Kirakás | ScrollMAX

Kirakás

A program a kiválasztott vágott ívre megpróbálja elhelyezni a terméket, a gépnél megadott nem nyomható terület és a kifutók figyelembe vételével.

A program feketével rajzolja meg a használandó ívet. Körben kékkel jelöli a nem nyomható területet. Ezeket a gépek törzsadatainál állíthatja be. Az oldalakat a program pirossal rajzolja, körben szürkével jelzi a kifutót, sárgával a gerinc vastagságot, valamint zölddel a kivágókés helyét.


 

Oldal: lap, oldalpár, leporelló. A program a tag oldalszáma alapján megpróbálja ezt beállítani (2 oldalnál egyértelműen lap, ha néggyel osztható, akkor oldalpár, stb.), de ez természetesen átállítható.

Kifutók és az Eltérő kifutók kapcsoló: alapértelmezés szerint ugyanannyi kifutót számol a program minden oldalon. Ha ez különböző lenne, akkor a kapcsolóval külön megadható egy másik érték is. A program – mivel ténylegesen nem kilövő szoftver, csak a kalkulációt segítő eszköz – fejben-lábban már nem kezel külön értéket. Ha ez mégis más lenne és a kirakás miatt fontos, akkor a két érték átlagát kell beállítani.

Dupla (kivágókés) kapcsoló és Kés: egymás felett két azonos oldalt nyomnak, amit együtt fűznek és a végén kivágókéssel vágják szét. A program ilyenkor a két produkció közé nem a kifutó, hanem az itt megadott Kés vastagságát tervezi. A kirakott oldalszám szempontjából is figyelembe veszi a Dupla beállítást a program, mivel ilyenkor csak páros számú oldalpárt tesz egymás felé.

Nem nyomható terület: alapértelmezés szerint a gép törzsénél megadott értékek, amik az gombbal egyszerre kinullázhatók (éles vágás), a  gombbal újra kitölthetők. Természetesen ezek kézzel is módosíthatók.

A program a paraméterek alapján elkészíti mind a két szálirány szerinti kirakást és automatikusan kiválasztja a gazdaságosabbat. A képre kattintva a kiválasztás megváltoztatható, vagy a 3. Egyéb opciót kiválasztva egyedi kirakás is megadható. Ez utóbbira a nem négyzet alakú, összecsúsztatott/forgatott termékeknél lehet szükség, mivel a program ilyen kirakásra nem alkalmas.

Az íves ofszet technológiánál megadott átfordítást és buktatást is figyeli a program és ha a kilövés az adott tengelyre nem szimmetrikus, akkor azt a kirakási variációt nem is ajánlja.

Mindkét variáció alatt a program a kiválasztott ívméret mellett megadja az általa számolt, legkisebb még használható méretet, illetve az eselék százalékát. Ezek alapján eldönthető, hogy lehet-e a kiinduló papír méretének csökkentésével optimalizálni az árat.

A kirakások kinyomtathatók vagy képként elmenthetők.