Termékdíj - EPR funkciók a programban | ScrollMAX

Termékdíj - EPR funkciók a programban

Rendkívül fontos:

 

Az EPR kötelezettséggel kapcsolatos újdonságokat globális frissítéssel fogjuk kiküldeni. 

Mielőtt használni kezdenék, győződjenek meg róla, hogy a legújabb programverzióval rendelkeznek. Legfőképpen azokra vonatkozik ez a kitétel, akik Termékdíj törzs kezeléssel, vagy Számla rögzítéssel foglalkoznak.

Egy régebbi kliens a termékdíjat törölheti, vagy olyan módon állíthat elő sztornó/helyesbítő számlát, másolatot, ami nem megfelelő, esetleg eltávolíthat vagy helytelenül kezelhet már kitöltött elemet. Az ebből, vagy a helytelen paraméterezésből eredő hibákért nem tudunk felelősséget vállalni.

 

TERMÉKDÍJ TÖRZS

 

Az EPR díjra vonatkozó szabályozásoknak köszönhetően új mezőkkel bővült a Termékdíj kategóriák törzs. A kitöltéssel kapcsolatban a program igyekszik végig vezetni a felhasználót úgy, hogy technikailag hibás verziót ne lehessen rögzíteni. Adatbevitel során figyelmeztetéseket dob fel nem egyezőség esetén. Ezek mellett Magyarázat és Info mezőkben jeleníti meg a már rögzített adathoz tartozó szöveges magyarázatot.

A program csak a törzs helyét biztosítja, kérjük, hogy kitöltés- mentés- és felhasználás előtt minden esetben egyeztessenek könyvelőjükkel (a jogszabályi változás bizonytalanságaira és folyamatos változtatására tekintettel)!

 

A törzs változásai már a kezdőképernyőn is szembetűnőek:

 1. a felsorolásba bekerültek új oszlopok, mint a “Rendben” jelölő (pipa) és az EPR kód,
 2. Beállítások fülön a CSK/KT/KF kódokat a Beállít gomb alatt szerkeszthetik, (részletek lentebb), valamit ott értékelhetik készre (“Rendben”),
 3. Magyarázat a 2. pont beállítását követően automatikusan megjelenik,
 4. Termékdíj díjtétel rögzítés mellett megjelent az EPR díjtétele is.

Minden egyéb mező a kezdő oldalon már ismerős az Önök számára, azokban változás nincs.

A termékdíjat az egységár tartalmazza kapcsoló: amennyiben ez be van kapcsolva, a termékdíj tétel szerepelni fog a számla tételhez kapcsolva, de a számla végösszegét nem módosítja. Ez a beállítás megfelelő lehet a tételekhez kapcsolódó rejtett költségek tárolására az utólagos lekérdezéshez (természetesen díjfizetési módtól függően). Ha nincs bekapcsolva, akkor a termékdíj tétel külön, automatikusan létrehozott (technikai) számla tételként fog megjelenni a számlán, így annak összegét is változtatja. A termékdíj tétel "A termékdíjat az egységár tartalmazza" opciója alapértelmezett értékét a Termékdíj kategóriák törzsből kapja, de a számla termékdíj tételekben egyenként felülbírálható. Elküldés előtt a számla megtekintésével érdemes ellenőrizni, hogy a megfelelő módot választottuk-e.

 

Teljes újdonság, hogy a korábban megszokott megnevezés és stat. kód helyett, már egy új szerkesztési felület áll rendelkezésre, ahol előre definiált törzsből lehet a CSK/KT/KF kódokat szerkeszteni. A CSK/KT kódhoz rendelt KF (EPR) kód díjfizetési módja lehet eltérő.

Szerkesztés közben a Magyarázat mezőben gyűjtjük az adatokat, hogy a végén azokat át lehessen tekinteni ellenőrzés céljából.

A “Rendben van, többé nem módosítom.” egy fontos jelölés, amit nem kell a szerkesztéskor azonnal megjelölni, később is bekattintható. Felhasználásakor a legördülő menükben azok a kódok, amiknél ez bekapcsolt, zöld háttérrel jelennek meg. Erre azért van szükség, hogy ha valahol egy régi kód van még, azonnal látszódjon, hogy cserélni kell. Amelyik tétel egyszer ezzel az opcióval került mentésre, a továbbiakban nem módosítható

Erre a program figyelmeztetni fog, minthogy arra is, ha a TD és EPR díjfizetési módja eltér (ami csak informális jellegű).

