Ajánlat szerkesztő | ScrollMAX

Ajánlat szerkesztő

Az Ajánlat szerkesztőn egy adott árajánlattal kapcsolatos valamennyi információt, adatot tudja egyben kezelni: a különböző verziók árai, fedezeti kimutatásai mellett egy gombnyomással elérhetők az ajánlattal kapcsolatos események, csatolt fájlok (ajánlatkérő e-mail, minták, tervek), az esetleges alvállalkozói ajánlatkérések és az azokra kapott válasz.

Az ablak fő részei:

Az ablak jobb oldalán található gombsorral az ajánlathoz kapcsolódó különböző funkciók érhetők el:

Átad, Jóváhagy és Történet gombok: ajánlat jóváhagyásának folyamatához tartozó gombok.

Új esemény gomb:  itt a ScrollMAX rendszer Események modulját éri el, segítségével a konkrét ajánlathoz – és ezen keresztül a partnerhez – tud eseményt rögzíteni. Tipikusan ilyen esemény lehet az ajánlat követése: ki, mikor és kivel beszélt és mit tudott meg. Ha még későbbi visszahívást kér az ügyfél az ajánlattal kapcsolatban, akkor a Követéssel azt is be tudja jelölni: a program az adott napon a feladatra figyelmeztetni is fogja.

Ha az ajánlatot eseményből hozzák létre, akkor a program a kiinduló eseményt – az ajánlatkérő e-maillel együtt – automatikusan csatolja is. Ezzel az ajánlat előzménye is elérhető lesz.

Események gomb: csak akkor jelenik meg, ha az ajánlathoz esemény kapcsolódik. Itt az ajánlathoz már rögzített eseményeket láthatjuk.

Sablonból gomb: A Kalkulációs sablonok törzsének segítségével az ajánlathoz új verzió hozható létre.

Levél gomb: a megrendelőnek küldendő Árajánlatközlő levél szerkesztőt nyitja meg.

Ajánlatközlő: Ez a gomb akkor aktív, ha az árajánlat ScrollConnect megkeresés eredményeképpen jött létre. Ebben az esetben a kalkulált árak ScrollConnect-en keresztül történő elküldésére való.

Gyors levél gomb: az alapértelmezett levél sablonnal a még ki nem ajánlott verziókkal létrehozza az Ajánlatközlő levelet.

Táska gomb: a kijelölt verzióból a program egy új táskát készít. Az új táskába átmásolja a verzió minden adatát, kiinduló Ajánlatnak és verziónak beállítja a kiválasztott ajánlat és verzió számát. Az eredeti verzió Belső infoba a program beírja, hogy abból táska készült. Ettől kezdve sem az ajánlat módosításának nincs hatással táskára, sem a táska paramétereinek módosítása nem érinti az eredeti kalkulációt.

Ajánlatkérések gomb: az ajánlathoz kapcsolódó alvállalkozói árajánlatkérések és a kapott árak érhetők el ezzel a gombbal. Ha az ajánlathoz tartozik ajánlatkérés, akkor a gomb felirata félkövér lesz.

Táskák gomb: azoknak a táskáknak a listája, amik az adott ajánlat valamelyik verziója alapján készültek. A hivatkozást a táska Ajánlat és verzió paramétere határozza meg.

Lista gomb: a részletes Kalkulációs lappal ellentétben itt a program csak a fejlécet és a legvégső ár összesítést nyomtatja, viszont az összes verziót listázva

Levelek gomb: minden olyan ajánlatközlő levél listája, ami az ajánlat legalább egy verzióját tartalmazza.

Fájlok gomb: az általános Fájlok modul segítségével az ajánlathoz bármilyen külső fájl csatolható. A program csak az elérési út adatát tárolja, magát a fájlt nem. Itt elsősorban a lementett ajánlatkérő e-mailt, a termékkel kapcsolatos esetleges rajzot, képet (displayek esetén), szerszámrajzot (dobozok) szoktak kapcsolni, de természetesen bármilyen más dokumentum is rögzíthető.

Ha van az adott ajánlathoz csatolmány, akkor azt a program a Fájlok gombon jelzi: a felirat félkövér lesz, és zárójelben megjelenik a csatolt fájlok száma. Erről bővebben a Fájlok oldalon olvashat.

Másol gomb: a program az első, Alap verziót az ajánlat létrehozásakor automatikusan létrehozza. A további verziókat (pl. más példányszám, terjedelem, stb.) egy már meglévő verzió lemásolásával és a másolat módosításával hozzuk létre.

Exportál gomb: a kiválasztott verziót vagy egy másik, meglévő ajánlatba másolja, vagy egy teljesen újat hoz létre, ahol ez lesz a 0. Alap verzió.

Egyéni mezők gomb: Az Egyéni mezők modul lényegében egy szabadon definiálható űrlap-gyűjtemény. Ennek segítségével olyan formában tud további információkat az ajánlathoz kötni, ami alkalmas a későbbi listázások, kimutatások elkészítésére is. Erről bővebben az Egyéni mezők oldalon olvashat.

Számol! gomb: a termék paramétereinek megadása vagy módosítása után ezzel a gombbal lehet az árat kikalkulálni. A felugró ablakban lehet a fedezeteket, árfolyamot, engedményt vagy felárat is megadni.

Kalklap gomb: a kalkuláció részletes, művelet szintű listája.

Verziók beállítása gomb: a megnyíló ablakban egyszerre látható minden verzió fedezete és kiajánlott ára. Egyszerre több is kijelölhető és kiválasztható, hogy a műveleti, az alvállalkozói vagy az anyag fedezete változzon a megadott értékek szerint. Az árfolyam frissítéssel az euroban nyilvántartott alapanyagok átszámolása történik, ehhez is megadható a kalkulációs törzsben lévőtől eltérő érték. Az Árak aktualizálása gombbal a rég felvett műveletek, nyomathordozók árait lehet cserélni a törzsben aktuálisan megadottak szerint. A program megkeresi az ajánlatban szereplő alapanyagokat, és jelzi, hogy megtalálta-e a kalkulációs anyagok jelenlegi törzsében, vagy esetleg már nem található ott meg. Ebben az esetben a pontos kalkuláció érdekében cserélni kell.

Kalk. idők: A kalkuláció műveletei a ráfordítandó időkkel kiegészítve szűrhető, csoportosítható, kiexportálható többfunkciós táblázatban.

Összehasonlítás: két verzió összehasonlítása egymással. Lehetnek azonos vagy akár egy másik ajánlatból. Az ablakban egymás mellett láthatók az ajánlatok tagjai és az azokkal végzett műveletek külön és összesítve is valamint a kalkulációban használt anyagok. 

Feljegyzések gomb: a feljegyzésekkel naplószerűen lehet megjegyzéseket, eseményeket csatolni. Ha az ajánlathoz van ilyen bejegyzés, akkor a Feljegyzések gomb felirata félkövér lesz. Ide kerülhet például a szerszámtervező kolléga feljegyzése a tervezésről, vagy a modellkészítéssel kapcsolatos eredmények, megjegyzések. A funkcióról bővebben a Feljegyzések oldalon olvashat.