Íves ofszet gépek | ScrollMAX

Íves ofszet gépek

 Az íves ofszet technológia akkor jelenik meg a programban, ha azt az Általános csoport > Beállítások > Cég adatok beállítása lapon bekapcsolja.

Az itt megadott paraméterek alapján a program közel két évtizede fejlesztett algoritmusa kiszámolja

  • a szükséges lemezszámot, lemezcserékkel együtt.

  • az előkészítés (montírozás és lemezkészítés) valamint a lemez anyag költségét

  • a nyomási mód, a forma és lemezszám alapján a beigazítás költségét és a beigazításhoz szükséges ívek számát

  • a nyomás költségét és a gyártási hozzálékot.

Fontos, hogy az itt rögzített gépek nem feltétlenül egyeznek meg a valós gépekkel (arra a tény gépek törzs szolgál.) Sokkal inkább úgy érdemes gondolni a kalkulációs gépekre, mint nyomási kategóriákra. Ha két gép minden technikai paramétere ugyanaz, akkor sem kell itt mindet külön felvenni, hiszen jó eséllyel sem a kalkulátor, sem a táskát kiíró gyekes nem fogja tudni előre megmondani, hogy melyik gépre is kerül majd a munka. (Ez a feladat a termelésprogramozóé.)

Másrészt ugyanahhoz a géphez sokszor kellhet más-más beállítási szett: magas minőségű/flekkes munka, esetleg nehezebben nyomható alapanyag. Ilyenkor lehet, hogy csak egy érték (pl. sebesség vagy a beigazítás hossza, a hozzálék) különbözik, de a végeredmény szempontjából fontos lehet ez az eltérés. (pl. „4w normál”, „4w borítékhoz”, „4w szerződött ár”, stb.)

A kalkuláció során a felhasználónak a csak a megfelelő gépet/kategóriát kell kiválasztania; minden mást (lemezszám, ívszám, fordulat, hozzálékok, percek és árak) már a program kezel! Az egyértelmű megnevezéssel, illetve oktatással (milyen esetben lehet/kell valamelyik kategóriát használni) segíthetünk a hibázások csökkentésében és az esetleges szubjektív árak elkerülésében.

 

Íves ofszet gép beállítása

Megnevezés: ez alapján választ a felhasználó a gépek listájából, ez jelenik meg minden nyomtatványon. A kategória elnevezésénél gondoljon arra, hogy ez a szöveg jelenik meg a táskán is, s azzal néhány esetben (gépindulás, szállítás) a megrendelő is találkozhat. Így például a „Heidi drága” vagy „Macerás ár” helyett inkább a „Heidi I. kat.” megnevezést használja.

Alvállalkozó kapcsoló: ha gyakran vesz igénybe külső nyomdai szolgáltatást, akkor a folyamatos, napi akár több tíz árajánlat kérés helyett kérhet a partnerétől technikai adatokat és alap árakat. (Ez különösen egyszerű azokkal a nyomdákkal, ahol szintén Scroll rendszer üzemel.) Ezeket a beigazítási, fordulat és hozzálék paramétereket beállítva Ön is tud az alvállalkozó áraival számolni: így egyrészt nem kell a válaszra várni, levelezni, a másik nyomdának naponta több árajánlatot készíteni.

Az Alvállalkozó kapcsoló esetén a gép előkészítési, lemez alapanyag és nyomási árai a végén az Alvállalkozó részbe kerülnek, s ezekre majd az alvállalkozói fedezet kerül.

Aktív kapcsoló: a rendszerből olyan gépet nem lehet törölni, amit akár egy ajánlatban vagy táskán használ. Idővel viszont előfordul, hogy akár az adott kategória, vagy az annak alapját jelentő gép kikerül a termelésből. Ilyenkor az Aktív kapcsolóval lehet ezeket kivenni a választható gépek listájából.

