A termelési program | ScrollMAX

A termelési program

A termelésirányítási rendszer alapja, a nyomda működésének gerince. Ez alapján tud a közvetlen gyártást kiszolgáló többi terület (előkészítés, alapanyag raktár, szerszám kezelés, stb.) előre tervezni. A program alapján kezelhető a különböző egymást követő műveletek határideje, így tartható a végső szállítási határidő. Ez mondja meg az egyes területeken, gépeken dolgozó kollégáknak, hogy mi után milyen munka következik, mire kell már esetleg előre rákészülniük.

Ezek miatt fontos:

  • A terv minél több időre előre fix legyen, csak kivételes esetben, előre nem látható esemény miatt változzon. A cél mindenképpen a kb. 16-24 órás intervallum, azaz a következő két műszakra mindig megvan, hogy hol, mikor, milyen munka mennyi időt fog lekötni. Így a programba nem csak azok a munkák kerülnek be, amikhez megvan a fájl és az alapanyag is, hanem pont fordítva: a program adja meg, hogy mihez kell fájlokat (majd nyomóformákat) és alapanyagot biztosítani. (Azt már jeleznünk sem kell, hogy ehhez a táskáknak is minél hamarabb a rendszerben kell lennie, nem csak a megrendelés napján, az utolsó kis adat tisztázása után kerül a rendszerbe!)

  • A terv nem ajánlás, nem az adott műszakra elvégzendő feladat lista, hanem végrehajtandó utasítás! A termelésprogramozónak kell abban a pozícióban lennie, hogy minden releváns információval rendelkezzen, ami a gyártást érinti, s ez alapján, nagyobb összefüggéseket és akár nem annyira publikus szempontok alapján, felelősséggel kialakítsa a gyártási sorrendet. Ha ezt aztán a műszakvezető vagy gépmester „optimalizálja”, akkor lehet, hogy spórolhat egy méret átállást vagy egy mosást, de lehet, így egy fontos munka szállítási határideje nem lesz tartható. Ha a programban bárki nem logikus sorrendet, kiosztást észlel, azt a programozónak kell jeleznie, hiszen ő a felelős a teljes gyártás optimális kihasználásáért.

Ha van egy stabil, több órára előre látó, fix termelési programunk, akkor arra az időszakra az egész nyomda munkája is tervezhetővé, kiszámíthatóvá és számon kérhetővé válik. Ha az előkészítés tudja, hogy a következő időszakra milyen munkákhoz kell formát biztosítania, sokkal előbb tudja jelezni, ha azzal probléma lesz (nem elérhető a megrendelő, rossz a leadott anyag, stb.). A raktár és az esetleges elővágás is előre tud dolgozni, s nem a gépteremnek kell állandóan az anyagért rohangálnia. Más feladatukat is ehhez tudják igazítani: ha minden lemez kész a következő 3 órára, akkor lehet előhívőt cserélni, vagy ha minden anyagot kiadott, tud a raktár a kiszállítással foglalkozni. A termelésben is mindenki tudja, hogy a feladattal mikorra kell kész lennie; ha már előre látszik, hogy az nem lesz tartható, a program módosításával, prioritások átállításával időben kezelhető a probléma, elkerülve további csúszásokat, felesleges túlórát, kapkodást vagy késedelmes teljesítést.

A felelősség is sokkal egyértelműbb, ha a termelési programnak elsőbbsége van: a termelésben minden területen (előkészítés, gyártás, anyagmozgatás is) a kollégák felelőssége annyi, hogy az ott megadott feladattal határidőre kész legyenek. Az, hogy miért pont azzal foglalkozott, nem az ő felelőssége.

Egy jól karbantartott és betartott termelési program segítségével sokkal stresszmentesebb is lehet a nyomda működése.