Termékdíj - EPR funkciók a programban | ScrollMAX

Termékdíj - EPR funkciók a programban

Rendkívül fontos:

 

Az EPR kötelezettséggel kapcsolatos újdonságokat globális frissítéssel fogjuk kiküldeni. 

Mielőtt használni kezdenék, győződjenek meg róla, hogy a legújabb programverzióval rendelkeznek. Legfőképpen azokra vonatkozik ez a kitétel, akik Termékdíj törzs kezeléssel, vagy Számla rögzítéssel foglalkoznak.

Egy régebbi kliens a termékdíjat törölheti, vagy olyan módon állíthat elő sztornó/helyesbítő számlát, másolatot, ami nem megfelelő, esetleg eltávolíthat vagy helytelenül kezelhet már kitöltött elemet. Az ebből, vagy a helytelen paraméterezésből eredő hibákért nem tudunk felelősséget vállalni.

 

TERMÉKDÍJ TÖRZS

 

Az EPR díjra vonatkozó szabályozásoknak köszönhetően új mezőkkel bővült a Termékdíj kategóriák törzs. A kitöltéssel kapcsolatban a program igyekszik végig vezetni a felhasználót úgy, hogy technikailag hibás verziót ne lehessen rögzíteni. Adatbevitel során figyelmeztetéseket dob fel nem egyezőség esetén. Ezek mellett Magyarázat és Info mezőkben jeleníti meg a már rögzített adathoz tartozó szöveges magyarázatot.

A program csak a törzs helyét biztosítja, kérjük, hogy kitöltés- mentés- és felhasználás előtt minden esetben egyeztessenek könyvelőjükkel (a jogszabályi változás bizonytalanságaira és folyamatos változtatására tekintettel)!

 

A törzs változásai már a kezdőképernyőn is szembetűnőek:

 1. a felsorolásba bekerültek új oszlopok, mint a “Rendben” jelölő (pipa) és az EPR kód,
 2. Beállítások fülön a CSK/KT/KF kódokat a Beállít gomb alatt szerkeszthetik, (részletek lentebb), valamit ott értékelhetik készre (“Rendben”),
 3. Magyarázat a 2. pont beállítását követően automatikusan megjelenik,
 4. Termékdíj díjtétel rögzítés mellett megjelent az EPR díjtétele is.

Minden egyéb mező a kezdő oldalon már ismerős az Önök számára, azokban változás nincs.

A termékdíjat az egységár tartalmazza kapcsoló: amennyiben ez be van kapcsolva, a termékdíj tétel szerepelni fog a számla tételhez kapcsolva, de a számla végösszegét nem módosítja. Ez a beállítás megfelelő lehet a tételekhez kapcsolódó rejtett költségek tárolására az utólagos lekérdezéshez (természetesen díjfizetési módtól függően). Ha nincs bekapcsolva, akkor a termékdíj tétel külön, automatikusan létrehozott (technikai) számla tételként fog megjelenni a számlán, így annak összegét is változtatja. A termékdíj tétel "A termékdíjat az egységár tartalmazza" opciója alapértelmezett értékét a Termékdíj kategóriák törzsből kapja, de a számla termékdíj tételekben egyenként felülbírálható. Elküldés előtt a számla megtekintésével érdemes ellenőrizni, hogy a megfelelő módot választottuk-e.

 

Teljes újdonság, hogy a korábban megszokott megnevezés és stat. kód helyett, már egy új szerkesztési felület áll rendelkezésre, ahol előre definiált törzsből lehet a CSK/KT/KF kódokat szerkeszteni. A CSK/KT kódhoz rendelt KF (EPR) kód díjfizetési módja lehet eltérő.

Szerkesztés közben a Magyarázat mezőben gyűjtjük az adatokat, hogy a végén azokat át lehessen tekinteni ellenőrzés céljából.

A “Rendben van, többé nem módosítom.” egy fontos jelölés, amit nem kell a szerkesztéskor azonnal megjelölni, később is bekattintható. Célja, hogy a kódok felhasználásakor a legördülő menükben csak azok jelenjenek meg, ahol ez a jelölés be van pipálva. Amelyik tétel egyszer ezzel az opcióval került mentésre, a továbbiakban nem módosítható

Erre a program figyelmeztetni fog, minthogy arra is, ha a TD és EPR díjfizetési módja eltér (ami csak informális jellegű).

