Termelésirányítás a ScrollMAX rendszerben | ScrollMAX

Termelésirányítás a ScrollMAX rendszerben

A ScrollMAX rendszerben a termelés irányítás feladatra két megoldás létezik:

 • az egyik a kapacitástervezés során kialakított program végrehajtását segíti (Termelésprogramozás)

 • a másik az aktuális, egy-egy adott területen lévő, elvégzendő feladatok kezelését végzi el (Folyamat). Itt az egyes munkák határideje, prioritása segít a következő munka kiválasztásában.

A Folyamat modult ott érdemes elsősorban használni, ahol

 • a műveletek jellemzően percekig tartanak, ritka a több órás feladat;

 • az adott művelet bármikor megszakítható vagy folytatható;

 • két munka közötti váltás csak rövid idővel jár;

 • jellemzően többletkapacitás áll rendelkezésre;

 • a legtöbb esetben a szükséges alapanyag is rendelkezésre áll.

Ilyenek általában pl. a stúdiók és a digitális nyomdák.

A Termelésprogramozás azoknál a cégeknél fontos, ahol

 • hosszabb időszükségletű munkák, feladatok vannak;

 • az alkalmazott technológia, a használt gépek miatt a munkák közötti váltás nehézkes, például hosszú vagy költséges beigazítás;

 • a művelet megszakítása és későbbi újra indítása jelentős többletköltséggel jár.

 • az alapanyagok és egyéb szükséges erőforrások miatt fontos előre látni.

Ilyenek például az ofszet, szita és flexo nyomdák.

A Termelésprogramozásnak két fő fázisa van:

 1. A kapacitás tervezés: a gyártási terv, nyomási/termelési program, feladat lista, stb. elkészítése, folyamatos aktualizálása és karbantartása. A felelőse a termelésprogramozó akinek feladata, hogy a rendelkezésre álló erőforrások és esetleges alvállalkozók optimális felhasználásával a kereskedelem felől érkező megrendelői igényeket kielégítse. A tervezés lehet csak 8-12 órás, de akár több hónapos; ezt az adott nyomda technológiája, megrendelői köre és termék kategóriái határozzák meg.
 2. Termelés irányítás: a termelési program határidőre, és megfelelő minőségben történő végrehajtásának biztosítása. Kisebb cégeknél ez maguknak a gépmestereknek, gépkezelőknek a felelőssége, nagyobb termelésnél a műszakvezetők, termelési vezetők feladata.

A termelésprogramozó feladatlistája a táska lista, ahol minden munka a létrehozáskor azonnal meg is jelenik. Innen csak akkor kerül ki, ha a programozó kolléga azt lezárja. Így nincs szükség fizikai táskák mozgatására, e-mailek küldésére vagy különböző táblázatok frissítgetésére: a rendszer normál használata mellett nem fog egy munka sem kimaradni.

Mivel a tervezés általában 3-7 napra történik, az alap, gördített program folyamatosan rendelkezésre áll. A programozó feladata az előre nem látható rendkívüli események (lemondott megrendelés, selejt gyártás, rossz anyagleadás, stb.) lekövetése, valamint a beérkező új megrendelések alapján a program aktualizálása. Bár sok helyen a mai napig megvannak a reggeli termelési értekezletek, ahol az adott napi feladatokat rendszerezik, szerintünk a délután három-négy óra közötti programozásnak több előnye is van:

 • Ilyenkor már a késő délutánra és az éjszakára tervezett munkák alapanyaga legalább raktáron van és az anyagleadás is meg szokott történni. Így ebben az időszakban csak olyan munkákkal kell foglalkozni, aminél már nem függ a nyomda külső tényezőtől.
 • Reggel és délelőtt még az előző nap kitáskázott munkák vannak a programban, ahol maximum pár hiányzó információ bekérése és az anyagleadás kezelése marad csak. A szükséges alapanyagot előző nap megrendelték, ami jó eséllyel kora reggel meg is jött.
 • Dél körül az addig felmerült előre nem látható problémák, csúszások, utolsó pillanat utáni megrendelések miatti eltérések lekövetése lehet, ami esetleg változtathatja a délutáni programot, de a legtöbb esetben ennek ki kell tartania a következő programozásig.

A rendszeresen adott időpontban elvégzett napi programozásnak – az alapanyag rendeléshez hasonlóan – az az előnye is megvan, hogy a gyártáselőkészítés is tudja, legkésőbb meddig kell meglenniük a következő napi munkák táskázásával. Természetesen az itt leírtak nem alkalmazható minden nyomdában, de ha nem napilap nyomtatással vagy azonnali kiszolgálású digitális „printshopban” dolgoznak, akkor érdemes ezt a folyamatot a gyakorlatban kipróbálni!

A Termelési programot valamennyi kolléga jogosultság nélkül eléri, bármelyik gépre és időszakra le tudja kérdezni. Külön jogosultság szükséges viszont:

 • a program módosításához
 • nyomóforma, alapanyag és egyéb állapot állításhoz
 • feladat készre állításához.

A program a ScrollMAX rendszer főmenüjéből a Termelés csoport > Program lista menüponttal, vagy a szabadon definiálható gyors funkcióval érhető el.