Íves anyagok törzse | ScrollMAX

Íves anyagok törzse

Az íves anyagok törzse egy két szintes struktúrában rögzíthető, mely nagyban megkönnyíti az anyagok kezelését, kiválasztását és a későbbi ár frissítéseket. A főcsoport az anyag neve mellett tartalmazza a csoportra érvényes Ft/kg árat, az alap volumenitást, illetve az utolsó árfrissítés dátumát. Az alcsoport a tényleges méret és négyzetmétertömeg variációk, amikhez ugyanaz a Ft/kg, de külön Ft/ív ár tartozik. A felhasználó a munka során az alsó lista tételeivel találkozik, ezekből választhatja ki a szükséges alapanyagot.

 

Új anyagcsoport rögzítése

Új anyag gombbal egyszerűen tudunk egy egész anyag listát legenerálni.

Csoport: a termék rögzítése során, az anyag kiválasztását segítő szűrő. A csoport (pl. „műnyomó”) és a grammsúly (115) beállításával a listában már csak a különböző méretek fognak szerepelni.

Megnevezés: ez jelenik meg a listában majd a kalklapon, a táskán és alapértelmezés szerint az ajánlatközlő levélen is. Ezért érdemes olyan megnevezéseket, kódokat használni, amiből nem lehet félreértés vagy gond, ha azt a megrendelő is látja. (Ne szerepeljen „gagyi papír” megnevezés a törzsben!)

Megjegyzés: a csoport árazáshoz használt beszállító és/vagy termék (azaz a „műnyomó” kategória valójában melyik kereskedő melyik termékének melyik ársávja alapján lett kitöltve). Itt adható meg az adott anyaggal vagy annak felhasználásával kapcsolatos más fontos információs is.

Ár: az egész csoportra vonatkozó Ft/kg ár, ami alapján a program legenerálja majd az alcsoport tételeihez az íves árat. Egy csoportba érdemes csak az ugyanazzal a Ft/kg árral beszerezhető grammsúlyokat felvenni, és az alacsonyabb/magasabb grammsúlyú, gyakran más árú anyagokat külön csoportba tenni. Nincs akadálya annak, hogy több csoportnak is ugyanaz a neve legyen, így lehet a törzsben akár 3 „Ofszet” nevű főcsoport is, más-más árral. Ennek elsősorban majd az ár frissítésénél lesz fontos szerepe.

Tizedesek száma: a legenerált íves árakat a program ennyi tizedesre kerekíti majd.

Volumenitás: a program a becsült gerincvastagság számolásakor használja.

Méretek táblázat: az adott alapanyag milyen ívméretekben érhető el. Az adatokat mm-ben kell megadni, a 70×100-s ív kicsi lesz!

Grammsúlyok táblázat: az azonos Ft/kg árú tételek listája.


Altételek módosítása

A program a két táblázat alapján létrehozza az összes méret és súly variációt, s kiszámolja hozzá az íves árat. Ha az adott anyagnál nem értelmezhető a négyzetmétertömeg (pl. „fehér póló” szitához vagy borítékok), akkor az ív (darab) árat egyenként kell a tételek módosításával megadni.

Az alcsoport tételeinél a főcsoport adatain túl további beállítások is találhatók:

Levélen: az ajánlatközlő és a megrendelés visszaigazoló levélen a program a Megnevezésben megadott helyett ezt fogja a levélre felvenni.

Íves áron számol kapcsoló: ha van ívméret és négyzetmétertömeg, akkor a program Ft/ív ár megadásakor automatikusan kiszámolja a Ft/kg árat is. Ha azt szeretné, hogy a kalkulációban (kalklapon) a program mégis a Ft/ív árat használja, akkor válassza ki ezt az opciót.

Minimum mennyiség: a program a kalkuláció során anyagköltségnek csak a tényleges anyagszükséglet szerinti mennyiséget számolja. A kalkulációs lapon a program opcionálisan feltüntethet egy alapanyag összesítő listát. Ha az adott kalkulációs anyaghoz van megadva minimum mennyiség, akkor a program az azt el nem érő anyagokat ebben a táblázatban külön kiemeli. Ilyenkor a felhasználó döntése, hogy e miatt emeli-e az anyag fedezetet vagy betesz egyéb felárat, vagy – pl. rendszeres megrendelés lesz vagy több különböző termékhez is fel lehet majd használni a maradékot – meghagyja az eredeti árat.

Saját formánál nem használható! kapcsoló: a program figyelmeztet, ha az adott alapanyagot saját formás kilövéssel kalkulálnák. (pl. egyes kartonok)


 

Árak frissítése

Árváltozás esetén a legegyszerűbben a Átárazás gombbal frissítheti az árakat. A program a kiválasztott csoportban a meghatározott g/m² tartományban az összes tételnél átírja a Ft/kg árat, valamint a megadott tizedesjegyre kerekítve újrakalkulálja az ív árat. A főcsoport utolsó ár aktualizálási dátuma is az aktuális dátum lesz.

Ha a csoportban nem értelmezhető a Ft/kg ár, vagy minden sornak más ára van (pl. önátírók egy főcsoport alá rögzítve), akkor az árak frissítését a tételeken egyesével kell elvégezni. Itt a program oda-vissza számol: az ív ár megadása aktualizálja a Ft/kg árat, s viszont.

Az árak módosítása természetesen nincs hatással a már rögzített kalkulációkra és táskákra.