Fuvarlista | ScrollMAX

Fuvarlista

A Fuvarlisták egy vagy több szállítólevélből állnak. Két fő feladatuk van: a szállítási adminisztráció egyszerűsítése és az EKÁER jelentési kötelezettség teljesítése.

Ha egy címre egyszerre több szállítási tétel is megy (például több kiadvány egyenként sok mutációval) és a megrendelő kiköti a tételenkénti külön szállítólevelet, akkor előfordulhat, hogy egy kamiont több tíz különböző szállító több példányával kell indítani. Mivel minden szállító minden példányát külön alá kellene írni és bélyegezni (kiállító és átvevő), csak ennek elvégzése hosszú idő lehet. Ezeket a szállítóleveleket egy fuvarlista bizonylatra téve elég csak egy dokumentumot átvetetni: a fuvarlista melléklete az összes hozzá kapcsolt külön szállítólevél is.

A másik fontos feladat az EKÁER adatszolgáltatás. Mivel a jogszabály nem külön szállítólevelenként, hanem egyben, szállításonként rendelkezik, ezért ehhez az egy időben egy helyre, ugyanazzal a járművel szállított tételeket össze kell egy bizonylatra fogni. (S lehet, hogy az egyes szállítólevelek külön nem érik el a bejelentési határértéket, de együtt már igen.) A program a törzsadatban megadott adatokkal képes online létrehozni és módosítani az EKÁER alá eső szállítások NAV oldali tételeit.

Új fuvarlistát a Szállítólevél listázásnál lehet létrehozni a Fuvarlistára tesz gombbal. Ekkor a program létrehoz egy új bizonylatot, felveszi rá az adott szállítólevelet és kilistázza azokat, amiknek a dátuma és a szállítási címe ezzel megegyezik. Ezek az alsó táblázatban láthatóak.

A felső táblázatban a már felvett szállítólevelek találhatóak. A listára felvenni, illetve a listáról törölni a két táblázat közötti gombokkal lehet. Mind a két listában a gombbal megnézhető a teljes szállítólevél.

A létrehozott fuvarlisták a Szállítás csoport > Listázások > Fuvarlisták menüponttal listázhatóak ki:

Itt a kijelölt fuvarlistához kapcsolódó EKÁER feladatok (TCN kezelése, a beküldött adatok módosítása, az esetleges véglegesítés stb.) a lista melletti gombokkal végezhető el.

A Nyomtatás gombbal lehet a szállítólevél nyomtatványhoz hasonló bizonylatot készíteni.