Szerszám kategóriák | ScrollMAX

Szerszám kategóriák

A modul többféle szerszám kategóriát tud párhuzamosan kezelni. Minden kategóriához saját tulajdonság űrlap hozható létre, külön típus lista köthető hozzá. A termelésprogramozásnál az egyes gépekhez is konkrét kategóriát kapcsolunk: a nyomógépekhez a formalakk klisét, a stancoló géphez a kivágókéseket.

Első lépésként az Általános csoport > Beállítások > Szerszám beállítások menüpont alatt létre kell hozni ezeket a kategóriákat, létrehozva a hozzájuk tartozó tulajdonság listát és a választható típusokat, majd meg kell adni, hogy ezeket mely gépeken lehet felhasználni.

 

Tulajdonságok

Bár sok adat minden kategóriában előfordulhat (bélyeg/produkció szám, méret, gép stb.), általában más adatokat kell nyilvántartani egy flexó kliséről és egy stanc szerszámról. Ezeket a program által kezelt tulajdonságokat a kategória létrehozása után meg kell adni:

A tulajdonságok lista lényegében egy egyszerű űrlap tervező. Minden tulajdonságnál megadható, hogy az felkerüljön-e a megrendelésre, illetve szerepeljen-e a táska nyomtatványon:

A Választható tételek listájával az adatlap kitöltése gyorsabb és kényelmesebb lesz, miközben az esetleges hibázásokat is csökkenteni lehet: ezeknél az mezőknél a program egy lenyíló listából enged csak választani.

 

Típusok

Elsősorban csoportosítási feladatuk van, használatukkal könnyebb egy új munkához meglévő szerszámot találni.

 

Gépek

Az utolsó lépés megadni, hogy az adott kategóriájú szerszámokat mely gépeken lehet használni:

A listában a Termelésprogramozás modulban rögzített gépek láthatóak. A program a termelési program ellenőrzésekor a tagokhoz felvett különböző szerszámokat ezek alapján kapcsolja össze egy gép programjával. Azaz ha egy taghoz formalakk kendőt és kivágókést is kapcsoltak, az ellenőrzésnél a program a stancoló géphez csak az utóbbit fogja keresni.