Kalkulációs anyagok törzse | ScrollMAX

Kalkulációs anyagok törzse

A technikai törzsek után a kalkulációs anyagok (nyomathordozók, kötészeti alapanyagok, festékek, stb.) törzse következik. Mivel sok helyen ezeket az Anyaggazdálkodó kolléga tartja karban, így ezek módosításához külön jogosultság (Kalkulációs anyagok törzse) szükséges.

 

A programban majdnem minden nyomási technológiának külön alapanyag törzse van. A rendszerben használt kalkulációs alapanyag törzsek:

Íves anyagok törzse: az íves ofszet, szita és digitális technológia, valamint az információs tag használja.

Plotter anyagok törzse: a digitális tekercses technológia alapanyagai.

Keménytábla anyagok törzse: a keménytáblás kalkulációban használt anyagok (vászon, kötészeti karton, jelzőszalag, gerinc, oromszegő, stb.)

 

Egy cég a működése során három anyagtörzzsel, árlistával dolgozik:

  • Készlet adatok: tény adatok, amik megmutatják, hogy valamikor, valamilyen feltételekkel egy konkrét cikket (konkrét gyártó adott termékét) milyen áron sikerült beszerezni (múlt, kimutatásokhoz, statisztikákhoz, utókalkulációhoz használjuk)
  • A beszállító aktuális árlistája: ha most (mai napon vagy az ajánlat érvényességéig) rendelünk, akkor milyen áron és feltételekkel tudjuk a terméket beszerezni. Ezek is konkrét cég konkrét termékeire vonatkoznak (jelen, az anyaggazdálkodásban a rendelések elkészítésénél használjuk.)
  • Kalkulációs anyagok törzse: egy adott termék kategóriát, minőséget az ajánlatunk érvényességi ideje alatt, a megrendelés időpontjában milyen áron és feltételekkel tudunk majd beszerezni. Itt leggyakrabban nem konkrét termékek, hanem csak nagyobb csoportok (pl. „műnyomó”, „ofszet” és nem „Médiaprint” vagy „Niveus Print”) szerepel. Ennek több oka is van: a legtöbb esetben maga a megrendelő sem köti ki ennél pontosabban az alapanyagot, így felesleges már az ajánlat adásakor (esetleg a tényleges megrendelés és gyártás előtt hónapokkal) megkötni az anyaggazdálkodó kezét. Ha csak általános kategóriára hivatkozunk az ajánlatban és a megrendelés visszaigazolásban, akkor megtartjuk azt a rugalmasságot, hogy a gyártáskor meglévő aktuális készlet, a többi bennlévő munka anyagigénye és az aktív rendelések függvényében válasszunk konkrét cikket. A ScrollMAX rendszerben az anyaggazdálkodás folyamata során lesz majd az általános, kalkulált anyagból (igénylés) konkrét, a készletben külön cikkszámmal rendelkező konkrét cikk (utalvány).

A kalkulációs anyagok törzsébe természetesen felvihetőek a konkrét termékek is. Ezeknek akkor van szerepe, ha azok más termékkel nem válthatók ki, vagy valamilyen tulajdonságuk miatt fontos, hogy a megrendelő tudja, hogy az ár konkrétan milyen alapanyagra készült. (Esetleg gyengébb minőségű, de ezért kedvezőbb az ára.)

A programban a kalkulációs alapanyagok törzse általában csak egyfajta kitöltési segítségként szolgál. A felhasználó ezekben a listákban tud válogatni, s a kiválasztott anyag adatait, árait az adott kalkulációba átemelni. Ezek a paraméterek viszont a konkrét tagban szabadon átírhatók, módosíthatók. Így egyrészt nem kell minden egyes, akár évente csak pár alkalommal használt anyagot csak azért a törzsbe felvinni, hogy a kalkulátor azokat használni tudja, másrészt az esetleges nagyobb mennyiségű munkákhoz, tenderekhez külön bekért alapanyagárat a törzs módosítása nélkül is tudja használni. S mivel a törzs nincs összekötve a kalkulációkkal, az bármikor szabadon frissíthető, törölhető, átalakítható; ezek nem lesznek hatással a már rögzített ajánlatokra és táskákra.