Szerszámok törzse | ScrollMAX

Szerszámok törzse

A Szerszámok törzse számos helyről elérhető el:

  • az fő menü Általános csoportjában;

  • a gyors tárcsára rakott gombbal;

  • az egyik funkcióbillentyűhöz rendelve;

  • az egyes szerszám listákról (tag/táska szerszámai).


A listában a kiválasztott kategóriához tartozó szerszámok láthatóak. Keresni/szűrni a sorszám és a megnevezés alapján is lehet.

Új szerszám: új szerszám felvétele a listába.

Törlés: a kiválasztott tétel törlése.

Keresés: a scroll megszokott listázás ablakában a szűrők segítségével gyors összetett keresésre van lehetőség.

Selejtezés: a selejtezés során a már régen használt és várhatóan nem is szükséges szerszámokról eldöntjük, hogy azokat még egy ideig őrizgetjük, visszaadjuk a megrendelőnek vagy kidobjuk.

Frissítés: a táblázat adatainak frissítése.

Állapotok

A szerszám életútjának, aktuális állapotának követése a szerszám állapotával történik.

Új: alapértelmezett állapot, az új szerszám „igénylésén” túl még nem történt semmi.

Megrendelve: a szerszámot a külső gyártó cégnél megrendeltük. Az új szerszám rendelő levél generálása automatikusan állítja ezt az állapotot.

Aktív: a szerszám beérkezett, megfelel a kért specifikációknak és használható.

Alvállalkozónál: a szerszámot a külső gyártás miatt kiszállítottuk. Ilyenkor a tárolási helynek is célszerű megadni a konkrét céget.

Hibás/javítandó: a gyártás végén, az elrakás előtti átnézésen valamilyen problémát észleltek. Ezt ilyenkor a szerszám állapotával és egy új feljegyzéssel és/vagy a megjegyzés mezőben kell jelezni. A szerszám újabb felhasználása előtt a hibát időben javítani kell.

Módosítás alatt: a szerszám javítás vagy átalakítás miatt visszakerült a gyártó céghez. Erről érdemes új szerszám megrendelő levelet is készíteni, valamint a várható beérkezés idejét is állítani.

Selejtezhető: az időszakonként elvégzett selejtezés során a szerszámot kidobásra jelöljük.

Visszaadva: a szerszámot a gyártás végeztével – vagy a selejtezéskor – átadjuk a megrendelőnek. A program ennél az állapotnál automatikusan generál egy Egyéb típusú szállítólevelet is.

Kidobva: a szerszámot véglegesen leselejteztük, az alapanyagától függően megsemmisítettük.

Az utolsó két állapot kivételével a szerszám – valamilyen módon – a cég rendelkezésére áll, belátható időn belül azzal gyártani is lehet. A visszaadott és pláne a kidobott szerszámok esetében az újragyártáshoz vagy a megrendelő eredeti szerszámára vagy egy új szerszám legyártására van szükség. Mivel ez sok idővel és esetleg jelentős költséggel is jár, a program ezeket a szerszámokat nem tekinti élőnek, és a listában ezeket piros háttérszínnel is jelöli.

A szerszám valamennyi állapot változását a program naplózza, ami a Történet gombbal nézhető meg. Az állapot változásokhoz automatikus értesítés is beállítható, pl.

 

  • az előkészítésen a szerszám tervezéssel és rendeléssel foglalkozó kolléga azonnal értesülhet arról, ha a kereskedő/gyártmánygazda egy új szerszámot hoz létre;

  • egy szerszám javításra szorul;

  • egy szerszámot visszaadtunk a megrendelőnek.

 

Alap adatok

Sorszám: a program által adott egyedi azonosító. A használat és tárolás során ez alapján fogjuk kezelni.

Azonosító: a felhasználó által szabadon adható kód. Ezt elsősorban akkor használjuk, ha már meglévő törzset importálunk.

Megnevezés: a szerszám neve. Ez jelenik meg a különböző listákon, táskán, leveleken.

Leírás: a szerszámmal kapcsolatos fontosabb információk.

Típus: a kategóriáknál megadott lista alapján, elsősorban a szerszámok könnyebb csoportosításához, kereséséhez nyújt segítséget.