 

Számlán szöveg fül:

 1. A Termékdíj sablon szöveg (záradék) mellett megjelent az EPR sablon szöveg mező. Működése hasonló.
 2. A helyettesítést végző kifejezéseket (<CSERE> és <FT>) bővítettük a <SZERZODES_SZAM> lehetőséggel. Így a rögzített nyilatkozatok iktatási száma rá tud kerülni a számlára (amely szintén jogszabályi követelmény nyilatkozat esetén). Ezeket a kifejezéseket a Mező gombbal is be lehet iktatni.
 3. Az Info szöveges mezőben megjelenik a CSK/KT/KF kód szerkesztésekor kialakult szöveges leírás, ami segítség lehet a záradék szöveg kialakításában (pl. paragrafusok)

Nagyon fontos, hogy a sablon szövegek úgy legyenek kitöltve, ahogy a számlán megjeleníteni szükséges. Hiányzó (üres) sablonra a program figyelmeztetni fog a számla előellenőrzése folyamán (akár EPR, akár termékdíj esetén). De ha már bármilyen szöveget tartalmaz, akkor azt csak a számlakép megtekintésével tudjuk megszemlélni - illetve ha nem látható elem, akkor pedig a Termékdíj ellenőrzés gombra kattintás után, az adott termékdíj tétel részleteiben.

A termékdíj elemek törlése mostantól nem fizikai eltávolítást jelent, csupán törölt státusz beállítását. Ennek ellenére csak akkor töröljenek ki termékdíjat, ha arra már nincs szükség, vagy a beállításai hibásak.

 

NYILATKOZAT / SZERZŐDÉS / MEGÁLLAPODÁS

 

Arra tekintettel, hogy az adott termékdíjas tétel a számla megjelenítésében és lekérdezésben is megfelelően szerepelhessen, az eddigi “Nyilatkozat” ablakot használjuk minden olyan esetben, amikor a díjfizetés módja megköveteli a Nyilatkozat / Szerződés / Megállapodás iktatási számának nyilvántartását.

Amennyiben egy termékdíj mindkét altétele (TD: CSK vagy KT; EPR: KF) díjfizetési módja dokumentum megadását igényli, úgy mindkettőhöz külön-külön be kell azt állítani.

 

Nem tudok nyilatkozatot csatolni, mit tegyek?

A nyilatkozat feltöltését a program ellenőrzi, de ez az ellenőrzés ki is kapcsolható a Pénzügy > Beállítások > Számla beállítása > Számla fülön a TD/EPR dokumentációk feltöltésének ellenőrzése kapcsolóval. Amennyiben szükség van az ellenőrzésre, a dokumentum csatolása mellett az összes, az ablakon lévő adatot, pl. iktatási szám, Megjegyzés mező, CSK jelleg, CSK pénzügyi kategória is ki kell tölteni.

 

FELHASZNÁLÁS

 

Egységessé tettük a termékdíj rögzítő ablakokat, így azokban a menüpontokban, ahol termékdíj hozzárendelési lehetőség van, egy könnyen kezelhető és átlátható felülettel találkoznak. Ezek a következők:

 • Táska szerkesztő / Számla fül
 • Táska szerkesztő / Egyéb számlázandó tétel
 • Táska szerkesztő / Termékek menüpont (táska cikkek)
 • Cikktörzs / Alapadatok
 • Készáru cikkek

 

A tömeg kezeléssel kapcsolatban fontos, hogy a termékdíj rögzítés során megadható Tömeg egységenként mező felülírja a termék/cikk súlyát (a képen az Egyéb számlázandó tétel Súly (kg) mezőjébe írt 25 kg-ot)! De ha a Tömeg egységenként mező üres, úgy a program a termék/cikk súlyával számol a számlán.

 

A Táska szerkesztő - Számla menüpontjában a termékdíj kezelése egyedi: itt megmaradt a régóta jól ismert legördülő menüpont de elérhető a Termékdíjak fül is. Kezelésükkel kapcsolatban fontos, hogy a Termékdíjak fülben kiválasztott kódok felülírják a Számla menüpontban megjelölt tételt.

