Újdonságok 4.6.1 | ScrollMAX

Újdonságok 4.6.1

Bisnode kapcsolat - pontos cégadatok azonnal

Pontos megnevezés, cím, adószám - már a partner felvitelekor, automatikusan és azonnal. 

Műszaktervezés

A szabadságok nyilvántartása mellett, a műszakok tervezésére is lehetőséget ad a ScrollMAX rendszer. Testre szabható munkaidőkkel, műszak beosztással, jóváhagyási jogosultságokkal.

A műszak beosztások, a szabadságoknál megszokott naptárban láthatóak, akár együtt, akár azoktól függetlenül, költséghelyre vagy akár dolgozóra szűrten is.

CRM fejlesztés - már az ajánlatkérő e-mailt is kezeljük

Tovább nyújtjuk a rendszer határait: most már a partnerektől beérkező árajánlatkérő, megrendelő, esetleg reklamáló e-maileket, mint delegálható, elvégzendő feladatok kezeljük.

Szabadság 2.0: igénylés és jóváhagyás

A tavaly megjelent szabadságnyilvántartást az idén továbbfejlesztettük:

  • bármelyik programból ellenőrizhető Saját szabadságok lista
  • szabadság igénylése közvetlenül a programból
  • szabadságok jóváhagyása külön jogosultsággal, automatikus értesítéssel (Scroll üzenet, e-mail vagy SMS)

Saját e-mail kliens

Az utóbbi években egyre több problémánk van a külső e-mail kliensekkel: az elküldött (vagy csak a megkapott) levelek olykor szétesnek, az ékezetek vagy a logók hiányoznak. Erre a problémára is jelent megoldást a beépített saját levelező kliensünk.

Általános

Szűrő sor és Keresés panel

A többfunkciós táblázatoknál a gombsor két újabbal bővült. Ez az un. szűrő sort kapcsolja be/ki, melynek segítségével a táblázat adatainak szűrése (akár több oszlopon is) még egyszerűbbé válik. A Keresés panellel a betöltött táblázat valamennyi oszlopában kereshet egyszerre:

Etikett címke változás

A táskánál és a diszpó sornál a címke kiválasztásánál eddig lehetőség volt pár adat (táska címe, megrendelési szám, stb.) megváltoztatására, amit a program el is mentett. Sajnos ebből sok félreértés, probléma is keletkezett, így a 4.6.1-s verziótól ez a lehetőség így megszűnik. Helyette a program mindig automatikusan az adott táska vagy táska cikk címét teszi rá, kivéve, ha a címke nyomtatásnál külön meg van adva más. (Azaz ha a cella üres, akkor az aktuális címet nyomtatjuk.)

 

Árajánlatkészítés

Devizanem és mennyiség egység 

A kiajánlott ár megadása mező (pl. "Ft/db") szétvált, hasonlóan az összes többi árhoz külön mezőbe került a devizanem és a mennyiségi egység:

Így az itt megadott mennyiség egység megy tovább a táskára, ott a diszpóra és a számlára is. (Az új működés miatt a sablonok módosítása is szükséges lehet.)

+ ÁFA kapcsoló

A levélen megjelenő "+ ÁFA" eddig a kiajánlott ár mennyiségi egységében szerepelt. Mivel mostantól ott csak a tényleges mennyiségi egység szerepel, a Törzsadatok > Beállítások > Ajánlatközlő levél menüpontban tudja megadni, hogy a továbbiakban ez rajta legyen-e az ajánlatközlő leveleken. (Az ÁFA szó bekerült a levélsablonok szótárába is, így az adott sablon nyelve szerinti szöveg szerepelhet.)

Kiajánlott ár választó a levélen

A sok kis gombos kiajánlott ár választó helyett a levélnél az Ajánlat szerkesztőben megszokott lenyíló listával lehet a különböző mennyiségi egységekre és devizákra az árat megadni. Ha az egyedi szótárban szerepel a mennyiségi egység, akkor a program azt is lefordítja..

Kasírozás technológia

Az Íves ofszet nyomási technológia kasírozással is kiegészíthető (Törzsadatok > Beállítások > Nyomda adatok > Bővítmények). A kasírozáshoz az alábbi törzseket kell megadni:

  • Gépek > Kasír gépek
  • Kalkulációs anyagok > Kasír anyagok

A tag adatainak megadásánál egy külön panelen kell a kasírozási adatokat megadni:

(Nyomatlan hátoldal esetén a program a nyomathordózóval számol ellenkasírt.) A kiválasztott kasírozási anyagok megjelennek a kiajánlott levélen, a táskán és az anyagutalványon is.