A kikapcsolt gépek visszamenőleg természetesen megjelennek a régi táskán és ajánlatokban, de ha ezeket másolja/exportálja, akkor a tag szerkesztőben a gép neve piros lesz, s kötelező lesz a felhasználónak másik gépet választania.

Alapértelmezett kapcsoló: az adott technológiánál a leggyakrabban használt gép. Új tagnál a program mindig ezt választja ki, s ezt rendeli hozzá.

Werkszám: a nyomógép werkjeinek száma. Ezt használja a program az S-W üzemmód ellenőrzésénél.

S-W nyomó kapcsoló: rendelkezik-e a gép ívfordítóval. A tag szerkesztőben csak akkor jelenik meg az opció, ha olyan gépet választanak ki, ami azt tudja.

Max. és min. ívméret: figyelmeztetésre szolgál: ha a felhasználó a megadott méretnél nagyobb vagy kisebb ívet választ ki, akkor a program hibát fog jelezni.

Nem nyomható terület: a kilövési rajz elkészítéséhez használja a program. A Fent/Lent értékek a greifferrel együtt értendőek!

 

Árképzés

Előkészítés

Montírozás + Lemezmásolás: a lemezek elkészítéséhez szükséges előkészítés díjai. Bár sok esetben ezek mindig együtt járnak, de például lemezcsere, vagy álló montírung (változatlan utánnyomás új lemezekről) esetén a program csak a lemezkészítés árát számítja fel.

Ez az ár csak a művelet ára, a lemez anyagköltség megadására külön paraméter szolgál. Ezek a költségek az Előkészítés, s így a Művelet csoportba kerülnek, s a műveleti fedezet százalék megy majd rájuk.

 

Induló műveletek

Ráállás + Formaváltás + Beigazítás: a tag nyomásának indulási költsége, ami három részből áll össze. Minden részművelethez külön képlet, ár és hozzálék tartozik.

A Beigazítás lemezenkénti díj, sokáig csak ezzel a költséggel találkoztunk. Egyrészt a kézi számolás sokkal egyszerűbb volt (megvolt a szükséges összes lemezszám, amit csak össze kellett ezzel szorozni), másrészt a régi gépeken valóban elsősorban a forma színszáma határozta meg a beigazítás idejét, bonyolultságát.

Csak magában ez az árképzés a mai modern, többszínes gépeken már erősen torzít, hiszen nem kerül sem időben, sem beigazítási hozzálékban négyszeresébe egy 4 színes beigazítás egy egylemezeshez képest. (Ha mégis ilyen árképzéssel találkozunk, akkor azt jellemzően valamelyik színhez lövik be. Ilyenkor viszont vagy az 1 színre számolnak a szükségesnél kevesebbet, vagy a több színes beigazítások lesznek indokolatlanul drágák.) A fenti görbét finomítja és jobban a valósághoz közelíti a Formaváltás paraméter.

Formaváltásról akkor beszélünk, amikor az adott ív összes lemezét cserélik, azaz egy két oldalon nyomott, nem saját formás formánál kétszer, saját forma esetén, illetve ívfordítónál csak egyszer számolja a program. Ez egy fix, alap költség és ívszám, ami független a színek számától:

Bizonyos esetekben (pl. automata lemezcsere, teljes color management, Image Control, stb.) az indulási idő és a szükséges hozzálék már valóban nem függ attól, hogy a gépen 1, 4 vagy akár 8 lemezt igazítanak be. A legtöbb esetben azért a több szín többlet ráfordítást igényel, ami a Formaváltás és a Beigazítás megfelelő paraméterezésével sokkal precízebben megadható. A fenti két példát ötvözve:

Mint látszik, 4 színhez továbbra is megkapja a 200 ívet a gépterem, de 1 színnél is kap legalább 125 indulót. Így sem a 4 szín nem lesz túl sok, sem az 1 színes munka nem lesz aránytalanul olcsó.