Tárolási hely: a szerszám alapértelmezett helye. Ez függhet a kategóriától, a mérettől vagy a szokásos felhasználási helytől. Az alvállalkozóval végzett munkánál a cég, ahol a szerszám van.

Méret: a szerszámon lévő termék mérete, nem a szerszámé! Ez is a keresésnél és a listázásnál segít, pl. amikor egy adott méretű ablakot, keretet keresünk.

Első táska: annak a táskának a száma, amihez a szerszámot eredetileg rendeltük. Természetesen egy adott eszközt a program más táskánál – akár más megrendelőknél – is enged használni. (Ami sok esetben pont a jó szerszám nyilvántartás egyik célja is!)

Megrendelő: a szerszám tulajdonosa, neki megy majd – igény szerint – a selejtezési értesítő levél is.

Megjegyzés: a szerszámmal kapcsolatos egyéb, a megrendelést vagy a felhasználást érintő további információk.

Feljegyzések gomb: a szerszámmal kapcsolatos bármilyen észrevétel, esemény (pl. javítási kérés, átalakítás leírása stb.) Ha a kiválasztott szerszámhoz feljegyzés tartozik, akkor a gomb felirata fékövér lesz.

 

Beérkezés/selejtezés beállítások

Beérkezés: a szerszám várható (kért) szállítási időpontja.

Megrendelés gomb: új szerszám rendelő levél generálása, illetve az elküldött levelek megtekintése, újraküldése.

Selejtezés: minden szerszámhoz beállítható egy selejtezési szabály. A program az utolsó felhasználás időpontjától számított megadott nap elteltével, de mindenképpen egy fix dátum után kezeli selejtezhetőnek a szerszámot. Például ha a selejtezési nap 180, a legkorábbi dátum december 31., akkor a program egy májusban használt szerszámot január elsején listázni fog, egy novemberit legkorábban majd májusban. Abban az esetben, amikor a szerszámnak fix lejárata van (pl. a prég klisén szerepel az adott év), a selejtezési dátum december 31., s az addigi gyártások 0 nappal (nem) hosszabbítják meg a tárolási időt.

Selejtezéskor a megrendelőt megkérdezni kapcsoló: a selejtezés egyeztető levélre a program csak ezeket a szerszámokat listázza.

 

Tulajdonságok

Az adott kategóriához tartozó paraméter lista. Az adatlap a Szerszám beállítások alatt bővíthető, módosítható, ami elérhető a szerszámok törzséből is a  gombbal.

A lista értékei a Tulajdonságok gombbal szerkeszthetőek:

Ha az adatlapra egy új tulajdonságot vesznek fel, akkor az a már elmentett szerszámoknál csak az újabb tulajdonság módosításkor kerül fel. (Amikor egyébként is értéket lehet neki adni.)

 

Fájlok

A szerszámhoz tartozó produkciós fájlok és nézőképek, a késztermékről fotók stb. A funkció a szokásos általános fájl kezelő modulunk.

Az itt kapcsolt fájlok a Táska fájlok listájába automatikusan bekerülnek.

Tartozékok

A szerszám esetleges tartozékainak nyilvántartására szolgál: (pl. egy stanc szerszámhoz tartozó platni vagy levonati fólia).

A lista egyrészt jelzi, hogy milyen kiegészítők állnak rendelkezésre és azok hol találhatóak. A Szerszám bekészítés funkció aztán a gyártásnál figyel arra is, hogy ezek időben a gépnél legyenek, majd a munka végeztével újra a tárolási helyre kerüljenek. Ezek a mozgások a Bekészítés log. gombbal bármikor visszanézhetőek.

 

Listák

Egy adott szerszámmal kapcsolatban négy lista érhető el:

Történet: a szerszám állapot változásai, selejtezés kérése stb.

Táskák: megmutatja, hogy a szerszámot milyen táskáknál használtuk, vagy tervezzük használni.

Programban: megmutatja, hogy a szerszámot mikor és melyik gépen tervezzük használni.

Bekészítés napló: ki és mikor készítette elő és ellenőrizte a szerszámot a gyártás előtt, majd később ki és mikor rakta el.