Megújult Termeléskövetés | ScrollMAX

Megújult Termeléskövetés

Az elmúlt években a termeléskövetésre használt számítógépeknél is alapértelmezett lett az egyre nagyobb felbontású monitor, így jogos elvárás lett, hogy itt is dinamikusan, teljes képernyős nézetben futhasson a program. S ha már e miatt át kellett alakítani a felületet, végre egységesen bekerültek az elmúlt évek különböző fejlesztései is.

Az új felületnél fontos szempont volt, hogy egyaránt kényelmesen kezelhető legyen érintőképernyővel és hagyományos egérrel-billentyűzettel is. S bár a fő elrendezés maradt, több gomb a megszokott helyéről máshova került. Mivel az ilyen mértékű változások sok esetben zavart okozhatnak, így a programban megtartottuk a régi felületet is. A kettő között váltani a fő ablakon lévő Teljes képernyős kapcsolóval lehet.

 

A teljes képernyős/állítható méretű megjelenítésen túl több újdonság is bekerült a programba:

Megszakítás

Időnként előfordul, hogy a már megkezdett és részben elvégzett műveletet valami miatt meg kell szakítani, s egy (vagy esetleg több) másik művelet elvégzése után lehet csak befejezni. Ilyen eset például ha a beigazítás során kiderül, hogy gond van a lemezzel, s újakra van szükség. Az addigi idő jó része valóban a beigazítás művelethez tartozik, így azt ilyenkor le kell zárni, indítani egy lemezre várás kieső idő műveletet, majd ha az megvan, újra egy beigazítással be kell fejezni az alap műveletet. Ilyenkor viszont vagy két beigazítás is rákerül a táskára, vagy – ha az elsőnél a mennyiséget kinullázzák – az elért normáink nem lesznek jók. Erre megoldás a megszakítás.

A Termelés csoport > Beállítások > Művelet törzsbe bekerült egy Megszakítható kapcsoló. Mivel a rendes gyártás műveleteknél megoldható, hogy az addigi mennyiséget rögzítsék, ez a funkció azoknál a műveleteknél fontos, ahol a rögzített mennyiség rendszerint 1. Ezért érdemes, hogy ezt csak azoknál a műveleteknél használják, ahol – lehetőleg a program által kezelten – csak 1 lehet a beírt mennyiség.

Ha a dolgozó ilyen műveletet rögzít, akkor a programban elérhetővé válik a Megszakítás gomb. Megnyomásával a program a hagyományos módon bekéri a következő műveletet, de a lezáráskor mennyiségnek csak 0.5-t ír. A Megszakítás gomb ilyenkor Folytatás-ra vált.

Amikor a felmerült problémát elhárították, a Folytatás gombbal lehet visszatérni az eredeti művelethez. Ilyenkor a program újra 0.5-t ír be mennyiségnek. (A tényleges elvégzés aránya mindegy, mivel a program összesíti a két rész művelet idejét és mennyiségét – ami így 1 lesz – s ezzel számolja az elért teljesítményt.)

Egy munkalapon egyszerre csak egy megszakított művelet lehet. A munkalap lezárásával a megszakítás is lezárul, a rész művelet nem kerül ár a következő műszakra.


 

Scroll Üzenetek

A rendszerben megkülönböztetünk Felhasználókat és Dolgozókat: a dolgozói adatokat elsősorban a termeléskövetésben használtuk, míg a felhasználókat – a hozzájuk tartozó jogosultságokkal és egyéb beállításokkal – a rendszer többi részén. Ilyen funkció a Scroll Üzenet is, ahol küldeni vagy üzenetet kapni csak felhasználók tudnak.

Sok esetben viszont fontos, hogy az adott gépen dolgozó kolléga is bekerüljön ebbe a belső kommunikációs rendszerbe. Eddig ezt egy külön program futtatásával lehetett megoldani, ami azon túl, hogy nem kényelmes, sokszor nem is tudta elég feltűnően jelezni az új üzeneteket. A 4.7.2-s verziótól már az Online programban is lehetőség van a funkció elérésére.

Első lépésként a Termelés csoport > Beállítások > Dolgozók törzsben a dolgozóhoz be kell állítani a felhasználót. Akinél ez megtörtént, azoknál az új felületen megjelenik az Új üzenet gomb. A gomb a szokásos Üzeneteket kezelő ablakot nyitja meg. A gomb feliratán látható szám a még nem olvasott új üzenetek számát mutatja.

Mivel az Online modult használó kollégák rendszerint nem a képernyő előtt ülnek, így itt sok esetben kevés a szokásos villogó ikon jelzés. Hogy az új üzenetekre egyértelműen felhívjuk a figyelmüket, ilyenkor a két lista háttere is halvány pirosra vált. (Az üzenetek elolvasása után természetesen visszaállnak a megszokott színre.)


 

Táska engedély állapot

A táska feladat aktuális állapota megjelenik a termelési program listájában is. Amennyiben ez még aktív – a munkához szükséges az engedély, de az még nincs rendben – az állapot színe piros is lesz. Ilyen esetben a dolgozó az adott munka megkezdése előtt még egyeztetni tud – most már akár a Scroll Üzenetek segítségével – arról, hogy valóban indulhat-e a gyártás.

A komplett folyamatról a Táska/szállítási engedély feladat folyamata oldalon olvashat.


 

További új funkciók

  • Az eddigi egyszerű Táska gombot lecseréltük a szokásos infogombra, így erről a felületről is egy kattintással elérhetők az adott munkához kapcsolódó adatok és funkciók – például az új Scroll Űrlapok;

  • Sok helyen láttuk, hogy a dolgozók a saját program listájuk mellett a termelési programot is használják. Hogy e miatt ne kelljen egy másik Scrollt is futtatni, ez a funkció a Program gombbal bekerült ide is;

  • Az adott táska Diszpó listája is könnyen elérhető lett az új Diszpó gombbal. Késztermék vagy alvállalkozói szállítás előtt innen egyszerűen tud a gépkezelő is palettákat rögzíteni, címkét nyomtatni.

  • Raklap csomag gomb: a félkész és késztermék paletták követésére, állapotuk jelzésére szolgáló funkció innen is könnyen elérhető;

  • Gép váltás gomb: segítségével a kolléga még a művelet befejezése előtt át tud váltani az új gépre: ellenőrizheti a tervezett programját, elérheti az ahhoz beállított gyors gombokat.

 

A megújult termeléskövetéshez kapcsolódó leírásaink:

Scroll Üzenet

Termelésprogramozás