Termelési program - Gépek beállítása | ScrollMAX

Termelési program - Gépek beállítása

 A Program listában használt gépeket a Termelés csoport > Beállítások > Termelésprogramozás gépek lapon lehet karban tartani:


 

A listában a már rögzített gépek láthatók.

Megnevezése: a gép/erőforrás neve, ez jelenik meg a programban az oszlop fejlécében, stb.

Prioritása: az ütközések figyelésénél a program ennek az értéknek segítségével ellenőrzi, hogy például egy hajtás ne legyen korábbra tervezve, mint annak a tagnak a nyomása. Az azonos műveletet végző gépeknek lehet ugyanaz az értéke, pl. az összes íves nyomógépnek lehet 10-s. A 0-s kódú gépeket a program kihagyja az ellenőrzésből, így a technikai vagy gyűjtő gépek 0-ra állítva nem zavarnak be a gyártási sorrend figyelésébe.

Nyomógép (forma/alapanyag állapot figyelés) kapcsoló: különböző feladat listákban, ahol a nyomóforma vagy az alapanyag biztosítása a feladat, csak azokat a gépeket jeleníti meg, amiknél ez a kapcsoló be van állítva. Ilyen az Előkészítés listában a formára váró munkák, a Terhelések lapon vagy az Online modulban a Vágási lista, illetve a Termelési problémák funkció Forma és Alapanyag listája is ez alapján működik.

Festék rendszerben szerepel: az erre a gépre felvett munkák megjelennek a festék rendszer nyilvántartásában, aminek segítségével a festékekért felelős kolléga figyelheti a gépre programozott munkák festékigényt.

Anyaggazdálkodásnál szerepel: a gépre programozott munkák alapanyag igényét az anyaggazdálkodó kolléga figyelemmel tudja kísérni.

Száradási idő: az ütközések figyelésénél a program figyelembe tudja venni az esetleges száradási időket is. Ha az ellenőrzéskor az adott és a soron következő művelet kezdése között nincs legalább annyi idő, mint az itt megadott száradás, akkor az hibát jelent.

Személyzet: minden gépekhez megadható annak humán erőforrás igénye.

Műszakok: a táblázatban minden géphez megadható, hogy általában milyen műszakrenddel üzemel, szoktak-e éjszakai vagy hétvégi műszakot tervezni rá. Ez a Program listában csak egy „alnyomat”: a műszakokat vonallal jelzi, a szabad időszakot zöld háttérrel. A tervezést azonban ez nem befolyásolja, a program az általában szabad időszakokra is enged feladatot tenni: ezek szoktak a rendkívüli munkavégzések, túlórák lenni.

A műszakoknál a műszak számát, kezdését és a hosszát (nem a befejezését!) kell a táblázatban megadni, majd a kapcsolókkal beállítani, hogy mely napokon szokott lenni.

Költséghely: a lekérdezéseknél, szűréseknél használatos csoportosításhoz, például a Termelési program listázás funkciónál használja a program.

Megjegyzés: az adott gép használatával, a tervezéssel kapcsolatos információk. Ide kerülhet, hogy az adott hajtogató gép mire van beállítva (ha több közül lehet választani, akkor az egyik legyen a leggyakrabban használt beállításon, ezzel megspórolva pár átállítást). Ha egy géphez megjegyzést rögzítettek, akkor a gép neve az oszlop fejlécében félkövérrel, szögletes zárójelben jelenik meg. Az egérkurzort a fejléc fölé húzva a beírt megjegyzés megjelenik.