 

Számlán szöveg fül:

 1. A Termékdíj sablon szöveg (záradék) mellett megjelent az EPR sablon szöveg mező. Működése hasonló.
 2. A helyettesítést végző kifejezéseket (<CSERE> és <FT>) bővítettük a <SZERZODES_SZAM> lehetőséggel. Így a rögzített nyilatkozatok iktatási száma rá tud kerülni a számlára (amely szintén jogszabályi követelmény nyilatkozat esetén). Ezeket a kifejezéseket a Mező gombbal is be lehet iktatni.
 3. Az Info szöveges mezőben megjelenik a CSK/KT/KF kód szerkesztésekor kialakult szöveges leírás, ami segítség lehet a záradék szöveg kialakításában (pl. paragrafusok)

Nagyon fontos, hogy a sablon szövegek úgy legyenek kitöltve, ahogy a számlán megjeleníteni szükséges. Hiányzó (üres) sablonra a program figyelmeztetni fog a számla előellenőrzése folyamán (akár EPR, akár termékdíj esetén). De ha már bármilyen szöveget tartalmaz, akkor azt csak a számlakép megtekintésével tudjuk megszemlélni - illetve ha nem látható elem, akkor pedig a Termékdíj ellenőrzés gombra kattintás után, az adott termékdíj tétel részleteiben.

A termékdíj elemek törlése mostantól nem fizikai eltávolítást jelent, csupán törölt státusz beállítását. Ennek ellenére csak akkor töröljenek ki termékdíjat, ha arra már nincs szükség, vagy a beállításai hibásak.

 

NYILATKOZAT / SZERZŐDÉS / MEGÁLLAPODÁS

 

Arra tekintettel, hogy az adott termékdíjas tétel a számla megjelenítésében és lekérdezésben is megfelelően szerepelhessen, az eddigi “Nyilatkozat” ablakot használjuk minden olyan esetben, amikor a díjfizetés módja megköveteli a Nyilatkozat / Szerződés / Megállapodás iktatási számának nyilvántartását.

Amennyiben egy termékdíj mindkét altétele (TD: CSK vagy KT; EPR: KF) díjfizetési módja dokumentum megadását igényli, úgy mindkettőhöz külön-külön be kell azt állítani.

 

Nem tudok nyilatkozatot csatolni, mit tegyek?

A nyilatkozat feltöltését a program ellenőrzi, de ez az ellenőrzés ki is kapcsolható a Pénzügy > Beállítások > Számla beállítása > Számla fülön a TD/EPR dokumentációk feltöltésének ellenőrzése kapcsolóval. Amennyiben szükség van az ellenőrzésre, a dokumentum csatolása mellett az összes, az ablakon lévő adatot, pl. iktatási szám, Megjegyzés mező, CSK jelleg, CSK pénzügyi kategória is ki kell tölteni.

 

FELHASZNÁLÁS

 

Egységessé tettük a termékdíj rögzítő ablakokat, így azokban a menüpontokban, ahol termékdíj hozzárendelési lehetőség van, egy könnyen kezelhető és átlátható felülettel találkoznak. Ezek a következők:

 • Táska szerkesztő / Számla fül
 • Táska szerkesztő / Egyéb számlázandó tétel
 • Táska szerkesztő / Termékek menüpont (táska cikkek)
 • Cikktörzs / Alapadatok
 • Készáru cikkek

 

A tömeg kezeléssel kapcsolatban fontos, hogy a termékdíj rögzítés során megadható Tömeg egységenként mező felülírja a termék/cikk súlyát (a képen az Egyéb számlázandó tétel Súly (kg) mezőjébe írt 25 kg-ot)! De ha a Tömeg egységenként mező üres, úgy a program a termék/cikk súlyával számol a számlán.

 

A Táska szerkesztő - Számla menüpontjában a termékdíj kezelése egyedi: itt megmaradt a régóta jól ismert legördülő menüpont de elérhető a Termékdíjak fül is. Kezelésükkel kapcsolatban fontos, hogy a Termékdíjak fülben kiválasztott kódok felülírják a Számla menüpontban megjelölt tételt.