Tehát ha a hagyományos termékdíj legördülőből dolgoznak és ezt a listát nem töltik, akkor a program ez előbbit fogja használni. Ha a listára vesznek fel egy vagy több termékdíjat, a legördülő értékét a program figyelmen kívül hagyja.

 

A számlakép megváltozott:  a tételek sorszámozva lettek, a TD és EPR záradék szövegek a számla aljáról a tételek alá kerültek, a számla alján egy Összesítő található.

A dokumentum kapcsolása során az adott termékdíj tételhez Nyilatkozat / Szerződés / Megállapodás köthető. Ez abban az esetben szükséges, ha a termékdíj vagy pedig az EPR díj díjfizetési módja megköveteli:

 1. A vevő nyilatkozata alapján nem kerül felszámításra.
 2. A megfizetés a vevőt terheli.

Az eddigi “Nyilatkozat” ablakban most már megjelenik a Dokumentum Iktatási száma, amelyet muszáj kitölteni.

Ez az az adat, amely a Lekérdezésekben is szerepelni fog, valamint a számla TD/EPR sablonjából helyettesítésre fog kerülni, hogy a végleges számla szöveg elkészülhessen.

Lásd: NYILATKOZAT / SZERZŐDÉS / MEGÁLLAPODÁS

 

SZÁLLÍTÓI SZÁMLÁK

 

A keletkezett EPR díj rögzítésére létrejött egy szerkesztő felület, amit a számla tételek alatt érhetünk el (ceruza ikon). 

Díjtétel(ek) rögzítése után a számla bekerül az új termékdíj lekérdezésbe, de sem a számla értékét, sem a készlet értékét nem módosítja.

A lehetőség arra szolgál, hogy a bejövő számlákhoz is felvihessünk TD/EPR adatot és a bevalláshoz/elszámoláshoz később visszakereshessük.

 

Fontos, hogy ha a számlatétel a módosítással elveszíti a rögzített termékdíj adatot (a tételhez adtam egy termékdíjat és a tételnél megnyomom a Módosítás gombot, akkor a termékdíj kiesik a tétel mögül)!

 

SZÁMLAKÉP VÁLTOZATOK

 

Felhívjuk a figyelmüket, hogy a példákban felsorolt kódok, megnevezések és díjtételek sok esetben kitaláltak, ezek kidolgozásában kérje termékdíj specialista vagy könyvelő segítségét!

A számlakép megváltozott, viszont a termék- és EPR díj többféleképpen megjeleníthető a számlán, lentebb részletezett beállításokkal.
I. a termék- és EPR díj külön számlatételként feltüntetésre kerül (megnevezés, mennyiség, mennyiségi egység, nettó, bruttó, záradék szöveg) és hozzáadódik a számla végösszegéhez, a számla végén az Összesítőben és a lekérdezésben  megjelenik (pl. reklámhordozó).
II. a termék- és EPR díj nem lesz külön számlatétel, de feltüntetésre kerül a számlaképen (megnevezés, mennyiség, mennyiségi egység, nettó, bruttó, záradék szöveg) és nem adódik hozzá a számla végösszegéhez, a számla végén az Összesítőben és a lekérdezésben megjelenik (pl. csomagolószer, átvállalás, nyilatkozat vagy termék egységárába beépített fizetendő díj esetén)
III. a termék- és EPR díj nem lesz külön számlatétel, de a záradék szöveg feltüntetésre kerül a számlaképen, és nem adódik hozzá a számla végösszegéhez, a számla végén az Összesítőben és a lekérdezésben megjelenik (pl. csomagolószer, átvállalás, nyilatkozat)
IV. a termék- és EPR díj nem lesz külön számlatétel, semmi nem kerül feltüntetésre a számlaképen és nem adódik hozzá a számla végösszegéhez, a számla végén az Összesítőben és a lekérdezésben megjelenik.


