Szerszám bekészítés és elrakás | ScrollMAX

Szerszám bekészítés és elrakás

A Szerszám modul harmadik része a szerszámok előkeresésének, ellenőrzésének, majd a munka utáni elrakásának követésére, naplózására szolgál. Itt már nem csak magát a szerszámot kezeljük, hanem az ahhoz kapcsolt tartozékokat is. A bekészítés – elrakás követésére a szerszám alap állapotán túl egy másik státuszt kezelünk:

  • Elrakva: a szerszám/tartozék a tárolási helyén van;

  • Bekészítve: a szerszámot/tartozékot a tárolási helyről előszedtük és a gép melletti, a használatban lévő szerszámok tárolására szolgáló helyen van;

  • Előkészítve: a szerszám a beigazításra kész.

A Termelési programban felvett szerszámos feladatok alapján a modul figyeli, hogy mely szerszámokat és tartozékokat kell előkeresni és ellenőrizni:

A listában a még nem készre jelentett feladatok eszközei láthatóak, szerszám és tartozék kategória szerint csoportosítva. (A lista a szokásos többfunkciós táblázatunk, így a csoportosítás, szűrés, sorba rendezés szabadon változtatható.)

 

Bekészítés / Előkészítés

A szerszámok bekészítését és ellenőrzését egy érintőképernyős használatra is optimalizált felületen lehet egyszerűen jelölni:

Az ablak bal oldalán az előforduló szerszám/tartozék kategóriák láthatóak, amikre a lista alatti Szűrés gombbal lehet – akár egyszerre több kategóriára is – szűrni. (Például a levonati filmek külön tároló helyen vannak, s a kolléga most csak azokat szedi össze.) A táblázat alatti napokkal a lista a tervezett kezdés időpontja szerint tovább szűrhető.

Amelyik tétel megvan, ott a változás mezőben lévő kapcsolót kell bejelölni, majd az Véglegesítés gombbal az új státuszt elmenteni.

 

Elrakás

A program azokat az aktív (bekészített vagy előkészített) szerszámokat mutatja, amikhez a következő 7 nap nincs tervezett felhasználás.

Az elrakott szerszámokat és tartozékokat a változás oszlopban kell jelölni, majd a listát a Véglegesítés gombbal elmenteni.

Az Utolsó program gomb megmutatja, hogy a termelési program szerint a szerszámot mikor és hol használták utoljára. Ez egy hiányzó szerszám esetén segítség lehet a megtalálnál.


 

A Szerszám törzsben ezek az állapot változtatások a Bekészítés napló gombbal később is visszanézhetőek.