Szerszámok a termelés programozásban | ScrollMAX

Szerszámok a termelés programozásban

A szerszám kategóriák beállításainál összekapcsoltuk az adott kategóriát a termelésben lévő gépekkel; a szerszámokat felvettük a táskákhoz, a táskákat pedig beterveztük a Termelési programban, akkor ezek segítségével a ScrollMAX sok ellenőrzést el tud végezni: a táskán nincs szerszám, esetleg van, de az gyártásra nem kész, vagy a termelési sorrend változtatásával lehetne pár beigazítást spórolni. Ezek a Termelési program - problémák menüpont alatt érhetőek el.

 

Nincs szerszám

A program megvizsgálja, hogy azokon a gépeken, ahol elméletileg szerszámot használunk, van-e olyan táska, amihez még nem vettek fel szerszámot.


Nem aktív szerszám

A következő gond, ha a táskához fel is vették a megfelelő eszközt, de azt vagy elfelejtették megrendelni, esetleg előző gyártás során megsérült, vagy már leselejteztük, esetleg a megrendelő elvitte:

Mivel a program több, mint egy héttel előre figyel, a talált problémák alapján még idejében tudunk intézkedni: a hibás szerszámot javítani, az elvitt szerszámot visszakérni (és ellenőrizni), a megrendelést megsürgetni stb..


 

Szerszám használat ellenőrzés

A harmadik lekérdezésnél a program megnézi, hogy a következő napokban egy szerszám hányszor szerepel a termelésben. Azoknál, amikkel többször ugyanazon a gépen gyártani fogunk, ellenőrzi a kezdési időket. Ha ezek a gyártások nem egymás után következnek, azaz egy beállással több munka is gyártható lenne, akkor azokat hibalistára teszi:

Természetesen számtalan oka lehet, ha egy szerszámot rövid időn belül nem egymás után többször is használunk (például egy több napos gyártást szakítunk meg egy másik munka miatt), de néhány esetben a termelési program optimalizálásával pár beigazítási idő és beálló ív megspórolható.