Kalkulációs sablonok | ScrollMAX

Kalkulációs sablonok

Minden cégnél vannak olyan, tipikusnak mondható termékek, amikre sokszor érkezik ajánlatkérés és gyakran megrendelés. Ezek rögzítését könnyítik meg ezek a sablonok.

A sablon lényegében egy ugyanolyan termék kalkuláció, mint egy ajánlat verzió vagy egy táska: ugyanúgy, ugyanazokon az ablakokon és paraméterekkel módosítjuk a sablonokat is. 

A sablon rendszer további feladata, hogy a mélyebb nyomdai tudással nem rendelkező kereskedő, értékesítő kollégák is tudjanak maguknak árat készíteni, ne kelljen a kalkulátorra várniuk. Ha az alaposan feltöltött sablon rendszerben egyértelműen találnak olyat, ami pont illik a kérdéses termékre (maximum a példányszámot vagy az alapanyagot kell módosítani), akkor ő is tud árat készíteni. Ha viszont bármilyen paraméter, művelet más (lesz rajta még stancolás, más színszámmal készülne), akkor továbbra is a nagyobb szakmai tudással rendelkező kollégára kell támaszkodnia.

 

Új sablon felvitele/módosítása

Sablont egy ajánlat verzióból vagy egy táskából lehet létrehozni, a Termék szerkesztő ablakon a Sablonként gomb megnyomásával. A program ekkor az adott termék összes paraméterét és kapcsolódó technológiáját (keménytáblás beállítások, gyűjtődoboz, stb.) lemásolja. Innentől kezdve sem a sablon módosítása nem érinti a kiinduló kalkulációt, sem annak változtatása nem módosítja a sablont.

Az új sablon felvitelénél meg kell adni:

Csoport: a program a könnyebb kezelhetőség kedvéért a sablonokat csoportokba rendezi. Ilyen csoport lehet a „Névjegyek”, „POS termékek”, de akár „XY megrendelő munkái”.

Megnevezés: ez alapján tudja a felhasználó kiválasztani a megfelelő sablont. A program átemeli a termék alcímét, de ez csak ritkán jó.

Kép: ugyancsak a könnyebb kezelhetőséget segíti a sablonhoz rendelt ikon. A beépített képek mellett szabadon feltölthet és használhat egyedi ikonokat is.

Megjegyzés: a sablon használatával kapcsolatos tudnivalók, megkötések, pl.: csak bizonyos példányszám tartományban használható, vagy egyes alapanyagokkal nem.

A sablon részelemeinek módosítása gomb: a sablont megnyitja a Termék szerkesztőben, ahol az módosítható, ellenőrizhető. A gomb csak a módosításkor érhető el.

 

Sablonok törzse

A törzset a Kereskedelem csoport > Beállítások alcsoport alatt érhető el.

Az ablak bal oldalán csoportonként külön lapon találhatók a már rögzített sablonok. Az ikonra kattintva az ablak jobb oldalán a kiválasztott sablon fő paraméterei látszódnak. Ezeket a Módosítás gombbal lehet megváltoztatni.

A Fájlok gombbal előnézeti pdf-et, termék fotót, stb. is csatolhat az adott sablonhoz. Ha a kiválasztott tételhez van csatolmány, akkor a gomb felirata félkövér lesz.

 

Sablonok használata

Új árajánlat vagy új táska sablon alapján is létrehozható. Ilyenkor – megrendelő megadása után – a Sablonok törzse jelenik meg, ahol a megfelelő sablon kiválasztható.

A létrejövő új ajánlat első verziója, illetve a létrejövő táska minden paramétere megegyezik majd a kiinduló sablon adataival is. Ez az anyagok árára is vonatkozik, így régi sablonoknál ne felejtse ezeket aktualizálni!