Kalk. varázsló | ScrollMAX

Kalk. varázsló

A ScrollMAX egyik fő erőssége, hogy a termékek kalkulációit a tényleges technológia alapján, a lehető legpontosabb modellezéssel végzi. Ehhez viszont a felhasználónak alaposan ismernie kell az adott nyomda gépparkját, azok képességeit, az elvárható teljesítményeket. Így ahhoz, hogy a programmal kalkulálni tudjanak, alapos szakmai háttértudásra van szükség. Bár ez korábban szinte elvárás volt a kalkulátorokkal szemben, ma már több ok miatt is gondot jelenthet:

  • Az elmúlt években egyre több nyomda kezdett nyomdaipari értékesítőket, kereskedőket is foglalkoztatni, akiknél sokszor hiányzik ez a szintű tudás. Így helyettük egy kalkulátor készíti el az ajánlatokat, jelentősen megnövelve a leterheltségét. Ez a felállás sokszor a kereskedőknek sem jó: az ajánlatuk házon belül sorban áll, várniuk kell a kalkulációra, nem tudnak olyan gyorsan lépni, ahogy lehetne.

  • Megfelelő képzettségű szakembert találni is sajnos egyre nehezebb. Egy új kalkulátor betanítása akár több hétig is eltarthat, ami alatt sokszor egy másik, tapasztalt kolléga idejét is leköti. Ezért is fontos lenne, hogy minél rövidebb időn belül be tudjon segíteni a napi munkavégzésbe.

  • A digitális gépek elterjedésével még több megoldás áll rendelkezésre. Sok helyen a 4 színes munkát akár 3-4 különböző gépen, de más-más költségekkel lehet előállítani. Az összetett beigazítási és futási paraméterek, valamint a változó utómunka szükséglet miatt nem lehet egyértelműen, minden esetre érvényesen meghatározni, hogy hány ívig érdemes digitálisan, honnantól kis ívesen, s mikortól a nagy gépen nyomni egy munkát. (Az egyik alkalommal érdemes kis formátumban gyártani, de ha azon később ívenkénti kötészeti munka van, akkor a dupla ívszám miatt már el is mehet az olcsóbb nyomás előnye. Sokszor nem mindegy az sem, hogy milyen alapanyagra megy: ha az egyik gépen a hozzálék sokkal több, de a fordulati ár már alacsonyabb, akkor más ívszámnál éri meg azt használni, ha olcsó az alapanyag, mint amikor az egy drága kreatív anyag.)

  • Nem tűnik soknak, ha 5 perc helyett csak 2 perc egy ajánlat elkészítése. De ha a kalkulátor egy nap 10-20 ajánlatot készít, akkor az napi, havi szinten már jelentős idő megtakarítás.

A Kalkuláció varázsló fejlesztésünk lényege, hogy azt a tudást, amit egy kalkulátornak kell megszereznie, hogy dolgozni tudjon, a programnak is „megtanítható” legyen. A paraméterezésnél megadható legyen, hogy egy adott termék kategóriát, tag típust, színt, alapanyagot, stb. milyen technológiával – gépeken, kötészeti műveletekkel, stb. – tudunk kigyártani és a konkrét termék adatainak ismeretében a program ezek közül válassza ki az optimálisat és ebből építse fel a teljes kalkulációt. A megadandó paraméterek számát is lehetőleg annyira csökkentsük le, amennyire csak lehetséges: csak azokat az adatokat kérjük be, amit a megrendelőnek egyébként is meg kell adnia. Így elérhetjük, hogy csak minimális, pár nap alatt megszerezhető szakmai tudás is elegendő ahhoz, hogy a ScrollMAX segítségével percek alatt komplex ajánlatokat készítsünk és igazoljunk vissza akár olyan nyelven, amit nem ismerünk!