Táskák listája | ScrollMAX

Táskák listája

A listába a táska létrehozásakor azonnal bekerül minden munka, s csak akkor tűnik el, ha azt a termelésprogramozó – a programozás szempontjából – lezárta.

Az ablak felső részén a még programozásra váró táskák listája található a többfunkciós táblázatunkban. Ennek segítségével a munkák szűrhetők, csoportosíthatók, sorba rendezhetők. A táblázaton működik a Táska infomenü, aminek segítségével bármilyen termelést érintő információ egy kattintással elérhető. A Scroll színező funkció segítségével az egyes sorok külön megjelölhetők.

A táblázatba a táskák kétféle lekérdezési szempont szerint kerülhetnek be. Ezt a táblázat feletti választóval lehet megadni:

  • Táska szerinti lista: sima lista, a táskák a többi listánál megszokott módon kerülnek be a táblázatba.

  • Gépek szerinti lista: itt a program figyelembe veszi, hogy a munkát milyen gép(ek)en nyomják, s a gépek szerint építi fel a listát. Ebben az esetben egy táska többször is szerepelhet a listában. Ez a lekérdezés akkor hasznos, ha a programozás gépenként történik: le lehet szűrni vagy csoportosítani azokat a munkákat, amik az adott gépre lettek kigyekelve, s a programozó ezek alapján állítja össze a tervet.

A lista tovább szűrhető:

  • Táska kelt(-tól) kapcsoló: csak a kért dátumtól létrehozott táskák szerepelnek a listában.

  • Keresés kapcsoló: csak egy adott táskát kérdez le.

  • Terület választó: ha külön történik a gépterem és a kötészet programozása, akkor ezzel a választóval lehet megadni, hogy melyik területen nem programozott munkák jelenjenek meg a listában (Nyomás, Kötészet, Bármelyik, Mind). A külön történő programozást a Termelés csoport > Beállítások > Termelésprogramozás beállítások > Gépterem és kötészet külön programozva kapcsolóval lehet bekapcsolni.

  • Cég választó: több céges rendszereknél külön kiválasztható, hogy csak egy adott céghez tartozó táskák jelenjenek meg a listában. Igazán akkor hasznos, ha az egyes cégeket más ember programozza.

A lista alatt az adott táskához tartozó tagok és felvett műveletek találhatók a legfontosabb adatokkal, normával és kalkulált időszükséglettel. (A kapacitástervezés normáit a Kalkulációs törzsekben lehet módosítani.)

A programba mind a három táblázatból lehet feladatot behúzni. Fontos, hogy a három behúzott tétel más lehet:

  • Termék: amikor a táska fejlécét húzzák a programba. Ehhez a feladathoz nem lesz kapcsolt tag, így sem nyomóforma, sem alapanyag információt nem lehet itt látni vagy állítani. Az ütközések ellenőrzésénél ezeket a feladatokat a program mindig az összes tagos feladat utánra teszi.

  • Tag: ez jelenti a programnak a nyomást, ilyenkor a kalkulációs gépek normája alapján számol időt. A Megjegyzésbe is a nyomással kapcsolatos főbb adatok kerülnek. A feladatnál látszik és kezelhető a nyomóforma és alapanyag állapot, valamint van szín kategória is.

  • Művelet: a termék paraméterinél rögzített műveleteket lehet innen a programba húzni. Attól függően, hogy az adott műveletet egy taghoz vagy a termékhez rögzítették, a behúzott művelet taghoz vagy csak táskához kötött lesz. Az idő számítás a kalkulációs műveletnél megadott norma szerint történik, a Megjegyzésbe is a művelettel kapcsolatos információk kerülnek.

Funkciók

Keresés gomb: elindítja a Táska listázás funkciót.

Szerszámok gomb: megnyitja a ScrollMAX Szerszámnyilvántartás modult.

Rendező gomb: az aktív táskákat jeleníti meg állapot szerint listázva a Rendezőben.

Probléma gomb: a kiválasztott táskához tartozó táska problémák nézhetők meg, zárhatók le, vagy új rögzíthető. Ha az adott táska problémás, akkor a gomb felirata félkövér lesz.

Nyomás/Kötészet gomb: A gombok lezárják az adott táska programozását, ami így eltűnik az aktív táskák listájából. A Mind nézet kiválasztásával ezek a táskák újra megjeleníthetők a táblázatban, s a gombok újból megnyomása újra programozandóra állítja. A program ellenőrzi, hogy a betervezett táskák minden tagja termelésbe került-e, és ha nem, figyelmeztet.

ISO hibalap gomb: az adott táskához új belső hibalapot rögzít.

Frissítés gomb: újraolvassa a táblázat adatait.

Áttetsző ablak kapcsoló: részben megjeleníti az ablak alatti programot.