Félrotációs ofszet gépek | ScrollMAX

Félrotációs ofszet gépek

A kalkulációs gépek törzse inkább nyomási kategóriák, mintsem tényleges gépek listája. Így ugyanahhoz a nyomógéphez ott több kalkulációs séma is lehet: alap, szerződött vagy egyéb speciális ár, következő évi próbakalkulációkhoz paraméterek. A lényeg, hogy a felhasználónak (kalkulátor vagy gyekes) elég csak ebből a listából név szerint választani egy gépet, minden mást a program kezel.


 

Megnevezés: a gép neve, ez jelenik meg a listákban, kalkulációs lapon és a táskán.

Aktív: új kalkulációnál a gép használható-e. A régi kalkulációkban és táskákban természetesen ezek a gépek is megjelennek, de pl. másolás után ezeket cserélni kell.

 

Technikai adatok

Nyomási méret: a maximálisan nyomható méret, mm-ben.

Minimum méret: a legkisebb, még használható nyomási méret.

Maximum és minimum szélesség: az elméletileg használható legnagyobb és legkisebb tekercsszélesség. A nem megfelelő tekercsszélességnél a program figyelmeztet.

Jelek jobb és bal szélen és pályaköz: a program a pályaszám felajánlásnál használja ezeket az értékeket. A kalkulált pályaszám minden esetben csak ajánlás, azt a felhasználó felülbírálhatja.
 

Előkészítés

A lemezkészítés költségei:

Montírozás: a pdf ellenőrzése, javítása, kilövés/felrakás elkészítése. Az ár színenként értendő, egy adott kalkulációban ki is kapcsolható (utángyártás)

Lemezkészítés: a lemez legyártásának költsége, színenként. Szintén kikapcsolható.

Lemez: anyagköltség, színenként számolva.
 

Árak

A nyomási ár idő alapon, a nyomandó méter és a gép kalkulált sebessége alapján, a megadott óradíjjal számolva kerül a kalkulációba. Így a beigazítások „költségét” a ráfordított órával, az egyes plusz műveleteket a sebesség módosításával adjuk meg.

Ráállás: a munka indításához szükséges alap idő: anyag befűzése, gép alap beállítása, felkészülés az új munkára stb. Ez a tétel az adott kalkulációban kikapcsolható.

Beigazítás: színenként/lemezenként szükséges plusz idő.

Tekercsváltás: nagyobb, több tekercses munkáknál az újabb tekercsek befűzéséhez szükséges idő.

Óradíj: a gép óradíja, amit a program a kiszámolt, beigazításokhoz és a gyártáshoz szükséges idővel szoroz majd.

Sebesség: a gép alap sebessége, ütem/perc vagy ütem/óra formátumban. Ezt az értéket a különböző extra műveletek, az alapanyag, valamint a felhasználó is csökkentheti majd.

Minimum nyomás: a program a nyomási műveletet legalább ennyi méterre fogja számolni. Az alapanyag természetesen a tényleges anyagszükséglet szerint kerül majd a kalkulációba.
 

Hozzálékok

A beigazítások és a gyártás is többlet anyag szükséglettel járhat. Ezek a hozzálékok összeadódnak; minél több extra műveletet végzünk, annál nagyobb lehet a szükséges nyomási hozzálék.

Ráállás: az induló, befűzési, alap beállási veszteség méterben.

Beigazítás: színenkénti plusz anyagszükséglet, méterben.

Tekercsváltás: a több tekercses munkáknál az új tekercs befűzési vesztesége.

Nyomási hozzálék: sávosan megadható százalékos érték.
 

Extrák

A gépen használt további modulok, műveletek nagyban befolyásolhatják a gép sebességét, hozzálék szükségletét, beigazítási idejét, valamint az indulás/beigazítás további költségeket is jelenthet. Ezeket a programban az Extrák listában lehet megadni.

A kalkulációban az itt felvett műveletek egyszerűen egy kattintással bekapcsolhatóak. A program a megadott paraméterek alapján csökkenti a sebességet, növeli a hozzálékot, extra időt és anyagot számol a beigazításra stb.

Megnevezés: ez jelenik meg a programban, a kalkulációs lapon és a táskán.

Beigazítás, óra és méter: az adott extra modul/művelet plusz beigazítási ideje és szükséges hozzáléka.

Nyomási módosító: sebesség szorzó, alapértelmezés szerint 1 (azaz nem változtatja a sebességet). Több sebesség csökkentő módosítónál (pl. több extra vagy macerás alapanyag) a program a legkisebb értékkel csökkenti a sebességet.

Hozzálék módosító: a sávos nyomási hozzálékot szorozza ezzel. Több extra művelet hozzálék módosítója összeadódik, azaz az 1.5 és a 2 módosítóknál a kiszámolt százalékot a program 3-mal szorozza majd. Így a 2%-ból 6% lesz.

+ Művelet/Anyag/Alvállalkozó: az extra művelet elvégzéséhez szükséges további fix költségek, például egy szitázásnál a szita készítése és a szita alapanyaga.