A teljes folyamat röviden | ScrollMAX

A teljes folyamat röviden

A ScrollMAX rendszer Szállítás modulja az alábbi nagyobb folyamatokat fedi le:

  • szállítási utasítások (diszpók) kezelése;

  • egység csomagolás (csomag, köteg, gyűjtődoboz, stb.);

  • palettázás;

  • szállítás tervezés (ki- és beszállítás, saját vagy a partner által);

  • beszállítások kezelése (alvállalkozói teljesítések stb.);

  • szállítólevél készítés (fuvarlista, CMR, EKÁER stb.);

  • szállítólevél visszaérkeztetés, EUR raklap elszámolás.

Az egész folyamat alapja a táskához rögzített szállítási utasítások, a diszpó sorok. Itt a megrendelői szállításokon (teljesítések) túl minden, az adott munkával kapcsolatos feladatot kezelni kell: az alvállalkozókhoz történő ki- és beszállítást, műszaki példányok, minták stb. szállítása. Ugyancsak rögzíteni kell a tervezett beszállításokat is, függetlenül attól, hogy a nyomda vagy a partner szállít.

A diszpóknál számtalan adat adható meg: típusa és iránya, a határidő, szállítási cím, mennyiség, csomagolási mód, a szállítást végző fél, stb.

 

A táska szállítási feladatai a teljes ScrollMAX rendszerben minden táskához pár kattintással elérhetőek: legegyszerűbben a digitális táska vagy az infogomb/infomenü Szállítás>Diszpók gombja segítségével:

Ezek az információk már a termelés programozás és az alvállalkozók koordinálása során is lényegesek.

 

Az összes diszpó azonnal bekerül a Csomagolási listába, amivel követhetőek a kötészet/utómunka vagy esetleg külön expediálás csoport csomagolási feladatai.

Itt a csomagcímke tervezővel előre elkészített csomagcímkék is kinyomtathatóak: az adott címke típust (pl. magyar vagy angol címke, vonalkóddal, extra információval vagy csak minimális tartalommal), a csomagolás módját (zsugorfólia, nátron, gyűjtődoboz stb.) és az egy egységcsomagba kerülő mennyiséget, forgatást stb. szintén a diszpó tartalmazza, de – ha az a megrendelő által nem kötött – itt meg is változtatható.

 

A nagyobb mennyiség esetén – vagy a későbbi követéshez – paletta címkék is készíthetőek. Ezek tartalma szintén szabadon tervezhető, logóval, vonalkódokkal ellátható. A program a paletta címkék alapján követi a diszpóhoz tartozó szállításra váró és a már elszállított mennyiséget.

A csomagolási listából a diszpó sor akkor tűnik el, ha a felhasználó azt Szállítható állapotúra állította. Ehhez az állapot változáshoz különböző automatikus értesítések is beállíthatóak: a rendszer például azonnal e-mail értesítést küldhet a megrendelőnek, ha a szállítást ő végzi.

 

A napi szállítási feladatok kezelésére szolgál a Szállítási listázás funkció. A szokásos listázás típusú ablakban egyszerre több paraméter alapján lehet lekérdezni:

Itt könnyen készíthető lista egy adott sofőr másnapi szállításairól, egy adott megrendelő előző heti teljesítéseiről vagy lekérdezhető, hogy mikor megy legközelebb szállítás Békéscsabára.

 

A Csomagolási lista mellett a diszpó sorok bekerülnek a Szállítási listába is, ami alapján a ki és beszállítások koordinálása, a szállítólevelek elkészítése történik:

Itt külön panelen találhatóak azok a feladatok, amiket a nyomda végez és külön azok, amiket a partnerek. A többfunkciós táblázatokban az adott diszpóval kapcsolatos valamennyi lényeges információ látható: a főbb adatokon kívül (mikor, hova, mennyit) az eseteges már teljesített részszállítások és a fennmaradó mennyiség, a szállításra előkészített (palettázott) mennyiség, valamint a szállításhoz szükséges engedély állapota. A szállítható állapotú (teljes egészében becsomagolt és palettázott) diszpó sorokat a program zöld színnel jelöli is.


A szállítás listában a kiszállításra duplán kattintva lehet szállítólevelet indítani. A program a kiválasztott diszpó sor adatai (típusa, címzett stb.) alapján létrehozza az új szállító levelet, amire fel is veszi az adott táskát a még leszállítandó mennyiséggel.

Természetesen, egy szállítólevélre több munka is felvehető, feltéve, hogy ugyanaz a megrendelő/alvállalkozó és ugyanaz a cím. A még szükséges adatok kitöltése (átvevő/fuvarozó személy, kapott és szállított EUR raklapok stb.) kitöltése után a szállítólevél azonnal nyomtatható vagy PDF-ben továbbítható.

Az elkészült szállítólevelekhez CMR dokumentum is készíthető. A könnyebb kezelhetőség érdekében pedig több szállítólevelet össze lehet kapcsolni egy Fuvarlistára, megspórolva egy csomó külön aláírogatást és bélyegzést és szükség esetén az online EKÁER intézést.

Alvállalkozói beszállítás esetén a program nem szállítólevelet, hanem un. beszállítási bizonylatot készít.

Itt a kapcsolódó alvállalkozói megrendelés adatai alapján, akár saját azonosító címke is nyomtatható.

 

A szállítási folyamat vége a szállítólevelek visszaérkeztetése, ellenőrzése és az esetleges raklap elszámolás.

Természetesen, ez csak az egész folyamat leegyszerűsített leírása, a ScrollMAX rendszer Szállítás modulja még sok kisebb-nagyobb funkciót is tartalmaz. Ezekről bővebben a részletes leírásban olvashat.