Tehát ha a hagyományos termékdíj legördülőből dolgoznak és ezt a listát nem töltik, akkor a program ez előbbit fogja használni. Ha a listára vesznek fel egy vagy több termékdíjat, a legördülő értékét a program figyelmen kívül hagyja.

 

A számlakép megváltozott:  a tételek sorszámozva lettek, a TD és EPR záradék szövegek a számla aljáról a tételek alá kerültek, a számla alján egy Összesítő található.

A dokumentum kapcsolása során az adott termékdíj tételhez Nyilatkozat / Szerződés / Megállapodás köthető. Ez abban az esetben szükséges, ha a termékdíj vagy pedig az EPR díj díjfizetési módja megköveteli:

 1. A vevő nyilatkozata alapján nem kerül felszámításra.
 2. A megfizetés a vevőt terheli.

Az eddigi “Nyilatkozat” ablakban most már megjelenik a Dokumentum Iktatási száma, amelyet muszáj kitölteni.

Ez az az adat, amely a Lekérdezésekben is szerepelni fog, valamint a számla TD/EPR sablonjából helyettesítésre fog kerülni, hogy a végleges számla szöveg elkészülhessen.

Lásd: NYILATKOZAT / SZERZŐDÉS / MEGÁLLAPODÁS

 

SZÁLLÍTÓI SZÁMLÁK

 

A keletkezett EPR díj rögzítésére létrejött egy szerkesztő felület, amit a számla tételek alatt érhetünk el (ceruza ikon). 

Díjtétel(ek) rögzítése után a számla bekerül az új termékdíj lekérdezésbe, de sem a számla értékét, sem a készlet értékét nem módosítja.

A lehetőség arra szolgál, hogy a bejövő számlákhoz is felvihessünk TD/EPR adatot és a bevalláshoz/elszámoláshoz később visszakereshessük.

 

Fontos, hogy ha a számlatétel a módosítással elveszíti a rögzített termékdíj adatot (a tételhez adtam egy termékdíjat és a tételnél megnyomom a Módosítás gombot, akkor a termékdíj kiesik a tétel mögül)!

 

SZÁMLAKÉP VÁLTOZATOK

 

Felhívjuk a figyelmüket, hogy a példákban felsorolt kódok, megnevezések és díjtételek sok esetben kitaláltak, ezek kidolgozásában kérje termékdíj specialista vagy könyvelő segítségét!

A számlakép megváltozott, viszont a termék- és EPR díj többféleképpen megjeleníthető a számlán, lentebb részletezett beállításokkal.
I. a termék- és EPR díj külön számlatételként feltüntetésre kerül (megnevezés, mennyiség, mennyiségi egység, nettó, bruttó, záradék szöveg) és hozzáadódik a számla végösszegéhez, a számla végén az Összesítőben és a lekérdezésben  megjelenik (pl. reklámhordozó).
II. a termék- és EPR díj nem lesz külön számlatétel, de feltüntetésre kerül a számlaképen (megnevezés, mennyiség, mennyiségi egység, nettó, bruttó, záradék szöveg) és nem adódik hozzá a számla végösszegéhez, a számla végén az Összesítőben és a lekérdezésben megjelenik (pl. csomagolószer, átvállalás, nyilatkozat vagy termék egységárába beépített fizetendő díj esetén)
III. a termék- és EPR díj nem lesz külön számlatétel, de a záradék szöveg feltüntetésre kerül a számlaképen, és nem adódik hozzá a számla végösszegéhez, a számla végén az Összesítőben és a lekérdezésben megjelenik (pl. csomagolószer, átvállalás, nyilatkozat)
IV. a termék- és EPR díj nem lesz külön számlatétel, semmi nem kerül feltüntetésre a számlaképen és nem adódik hozzá a számla végösszegéhez, a számla végén az Összesítőben és a lekérdezésben megjelenik.