A harmadik paraméter a Ráállás: ez az első ív első formájához szükséges alap festékezés, alapanyag méret, grammsúly beállítás, mosás díja és hozzálék szükséglete. Ezt a program tagonként egyszer számolja csak, azaz az első forma ennyivel lesz drágább, mint az összes többi.

A beigazítási, induló hozzálék képlete = Ráállás + formaszám x Formaváltás + lemezszám (lemezcsere is) x Beigazítás.

Saját formás felár: saját formás íveknél a program csak egyszer számolja az induló költséget, a hátoldalhoz, forduláshoz alaphelyzetben nem. Ha mégis szükséges valamennyi költséget ilyenkor is felszámolni (nem pontos gép vagy előkészítés), akkor azt ebben a paraméterben lehet megadni.

Gépi lakk beigazítás: az ofszet lakkozáshoz szükséges beigazítás költsége. Lakkozóművel ellátott gépeknél ez jellemzően nem sok, ha viszont oda-vissza kell mosni, akkor ez elég magas is lehet. Tagonként csak egyszer számolja a program, függetlenül a formák számától.

Beigazítási hozzálékot nem számol a lakkhoz, de futáshoz lakk menetenként az 1 színes nyomási százalékot figyelembe veszi.

Lemez: lemez anyag ára, amire az anyag fedezet kerül. Érdemes a lemezmásolás műveleti árától külön kezelni, mert így a lemez anyag árának változása, ellenőrzése, a tény adatokkal való összevetése sokkal egyszerűbb lesz.

Hátoldal beig. hozzálék %: sok helyen használnak makulatúrát a hátoldal beigazításához, így egy két oldalas nyomásnál a hátoldalhoz elméletileg kevesebb jó ív szükséges. Amennyiben ez a gyakorlat, s van egy tapasztalati érték az átlagos spórolásra, ez a szám (százalékos formában itt megadható.) Azaz ha 4 színnél az összes beigazítási hozzálék 200 ív, a spórolás 50%, akkor a program egy 4+4 színes beigazításhoz 200+200*50%=200+100=300 ívet ad majd az alap 400 helyett.

Bár nyilvánvaló megtakarításnak tűnik a makulatúra használata, és sok helyen követelmény is, a technológia fejlődésével, a beigazítási idők és hozzálékok csökkenésével mindig vizsgálni kell, hogy valóban megéri-e. Egy új gépen egy teljes formacsere 10-12 perc is lehet, az összes hozzálék 100-150 ív alatt maradhat. A gépmesternek az az idő, amíg a már nyomott íveket felpakolja, majd a beigazítás végén leszedi, nagyon figyelve, hogy egy se maradjon a gépben, sokszor megspórol ugyan 30-50 ívet, de kétszeresére növeli a beigazítási időt. A potenciális problémáról – mégis bent marad a gépben és így késztermék lesz – nem is beszélve.

Lemezcsere: a program automatikusan számolja az esetleges lemezcseréket a számolt fordulat alapján (saját formás íveknél a bruttó fordulat duplája alapján). A lemezcserénél a program számol egy Lemezmásolás, Lemez alapanyag, egy Beigazítás költséget, valamint egy beigazítási fix hozzálékot. A megadott fordulat elérésekor a program mindig egy teljes szett lemezt felszámol.

Mivel olykor ettől az értéktől el kell térni (alapanyag miatt hamarabb kopik, vagy a nyomás vége előtt pont számolna a program egy újabb garnitúrát), az adott tagon belül a felhasználó az automatikus lemezcserét ki is kapcsolhatja, s kézzel is megadhatja a szükséges extra lemezek számát. De a legtöbb esetben jobb ezt a programra hagyni: ha változik a példányszám, vagy a kilövés, akkor nem marad bent téves adat.)