I.
A Kereskedelem>Beállítások>Termékdíj kategóriáknál:
- a Beállítások fülön nincs bepipálva:
„ A termékdíjat az egységár tartalmazza”
- a Számlán szöveg fülön nincs bepipálva:
„ Termékdíj – csak a záradék szöveget mutassa”
„ TD teljes elrejtése” 
„EPR – csak a záradék szöveget mutassa”
„ EPR teljes elrejtése”
akkor az alábbi számlaképet kapjuk:

 


II.
A Kereskedelem>Beállítások>Termékdíj kategóriáknál:
- a Beállítások fülön be van pipálva:
„ A termékdíjat az egységár tartalmazza”
- a Számlán szöveg fülön nincs bepipálva:
„ Termékdíj – csak a záradék szöveget mutassa”
„ TD teljes elrejtése” 
„ EPR – csak a záradék szöveget mutassa”
„ EPR teljes elrejtése”
akkor az alábbi számlaképet kapjuk:

                                                      

 

 

III.
A Kereskedelem>Beállítások>Termékdíj kategóriáknál:
- a Beállítások fülön be van pipálva:
„ A termékdíjat az egységár tartalmazza”
- a Számlán szöveg fülön be van pipálva:
„ Termékdíj – csak a záradék szöveget mutassa”
„ EPR – csak a záradék szöveget mutassa”
akkor az alábbi számlaképet kapjuk: 

 

                                              

 

 
 


IV.
A Kereskedelem>Beállítások>Termékdíj kategóriáknál:
- a Beállítások fülön be van pipálva:
„ A termékdíjat az egységár tartalmazza”
- a Számlán szöveg fülön be van pipálva:
„ TD teljes elrejtése” 
„ EPR teljes elrejtése”
akkor az alábbi számlaképet kapjuk:

 


 

 

Termékdíj lekérdezés alsó részén a termékdíjnál, nem jelenít meg semmit a program. Mi lehet a hiba?

 

A gondot az okozhatja, hogy a régi termékdíj törzs adatok kerültek felülírásra az új kódokkal. Viszont, hogy ne keljen újra írni, ez esetben a Pénzügy>Kimenő számla listázást kell használni. Teljesítés legyen az-az időszak amit szeretnénk látni, majd a Tételekkel gomb megnyomása után a felugró ablakot "okézva" meg is jelenik a kívánt lista. Ezután a "típus" nevű oszlopot letudjuk szűrni és akár további oszlopokból is választhatunk. (VTSZ, termék kategória,súly stb.)

 

LEKÉRDEZÉS

 

A lekérdezést szűrési feltételekkel bővítettük azért, hogy megkönnyítsük a feldolgozást. Ez a lekérdezést a Pénzügy>Kimenő számlák>Kimenő lekérdezések menőpontból érhető el, Termékdíj lekérdezések (számlából) néven vagy a keresőbe beírva.

 • A dátum mezőben a teljesítés mellett a számla keltére is lehet szűrni
 • Az irányok szerint lehetnek a vevői számlák, a szállítói számlák vagy mindkettő
 • A díjfizetési módok közül (amelyek a törzs kialakításakor kerültek meghatározásra) külön szűrhetők a TD (CSK/KT) és külön az EPR tételek
 • A konkrét tétel kiválasztása lehetőséget biztosít a pontosabb előszűrésre

A lekérdezésben külön lehet egy-egy CSK / KT / KF kódra, vagy annak egy szegmensére is keresni.

A típus választásával dialógusból is előállítható a kód maszkja, ami a szűréshez kell, de kézzel is beüthető.

Több kód megadásánál az elválasztás a “,” vagy “;” jelekkel is megtehető.

A “-” jelet a program nem veszi figyelembe.

A “.” (vagy “*”, “?”) jelekkel helyettesítést vehet fel.

Pl. ha keresi az összes KF kódot, aminek a kötelezettség kódja “1”-es, akkor így teheti meg: KF ** ** ** 1

Ez a maszk minden más kód elemet figyelmen kívül hagy, egyedül a 7. karaktert nézi, ha az “1”-es.

 

TERMÉK KATEGÓRIÁK

 

A Termékdíj kategóriák törzs feltöltése után a termékdíjakat össze kell párosítani a termék kategóriákkal. Ezután már a táskában is kiválaszthatók lesznek az új termékdíj kategóriák.

 

Csomagolási tevékenységet terhelő EPR díj

 

A csomagoláshoz felhasznált anyagok EPR díját a Raklap típusok törzsében lehet rögzíteni, és a Csomagolás EPR lekérdezésben tartja nyilván a program.