I.
A Kereskedelem>Beállítások>Termékdíj kategóriáknál:
- a Beállítások fülön nincs bepipálva:
„ A termékdíjat az egységár tartalmazza”
- a Számlán szöveg fülön nincs bepipálva:
„ Termékdíj – csak a záradék szöveget mutassa”
„ TD teljes elrejtése” 
„EPR – csak a záradék szöveget mutassa”
„ EPR teljes elrejtése”
akkor az alábbi számlaképet kapjuk:

 


II.
A Kereskedelem>Beállítások>Termékdíj kategóriáknál:
- a Beállítások fülön be van pipálva:
„ A termékdíjat az egységár tartalmazza”
- a Számlán szöveg fülön nincs bepipálva:
„ Termékdíj – csak a záradék szöveget mutassa”
„ TD teljes elrejtése” 
„ EPR – csak a záradék szöveget mutassa”
„ EPR teljes elrejtése”
akkor az alábbi számlaképet kapjuk:

                                                      

 

 

III.
A Kereskedelem>Beállítások>Termékdíj kategóriáknál:
- a Beállítások fülön be van pipálva:
„ A termékdíjat az egységár tartalmazza”
- a Számlán szöveg fülön be van pipálva:
„ Termékdíj – csak a záradék szöveget mutassa”
„ EPR – csak a záradék szöveget mutassa”
akkor az alábbi számlaképet kapjuk: 

 

                                              

 

 
 


IV.
A Kereskedelem>Beállítások>Termékdíj kategóriáknál:
- a Beállítások fülön be van pipálva:
„ A termékdíjat az egységár tartalmazza”
- a Számlán szöveg fülön be van pipálva:
„ TD teljes elrejtése” 
„ EPR teljes elrejtése”
akkor az alábbi számlaképet kapjuk:

 


 

 

Termékdíj lekérdezés alsó részén a termékdíjnál, nem jelenít meg semmit a program. Mi lehet a hiba?

 

A gondot az okozhatja, hogy a régi termékdíj törzs adatok kerültek felülírásra az új kódokkal. Viszont, hogy ne keljen újra írni, ez esetben a Pénzügy>Kimenő számla listázást kell használni. Teljesítés legyen az-az időszak amit szeretnénk látni, majd a Tételekkel gomb megnyomása után a felugró ablakot "okézva" meg is jelenik a kívánt lista. Ezután a "típus" nevű oszlopot letudjuk szűrni és akár további oszlopokból is választhatunk. (VTSZ, termék kategória,súly stb.)

 

LEKÉRDEZÉS

 

A lekérdezést szűrési feltételekkel bővítettük azért, hogy megkönnyítsük a feldolgozást. Ez a lekérdezést a Pénzügy>Kimenő számlák>Kimenő lekérdezések menőpontból érhető el, Termékdíj lekérdezések (számlából) néven vagy a keresőbe beírva.

 • A dátum mezőben a teljesítés mellett a számla keltére is lehet szűrni
 • Az irányok szerint lehetnek a vevői számlák, a szállítói számlák vagy mindkettő
 • A díjfizetési módok közül (amelyek a törzs kialakításakor kerültek meghatározásra) külön szűrhetők a TD (CSK/KT) és külön az EPR tételek
 • A konkrét tétel kiválasztása lehetőséget biztosít a pontosabb előszűrésre

A lekérdezésben külön lehet egy-egy CSK / KT / KF kódra, vagy annak egy szegmensére is keresni.

A típus választásával dialógusból is előállítható a kód maszkja, ami a szűréshez kell, de kézzel is beüthető.

Több kód megadásánál az elválasztás a “,” vagy “;” jelekkel is megtehető.

A “-” jelet a program nem veszi figyelembe.

A “.” (vagy “*”, “?”) jelekkel helyettesítést vehet fel.

Pl. ha keresi az összes KF kódot, aminek a kötelezettség kódja “1”-es, akkor így teheti meg: KF ** ** ** 1

Ez a maszk minden más kód elemet figyelmen kívül hagy, egyedül a 7. karaktert nézi, ha az “1”-es.

 

TERMÉK KATEGÓRIÁK

 

A Termékdíj kategóriák törzs feltöltése után a termékdíjakat össze kell párosítani a termék kategóriákkal. Ezután már a táskában is kiválaszthatók lesznek az új termékdíj kategóriák.

 

Csomagolási tevékenységet terhelő EPR díj

 

A csomagoláshoz felhasznált anyagok EPR díját a Raklap típusok törzsében lehet rögzíteni, és a Csomagolás EPR lekérdezésben tartja nyilván a program.