 

Nyomási árak és futási hozzálékok

A nyomási árakat és hozzálék százalékokat sávosan és színenként lehet megadni. (A program annyi oszlopot jelenít meg, ahány werket megadtunk a gépnek.) A program a színeknél mindig a legmagasabb értéket használja: ha a nyomott színszám kisebb vagy egyenlő, mint a werkszám, akkor a színnek megfelelő oszlopot használja. Ha az több (azaz több menetben kell nyomni), akkor mindig a maximum szín oszlopot veszi, ennek számát levonja a színek számából, majd a maradékhoz keres egy megfelelő oszlopot. Azaz egy 4 színes gépen nyomott 6 színű munkát a program egy 4 színes és egy 2 színes nyomásként kezel.

Saját formás tagnál a program az elő és hát szín közül a nagyobb értékkel számol dupla nyomást, így esetleg jobb sávos árat. Azaz egy 1000 fordulatos 4+1 átfordított formát a program 4+0 színes, 2000 fordulatos nyomásként kalkulál.

Ívfordítós, S-W üzemmódban nyomott formáknál a program csak egy menetet számol az elő és hátoldal összesített színszáma alapján. Azaz egy 1000 fordulatos 4+4 színes tag kalkuláció szempontjából egy 8+0 színes, 1000 fordulatos nyomás lesz.

Az árakat egységárként (Ft/1 fordulat), 1000 ívre vagy akár normázva is meg lehet adni. Erre szolgál a táblázat alatti Ft/fordulat mező, ami megadja a programnak, hogy a táblázatban szereplő ár hány fordulatra értendő.

A mai gépeken technológia alapján szinte semmi sem indokolja, hogy a gép óradíja és egyéb direkt költségei lényegesen különbözzenek egy 1 színes vagy egy 4 színes munkánál. A másik oldalon viszont a megrendelők nem feltétlenül értik, hogy miért kerül szinte ugyanannyiba egy 4+4 és egy 4+1 színes termék. A hozzálék százalékra viszont ez a kitétel sem igaz.

Ha a táblázatokban az első sor sávjában a sáv egynél nagyobb érték, akkor a program azt úgy értelmezi, hogy ez alatt nem kell nyomást és/vagy plusz hozzálékot számolnia. Azaz ha például a beigazítás induló ára az első 100-500-1000 ív nyomását is tartalmazza, akkor a nyomási táblázatban az első sor 101-501-1001 lesz. (Ugyanezt elérhetjük úgy is, hogy felveszünk egy 0-s első sort. Ennek az az előnye is megvan, hogy látszik, nem csak véletlenül törölte valaki az első sort...)

A sáv az össz ívszám alapján, nem formánként kapcsoló: a program a sávokat a formánkénti fordulat alapján számolja: S-W-nél a nettó vagy bruttó fordulat (beállítástól függően), saját formánál ennek duplája alapján. Van olyan eset – elsősorban amikor digitális gépek áraival szeretnének versenyezni – amikor a tag összes fordulata alapján adnának árat, függetlenül attól, hogy egy vagy húsz formából áll a termék. Erre szolgál ez a kapcsoló.

Minimum ívszám: egyfajta szűrő, illetve a száradási időt lefedő paraméter: a program minimum ennyi ívre számolja a nyomási költséget. Az alapanyag és a hozzálék természetesen a ténylegesen szükséges mennyiség lesz.

Saját formás íveknél a program először ellenőrzi a minimum ívszámot, majd a magasabb értéket szorozza kettővel. Ezt megváltoztathatja a Kalkulációs beállítások lapon az Íves nyomás, saját forma: minimum ívszám duplán kapcsolóval.

Ívszám felkerekítése: a program csak egész ívekre kerekít. Amennyiben szeretné, hogy a program egész 10, 50 vagy 100 ívekre kerekítsen, akkor azt ennél a paraméternél adhatja meg. Figyeljen rá, hogy a program nem érzékel arányokat: ha például egy kis szériás névjegykártya nyomtatáshoz csak 12 ív kell, a kerekítés 100, akkor a program 88 plusz ívet még felszámol. Ez egy esetleges drága kreatív anyagnál a kiajánlott árat túlzottan meg tudja drágítani.