Tekercses feldolgozó gép | ScrollMAX

Tekercses feldolgozó gép

Ezek olyan utófeldolgozó gépek, ahol nyomás nem történik. A legtöbb utómunka művelet egyszerűen paraméterezhető a Kalkulációs műveletnél, megadva a kalkuláció alapját (rendszerint gyártott méter), az induló költségeket, az esetleg sávos árat stb.. Vannak azonban olyan összetett, több modulból álló, egy menetben több műveletet is tudó gépek, ahol az összes lehetséges beállítás felvitele elég körülményes lenne.

A tekercsgyártás technológiáknál a termék kalkulációban egy tekercses feldolgozó gépet is meg lehet adni. (A funkciót a Cégadatok beállítása lapon be kell kapcsolni.)

 

Megnevezés: a gép neve, ez jelenik meg a listákban, kalkulációs lapon és a táskán.

Aktív: új kalkulációnál a gép használható-e. A régi kalkulációkban és táskákban természetesen ezek a gépek is megjelennek, de pl. másolás után ezeket cserélni kell.

 

Árak

Az ár idő alapon, a gyártandó méter és a gép kalkulált sebessége alapján, a megadott óradíjjal számolva kerül a kalkulációba. Így a beigazítások „költségét” a ráfordított órával, az egyes plusz műveleteket a sebesség módosításával adjuk meg.

Ráállás: a munka indításához szükséges alap idő: anyag befűzése, gép alap beállítása, felkészülés az új munkára stb. Ez a tétel az adott kalkulációban kikapcsolható.

Óradíj: a gép óradíja, amit program a kiszámolt, beigazításokhoz és a gyártáshoz szükséges idővel szoroz majd.

Sebesség: a gép alap sebessége, ütem/perc vagy ütem/óra formátumban. Ezt az értéket a különböző extra műveletek csökkenthetik majd.

Minimum ár: a program a megadott értékek alapján kiszámolja a művelet költségét, majd összehasonlítja a minimum árral, és a nagyobb kerül majd a kalkulációba.

 

Hozzálékok

A beigazítások és a gyártás is többlet anyag szükséglettel járhat. Ezek a hozzálékok összeadódnak; minél több extra műveletet végzünk, annál nagyobb lehet a szükséges nyomási hozzálék.

Ráállás: az induló, befűzési, alap beállási veszteség méterben.

Gyártási hozzálék: sávosan megadható százalékos érték.

 

Extrák

A gépen használt további modulok, műveletek nagyban befolyásolhatják a gép sebességét, hozzálék szükségletét, beigazítási idejét, valamint az indulás/beigazítás további költségeket is jelenthet. Ezeket a programban az Extrák listában lehet megadni.

A kalkulációban az itt felvett műveletek egyszerűen egy kattintással bekapcsolhatóak. A program a megadott paraméterek alapján csökkenti a sebességet, növeli a hozzálékot, extra időt és anyagot számol a beigazításra stb.

Megnevezés: ez jelenik meg a programban, a kalkulációs lapon és a táskán.

Beigazítás, óra és méter: az adott extra modul/művelet plusz beigazítási ideje és szükséges hozzáléka.

Nyomási módosító: sebesség szorzó, alapértelmezés szerint 1 (azaz nem változtatja a sebességet). Több sebesség csökkentő módosítónál (pl. több extra vagy macerás alapanyag) a program a legkisebb értékkel csökkenti a sebességet.

Hozzálék módosító: a sávos nyomási hozzálékot szorozza ezzel. Több extra művelet hozzálék módosítója összeadódik, azaz az 1.5 és a 2 módosítóknál a kiszámolt százalékot a program 3-mal szorozza majd. Így a 2%-ból 6% lesz.

+ Művelet/Anyag/Alvállalkozó: az extra művelet elvégzéséhez szükséges további fix költségek, például egy szitázásnál a szita készítése és a szita alapanyaga.