FSC és PEFC – minősített alapanyagú munkák | ScrollMAX

FSC és PEFC – minősített alapanyagú munkák

A ScrollMAX rendszer alkalmas az FSC és PEFC minősítésű alapanyagok nyilvántartására, az ilyen alapanyagra készülő termékek kezelésére, az egyes bizonylatok előírásszerű elkészítésére. (Az FSC és a PEFC minősítésű megrendelések és a szükséges alapanyagok nyilvántartása és kezelése nagyrészt megegyezik, ezért az egyszerűség kedvéért a leírásban csak az FSC-t használjuk. Ahol eltérés van, azt külön jelezni fogjuk.)

FSC alapanyagok

A rendszer alapanyag törzsében külön paraméter szolgál a minősítéssel rendelkező anyagok megkülönböztetésére:

Az így megjelölt cikkek a listában zöld háttérrel jelennek meg.

Mivel a cikkek megadásánál axióma, hogy az lesz külön cikk, amit bármilyen paraméter alapján a felhasználás során megkülönböztetünk, így az FSC és a minősítéssel nem rendelkező, de ugyanaz a cikk két külön cikkszámra kerül. A felhasználás során egy nem minősített munkához természetesen szabadon felhasználható az FSC-s anyag is, de ellenkező esetben csak akkor, ha a tanúsítvány azt engedi (volumen elszámolás és volt „szabad” FSC keret).

Erre a cikk paraméterre természetesen több helyen is lehet szűrni:

 • Cikk keresőben – cikk listázás;

 • Készlet listázás – aktuális készlet;

 • Készlet adott napon – régi aktuális készlet;

 • Készletmozgás statisztikában – időszakos beszerzések és felhasználások;

   

FSC megrendelések

Ha az FSC jelölés be van kapcsolva az ajánlatban, akkor az abból készülő táska is automatikusan FSC minősítést kap. Amennyiben az ajánlat elkészülésekor még nem volt ez egyértelmű, akkor az FSC táskák jelölésére a Táska szerkesztő fejlécében található kapcsoló és lenyíló lista szolgál. (Ez utóbbi csak abban az esetben szükséges, ha a nyomda több tanúsítvánnyal is rendelkezik.)

 

Az FSC jelölése a táskán minden területnél feltűnően történik:

 • a fejlécben az „FSC munka!” felirat és az „A MUNKATÁSKA A SZÁLLÍTÁSI HATÁRIDŐTŐL SZÁMÍTOTT 5 ÉVIG MEGŐRIZENDŐ, ÉS ELKÜLÖNÍTVE TÁROLANDÓ!!!” utasítás;

 • az Előkészítés rész végén az „FSC logót ellenőrizni!” utasírás;

 • az Anyagszükséglet rész végén az „A termék FSC minőségű alapanyagra készül.” felirat;

 • a Nyomás rész után az „FSC papírt ellenőrizni!” utasítás;

 • a Szállításnál pedig az „FSC sablonból választott raklap címkét használni!” utasítás.

Az új FSC-s táskák létrehozásáról külön automatikus értesítés is beállítható. Ez a paraméter is több listázásnál is használható szűrési feltételként:

 • Táska keresés – listázás;

 • Készlet mozgás statisztika – FSC munkák tény anyagfelhasználása;

 • Kimenő számla listázás – számlán szereplő FSC termékek.

A táskán túl az FSC minősítés több bizonylatra is rákerül. Automatikusan megjelenik

Az FSC megrendelés és az FSC alapanyag „összekapcsolása" az anyaggazdálkodás folyamatában az igénylés terheléssé válásakor, konkrét cikkszámhoz rendelésnél történik. A Terheléseknél a program a minősített munkákat egy zöld FSC felirattal jelzi:

 

Szállítás

Az FSC minősítés a csomagcímkén, paletta címkén és a szállítólevél is megjelenik. A címkéknél általában külön sablon készül az FSC-s szállításokhoz, gyakran feltüntetve a megfelelő emblémát is.

A szállítólevélen már a tanúsítás és az engedély számát is fel kell tüntetni. A szállítólevélre kerülő sablon szövegeket – külön FSC és PEFC – a Szállító beállításoknál kell megadni. Amikor egy FSC táskát felvesznek a szállítóra, a termék megnevezése alatti leírás mezőbe automatikusan bekerül ez a szöveg is.

 

Számlázás

A szállítólevélhez hasonlóan a számlán is automatikusan megjelenik az FSC minősítés, valamint a tanúsítvány/engedély számla. Ezt a Számlázás beállításainál kell megadni:

A szöveg a számla végén jelenik meg: