Az ellenőrzés folyamata | ScrollMAX

Az ellenőrzés folyamata

A PDF ellenőrzés három fő részből áll:

 1. technikai ellenőrzés

 2. tartalmi ellenőrzés

 3. vizuális, általános ellenőrzés.

Ebből az első kettőt mindenképpen el kell végezni ahhoz, hogy az anyagot elfogadjuk, míg a harmadikat egyfajta szolgáltatásként nyújthatja a nyomda.

 

Technikai ellenőrzés

Annak ellenőrzése, hogy a leadott anyag egyáltalán alkalmas-e a nyomdában alkalmazott technológia és szabványok szerinti gyártásra. Az ellenőrzés általában valamilyen célszoftverrel történik (preflight), aminek eredményében lehetnek tolerálható és kritikus hibák, eltérések. Ezek egy része a nyomdai előkészítő által nyugodtan javítható, más része vagy csak a megrendelő beleegyezésével vagy az ő közreműködésével oldható meg.

Ezek a problémák jellemzően szakmai kérdések, amik a PDF előállításával, paramétereivel kapcsolatosak. Ha itt probléma merül fel, akkor

 1. felvesz egy táska problémát, hogy az érintett kollégák azonnal értesülhessenek erről;

 2. felveszi a kapcsolatot a megadott anyagleadás kontakttal és egyeztet;

 3. a megbeszélés eredményét, a várható megoldást rögzíti a felvett táska problémánál, amiről a rendszer újra tud automatikus üzenetet küldeni.

 4. az Anyagleadás táska feladatot Probléma állapotra állítja.

A PrintPortál szolgáltatásunkon keresztül küldött PDF-eket a feltöltéskor azonnal ellenőrzésnek vetjük alá. Itt több, jellemző hibát keresünk: nincs font, gyenge felbontás, nincs trimbox. jelszóval védett, RGB, stb.). Ha hibát találunk, akkor azt jelezzük a feltöltőnek Printportálon visszajelzésben és akár külön e-mailben. A ScrollMAX rendszerben természetesen ehhez is tartozik Automatikus értesítés, amivel a kollégákat lehet figyelmeztetni, hogy hibás anyag érkezik. A Feltöltött fájlok listájában is megtekinthető az ellenőrzési eredmény.

Ha a technikai ellenőrzésnek az anyag megfelelt, akkor jöhet a következő lépés.

 

Tartalmi ellenőrzés

A kapott PDF összevetése a táska adataival, a megrendelt termék paramétereivel és a gyekes által választott technológia követelményeivel. Ellenőrzik a méreteket, oldalszámot, színszámot, kifutót, stb.. Ha itt bármi hibát, eltérést talál, akkor

 1. megint csak rögzít egy táska problémát, hogy a rendszerben jelezze, hogy a munkával gond van;

 2. a problémát külön jelzi a táska gyekesének is vagy személyesen, vagy ha az átfutási időbe belefér, Scroll üzenetben.

 3. a gyekes az eltérés alapján

 4. módosítja a táskát, lezárja a problémát és visszajelez az ellenőrnek, hogy az anyag jó;

 5. felveszi a kapcsolatot a megrendelővel és vele egyeztet. Ilyenkor még új árajánlat adásáig is visszaléphet a folyamat.

Ha a PDF megfelel a táskának és a tervezett gyártási utasításoknak, akkor az anyagleadás lezárása előtt már csak az opcionális vizuális ellenőrzés van hátra.
 

Vizuális, általános ellenőrzés

A lezárás előtt az ellenőr átnézi a teljes anyagot, a főbb szövegeket, fontosabb adatokat átolvassa, ellenőrzi a vonalkódokat. Összeveti az arculati színeket, a jellemző tipográfiai elemeket.

Ez természetesen olyan többlet ráfordítást igényel, ami sok helyen felesleges pazarlásnak tűnik. Igazolható, hogy a nyomda mit kapott, s az abban lévő hibákért a felelősség nem terhelheti.

Ez az ellenőrzés egy extra szolgáltatás. A költsége csak ritkán épül be közvetlenül az árba, és a legtöbbször nincs is kézzelfogható eredménye. Ha azonban a nyomda fedez fel egy olyan hibát, ami más esetben könnyen bekerült volna a végtermékbe, akkor nem csak egy dühös megrendelővel lesz kevesebb, de sokszor a bizonyított plusz elég lehet ahhoz, hogy pár százalék miatt ne vigye át a munkát egy konkurens céghez.

Természetesen, vannak olyan helyzetek, ahol ez az ellenőrzés elvárás és a teljes vagy csak egyes részekre terjedő ellenőrzés kötelező (pl. nyomtatott kódok, árak, stb.). Ha ez nem teljesen bevett szokás a nyomdában, akkor ezt a táskán az Előkészítési utasításokban (vagy akár a megrendelőnél a Kereskedelem lapon törzsadatként) külön jelezni kell!