Külső és belső kommunikáció rögzítése a ScrollMAXban | ScrollMAX

Külső és belső kommunikáció rögzítése a ScrollMAXban

Ennek a fejlesztésnek a nagy része valójában a már meglévő, eddig is használt funkciók letisztázása, rendbetétele, beillesztése az egész folyamatba.

A különböző feladatokkal (árajánlat, megrendelés, stb.) kapcsolatos belső kommunikációt a Scroll Üzenetek modul kezeli. Itt nem csak a kollégákkal történt egyeztetés, figyelmeztetés oldható meg, hanem ezt a csatornát használja a rendszer is, ha valamit jeleznie kell. A külső kommunikációt – ami leggyakrabban az e-maileket jelentette – általában a kiexportált és az adott tételhez kapcsolt fájlként kezelte a rendszer.

Az utóbbi hetek több fejlesztése is érintette ezeket a területeket, így egy nagyobb projekt keretében átdolgoztuk és rendbe raktuk ezt a két feladatot.

 

Belső kommunikáció

A Scroll Üzenetek fő újdonsága, hogy most már nem csak táskához lehet üzenetet kapcsolni, hanem ajánlathoz, projekthez is. Ennek megfelelően az új üzenet írásakor a kapcsolódó táska helyett a felhasználó mást is választhat. (Természetesen, azokról az ablakokról indított üzeneteknél, ahol egyértelmű, hogy mihez kapcsolódik, a program ezt automatikusan kitölti.)

Az eddigi Táska üzenetei funkció is átalakult:

 • most már bármelyik tételhez (ajánlat, projekt, stb.) is egyszerűen lehet listázni az üzeneteket;

 • a könnyebb használat érdekében felkerült ide is egy üzenetküldés gomb;

 • a könnyebb áttekinthetőség kedvéért a címzettek külön táblázatba kerültek;

 • az üzenetváltások jobb követésére bekerült egy strukturált nézet is. Itt a válasz üzenetek az eredeti üzenet alatt jelennek meg. A kétféle (Lista és Fa) nézet között az ablak alján lévő gombbal lehet váltani.

Az Üzenet olvasása ablakon a kapcsolt tétel a szám melletti új gombbal közvetlenül is meg lehet nyitni. (Az Ajánlat, Táska és Projekt szerkesztőből egy programon belül csak egy lehet nyitva, így üzenetből csak akkor tud pl. ajánlatot szerkesztésre betölteni, ha nem volt másik nyitva.)

Az Ajánlat szerkesztőre is felkerült a táskáknál már megszokott Új üzenet és Üzenetek gomb.


 

Külső kommunikáció

A Scroll Események modul az egyik legrégebbi része a rendszerünknek. Elsősorban a kimenő számlákkal kapcsolatos egyeztetések (szóbeli fizetési felszólítások) rögzítésére szolgált, majd idővel más modulokban is megjelent. Jelenleg partnerhez, ajánlathoz, táskához, kimenő és bejövő számlához, valamint ISO hibalaphoz lehet eseményt rögzíteni.

Amikor a funkció is megkapta a fájl csatolási/feltöltési lehetőséget, ez lett a rendszerben a külső, nem a program által küldött e-mailek rögzítésének is helye.

A könnyebb, kézre-állóbb használatot az alábbi újdonságok segítik:

 • A legfontosabb újdonság a ScrollMAX.Net MailBot, ami az e-mailek mentését és iktatását automatizálja.

 • Egy adott táskához tartozó események, e-mailek bárhonnan elérhetőek a Táska menü Események menüpontjával. Ez a menü csak akkor jelenik, meg ha a táskához tartozik is bejegyzés. (Használatához a CRM csoport > Listázás jogosultság szükséges).

 • Az Események gomb bekerült a digitális táskára is. Itt is csak akkor látszik, ha a táskához már rögzítettek valamit és a felhasználónak van megfelelő jogosultsága azokat látni.

 • A Táska szerkesztő menüjébe bekerült egy új Kommunikáció menüpont, ami alól az ablakon belül jeleníthető meg minden kapcsolódó belső (Scroll Üzenetek) és külső (Események) üzenetváltás, értesítés. Az Események menüpont dinamikus, a felirata mindig jelzi, hogy van-e valamilyen bejegyzés.


 • Az Események listáján új bejegyzés készíthető úgy is, hogy a levelező kliensből az e-mailt egyszerűen csak rádobja az ablakra. A program a küldő e-mail címe alapján megkeresi a Partner törzsben a kontaktot is. Ha nem találja, akkor ott az Új név rögzítésénél a küldő nevét és e-mail címét fel is ajánlja. (Ez a funkció a Táska szerkesztőben lévő listánál is működik. Ha erre a lapra húz be egy e-mailt, akkor a program nem a szokásos fájl csatolást végzi el, hanem egy új esemény rögzítését indítja.)

 • A listára is bekerült egy fa struktúra nézet (alapértelmezett), amivel az e-mailváltások (válaszok, továbbítások) is egyszerűen követhetőek.

   

A Kommunikáció fejlesztéséhez kapcsolódóan néhány változás megtekinthető az alábbi oldalakon.

Scroll események

Árajánlat készítés a ScrollMAX rendszerben

Gyártáselőkészítés