Szállítói számlák NAV lekérdezésből | ScrollMAX

Szállítói számlák NAV lekérdezésből

A számlalekérdező funkció a NAV adattárában megtalálható állományt hívja le és kezeli. Szinkronizálást követően az adatok importálhatóak a ScrollMAX- Bejövő számlák listájába, ahol a korábban megszokott módon elvégezhetők velük az ellenőrzési, jóváhagyási folyamatok.

A már megszokott folyamatok továbbra is használhatóak, így a Készlet- szállítólevélből és az Alvállalkozó- szállítólevéből funkciókkal rögzített számlák a szinkronizálás során importált státuszban kerülnek megjelenítésre.

Szinkronizálás

Első lépés a szinkronizálás, amikor a ScrollMAX lekérdezi az adatokat a NAV adattárból. Betöltés után az adatokat a program menti, így azok később megjeleníthetőek lesznek a szűrési feltételek megadását követően. Új szállítói számla csak szinkronizálást követően jelenik meg a programban. A szinkronizáláshoz a szűrési feltételek között csak a keltet és 1 hónapnál rövidebb idő intervallumot lehet használni, erre a program is figyelmeztet.

Színjelölések, státuszok

A megjelenő adatok között színjelöléssel különböztetjük meg az előforduló problémákat és státuszokat. Ezekre később rá is lehet szűrni.

A zöld jelzés a rendben lévő számlákat jelöli, állapotuk Feldolgozatlan, ezek csak importálásra várnak.

A piros színjelzés hiányos adatra utal, amit a Státusz szöveg mezőben részletezünk. Például, ha nincs a Partnertörzsben a számla kiállítójának vagy a meglévő partner valamelyik paramétere (név, adószám) nem  azonos az XML-ben érkező adattal.

Amennyiben egy számlát még nem szeretnénk feldolgozni, meg tudjuk jelölni a Kijelöltek kihagyása gombbal, ezek a sorok szürke színűre váltanak és Kihagyandó lesz az állapotuk. Később visszaaktiválhatjuk őket a Státusz visszaállítás funkcióval.

Importálás után kékre változik a sor és Importált állapotú lesz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Importálás

Ki kell jelölni a rögzíthető számlákat, majd a Kijelöltek importálása funkcióval kezdetét veszi a mentési folyamat. Minden kijelölt számlát megjelenítünk a szokásos számla szerkesztő ablakban, ahol ellenőrizni tudják a tételeket. A problémás állapotú is importálható, a program végigvezeti a Felhasználót a tennivalókon. Ismeretlen partner esetén például feldobja a Partnertörzset és ott az Új gombra kattintva meg is jeleníti a Bisnode rendszerben, az adószám alapján azonosított partnert, amit csak el kell fogadni és már folytatódhat is az import.

Szűrés

Az ablak bal felső részében szűrési feltételeket lehet beállítani különböző dátumokra (kelt, teljesítés, fizetés, NAV dátum, rögzítve, módosítva), partnerre, számlaszámra és a státuszokra. Fontos, hogy a szűrő csak a már szinkronizált adatokkal tud dolgozni!