Íves ofszet tag szerkesztő - Nyomás | ScrollMAX

Íves ofszet tag szerkesztő - Nyomás

A legfontosabb, mindenképpen kitöltendő kötelező adatok külön keretben találhatók:

Terjedelem: fontos, hogy a Scroll rendszerben az oldalszám mindig páros (a papírnak két oldala van). Az 1 oldalas színes szórólap is 2 oldal 4+0 szín.

Színszám: előoldal + hátoldal színe.

Gép: az Íves ofszet gépek törzsében rögzített, aktív állapotú gépek listája. Ha a gép időközben inaktív lett, akkor a mező piros színre vált. Ilyenkor egy másik, aktív nyomási kategóriát kell kiválasztani.

Kilövés: az egy íven lévő oldalak száma, a terjedelemhez hasonlóan szintén mindig páros. A gomb megnyomásával a program kilövés tervezőjével is kitöltheti vagy ellenőrizheti ezt az értéket.

Jelleg: lehetséges értékei: Schön-Wieder (elő-hát), átfordítás (beforgatás) és buktatás. A program a kilövés megrajzolásánál a saját formát figyelembe veszi, a tag ellenőrzésénél (Súgó gomb) is ez alapján ajánlja, vagy éppen nem ajánlja a saját formás kilövést.

Ezeknek a paramétereknek a megadása elengedhetetlen a kalkulációhoz, az oldalszám és a kilövés megadása nélkül a tag nem is menthető.

Ha megvan a terjedelem, színszám, kilövés – és a terméknél a példányszám – akkor a program ellenőrzésként már meg is jeleníti a

  • nettó ívszámot: a vágott ívméretben, erre még jönnek majd a hozzálékok

  • nettó fordulatot

  • lemezszámot

  • a produkciószámot

  • és a formaszámot.

A program alap filozófiája alapján azokat az íveket, amiknek más a gyártási módja (pl. más produkciószámmal nyomják) külön tagnak kell rögzíteni. Így egy tag vagy több forma (és akkor azok 1 produkcióban vannak), vagy részformák (és akkor az 1 forma). Ha a tag teljes és rész formát is tartalmaz, akkor a program mentésekor felajánlja a tag megbontását.

A további paraméterek vagy csak információt jelentenek, vagy befolyásolják ugyan a kalkulációt, de csak speciális esetben van rájuk szükség.

Kifutó: milliméterben, a kilövés megrajzolása során használja a program.

Köt(észeti) ív: a nyomdai ívből hány kötészeti ív lesz, azaz a nyomás után hány részre vágják. Egy mennyiségváltozó használja, illetve opcionálisan megjelenik a táskán.

Méret: a tag mérete milliméterben. A legtöbb esetben megegyezik a termék méretével, annak változása esetén a tag mérete is automatikusan változik – ha nem adott meg egyedi méretet. A program az egyedi méretet külön feltünteti a táskán (Előkészítés résznél), valamint ez alapján készíti el a kilövés képét. A kitöltést a Szabvány méretek törzse segíti.

Mennyiség: A paraméternek két mennyiségi egysége van:

db/pld: alapértelmezés szerint ez 1 db/pld, azaz minden tagból a késztermékhez egy darab szükséges (egy borító, egy 32 és 4 oldalas belív, stb.) Ezt a beállítást használjuk

a tömböknél, megadva, hogy egy készterméknél hány ugyanolyan lapból áll (4 példányos önátíró, 50 garnitúrával: CB és CF 50 db/pld, CFB 100 db/pld)

nyomott előzéknél (2 db/pld).

A tag mennyisége ilyenkor a termék példányszáma szorozva a tag mennyiségével. Ha a termék példányszáma változik, akkor a program automatikusan újra tudja számolni a tag összes értékét.

Pld: fixen megadott összes példány, ami felülbírálja a terméknél megadottat. (Például a 10.000 megrendelt katalógushoz csak 5.000 behúzott reklám kell.) Mivel ilyenkor a program figyelmen kívül hagyja a terméknél megadott mennyiséget, annak változása esetén a tag paraméterei nem kalkulálódnak újra! Az ilyen ajánlatoknál/táskáknál erre figyelni kell.

Dupla prod(ukció) kapcsoló: (nem összekeverendő a 2 produkciós kilövéssel!). A program ilyenkor úgy számol, hogy minden oldal kétszer kerül fel az ívre. Így egy 32 oldalas termék 16 oldalas, de dupla kilövéssel nem 2, hanem 4 forma lesz, fele fordulatszámmal. (Pl. A/6-s, egy kapoccsal fűzött füzetecske.) A kilövés megrajzolásakor a program ezzel (és a szükséges kivágókés vastagságával) is számol.

Típus: a tag típusa (belív, borító, melléklet, stb.) A termék terjedelménél a program e szerint összesíti az oldalakat, így lesz pl. a 40 oldal helyett 36+4.

Név: a tag egyedi megnevezése, ami felülírja a típus megnevezését, a listákban, nyomtatásban, levelezésben is ez jelenik meg.