A program használata | ScrollMAX

A program használata

 A program használata elsősorban az egér segítségével történik:

 • A Táskák listából az elvégzendő feladatokat az egérrel húzzuk be a programba;

 • Ott a program változása esetén az egér segítségével rakjuk más időpontra vagy gépre

 • A legtöbb funkciót az adott tételre jobb egér gombbal kattintva tudjuk elérni. Külön menüje van a

  • gépeknek (oszlop fejléc);

  • napoknak (sor fejléc);

  • a beütemezett táskás tételnek;

  • az egyéb feladatoknak;

  • és a program terület üres részére kattintva külön menüvel lehet nem táskás feladatokat létrehozni.

A tételek mozgatása (új tétel programba húzása vagy már beütemezett feladat mozgatása) négyféle módon történhet:

 1. Sima mozgatás: az adott tételt egy üres helyre lehet berakni. Ha a kiválasztott hely kisebb, mint a tétel hossza, akkor a program azt kitölti és a mögötte lévőket lejjebb tolja. Már kirakott tételre nem lehet rádobni.

 2. Alt gomb lenyomásával: a program engedi meglévő feladatra is rádobni a tételt. Ilyenkor annak kezdése az ott lévő tétel kezdése lesz, s minden tételt lejjebb tol.

 3. Shift gomb lenyomásával, csak program módosításnál: az egymást közvetlenül követő („összeérő”) tételeket egyben mozgatja. Így könnyen lehet akár egész műszakokat vagy napokat is mozgatni.

 4. Ctrl gomb lenyomásával, csak program módosításnál: másolás, azaz az áthúzás az eredeti feladat is a helyén marad.

A programba új tételt hatféle módon lehet rögzíteni:

 1. Üres program területre kattintva az Új tétel gombbal. Ilyenkor egy teljesen üres, nem táskához kötött feladat kerül a programba.

 2. Ugyancsak jobb kattintás az üres részre és az Egyéb műveletek menüponttal. Itt a sablonként rögzített nem táskás műveleteket (pl. takarítások) lehet a programba behúzni.

 3. A leggyakrabban használt mód a gyártáselőkészítés által rögzített termék paraméterek és az ezekhez tartozó kalkulációs törzseknél megadott normák alapján a Táskák listájáról. Itt terméket, tagot vagy műveletet lehet a programba húzni. A  Tagok és a Művelet táblázatban a Ctrl és Shift gombokkal egyszerre több sor is kijelölhető és együtt húzható a programba. A három tétel közötti különbség:

  Termék: amikor a táska fejlécét húzzák a programba. Ehhez a feladathoz nem lesz kapcsolt tag, így sem nyomóforma, sem alapanyag információt nem lehet itt látni vagy állítani. Az ütközések ellenőrzésénél ezeket a feladatokat a program mindig az összes tagos feladat utánra teszi.

  Tag: ez jelenti a programnak a nyomást, ilyenkor a kalkulációs gépek normája alapján számol időt. A Megjegyzésbe is a nyomással kapcsolatos főbb adatok kerülnek. A feladatnál látszik és kezelhető a nyomóforma és alapanyag állapot, valamint van szín kategória is.

  Művelet: a termék paramétereinél rögzített műveleteket lehet innen a programba húzni. Attól függően, hogy az adott műveletet egy taghoz vagy a termékhez rögzítették, a behúzott művelet taghoz vagy csak táskához kötött lesz. Az idő számítás a kalkulációs műveletnél megadott norma szerint történik, a Megjegyzésbe is a művelettel kapcsolatos információk kerülnek.

 4. A TMK lapok listájáról tervezett vagy egyedi karbantartásokat, esetleg hibaelhárításokat lehet a programba húzni.

 5. A Tárolóba ideiglenesen kirakott tételt a programba visszahúzva.

 6. Lehetőség van a program sablonok funkcióval periodikákat rögzíteni, amiket vizuálisan meg lehet jeleníteni vagy eltüntetni a program lista ablakban.