátozza az oldalszámot.

 

Alapanyagok

Az adott terméknél használható alapanyagok listája.

A program az új alapanyagot jelenleg a kalkulációs íves anyagok törzse alapján tölti ki. Az Új anyag gombbal az ott megadott anyag kategóriák közül lehet tételeket felvenni. Ehhez válassza ki a megfelelő csoportot, majd nyomja meg a Feltöltés gombot. Ekkor a program összegyűjti az adott csoportnál megadott grammsúlyokat és kilistázza azokat. A lista módosítása, esetleg egyes tételek törlése után a program az OK gombbal ezeket az alapanyagokat felveszi az adott termék kategóriához.

Hasonlóan a tagokhoz, itt is lehet típus megkötést használni. Így megadható, ha bizonyos alapanyagokat csak egyes tagokhoz (pl. borítóhoz, előzékhez, stb.) szeretnénk engedni.

Az alapanyagoknál sem méretet, sem szálirányt nem kell megadni. Azokat a program az adott tag paramétereinél megadott érték szerint tölti ki.