 

Gyártáselőkészítés

Szövegszerkesztő az utasításokhoz

A táskára kerülő utasítások - akár a Táska szerkesztőben, akár a partnerhez felvett egyedi utasítások - ezentúl egy egyszerű szövegszerkesztővel adhatóak meg. Itt lehetőség van a betűk típusának, színének és méretének a módosítására is:

Természetesen, nem csak a táska nyomtatványon, hanem a különböző modulokban (CtP, Csomagolás és Szállítás) is formázva jelennek meg az utasítások.

Mivel a WIndows alapértelmezett RTF fontja elég kicsi (Tahoma 8-10, beállítástól függően), így az utasításoknak betettünk egy alapértelmezett betűtípust. Ezt a Törzsadatok > Beállítások > Táska lap Font gombjával tudja megváltoztatni. (Bár eddig a táskán félkövérrel jelentek meg a szövegek, javasoljuk, hogy az alapértelmezett fontot csak simán állítsa be. Így a táskán lehetőségük lesz a fontosabb információkat a szövegben félkövér stílussal is kiemelni.)

Partner törzs területenkénti utasításai

Az eddig fejlécben megjelenő táska utasítás mellett most már területenkénti utasítás is megadható:

Az itt megadott szöveg a Táska szerkesztőben megadott szöveg előtt fog megjelenni és természetesen látható lesz minden olyan modulban, ahol valamelyik terület utasítása megjelenik.

Kiemelt műveletek a táskán

A műveletek egy újabb, Kiemelt paraméterrel bővültek, amit már a Törzsadatok > Műveleteknél, vagy csak egy adott táskán is be lehet állítani. Az így megjelölt művelet a táskán piros félkövér betűvel jelenik meg:

Alvállalkozó megrendelés másolás előző táskából 

Az Alvállalkozói megrendelések listája alatti Másik táskából gombbal egy előző megrendelést is importálhat.

Táska cikkek fejlesztések

  • egy gombnyomással felvehető egy vagy az összes cikk a szállítási listára
  • egyszerűen felvehetők egyéb számlázandó tételnek
  • a cikk lista előző táskából is importálható

 

Pénzügy

A számlázó programok "adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás" funkciója

Kimenő számlák > Feladások > Adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás. Ha egyszer egy ellenőrzésnél kérnék...

Bővebb leírás itt olvasható.

Számla tétel típusok

A termékdíjas és előleg tételek elkülönítése érdekében a kimenő számla tételei kaptak egy típust: normál, termékdíj, előleg és felhasznált előleg. Ahol a folyamatban azonosítani tudjuk (táskából számla felvétel vagy proformából rendes számla) ott ezt a program automatikusan kezeli. Mivel ez az adat nem jelenik meg a nyomtatott számlán, a beállított értéket a Listázásoknál, a Tételek lapon a későbbiekben módosítani is lehet.

Előleg számla kezelés

A számla tétel típusoknak köszönhetően most már nyomon tudjuk követni a kapott és a felhasznált előlegeket. (A már korábban elkészült előleg számlák normál számlaként kerültek át az új verzióba. Ha a Listázás > Tételek lapon a tételsor típusát Előleg-re módosítja, akkor a program onnantól már nyitott előlegként kezeli a számlát.)

Ha az adott partnernek nyitott előleg számlái vannak, akkor az új számla készítésekor megjelenik az Előlegek gomb, ami a nyitott tételek listáját nyitja meg:

Az OK gombbal a kijelölt számla a még nyitott összeggel  - mint felhasznált előleg - felkerül az adott új számlára. 

Számlázandó mennyiség

Már a táska számlára vételekor lehetőség van megadni a számlázandó mennyiséget, így mind a tételnél felvett tömeg, mind az esetleges termékdíj is pontos értékkel kerül a részszámlázásnál is a számlára. A mennyiség beállító ablakban a program megjeleníti a táskán szereplő számlázandó és gyártandó mennyiséget, a szállítólevélen kiszállított és átvett mennyiséget, valamint ha volt már részszámla, akkor az addig számlázott összes mennyiséget is. 

 

Új táska lezárás ablak

A kimenő számla lezárásakor a program most már egy informatívabb táblázatot jelenít meg:

 

A program a lista elkészítésekor összehasonlítja az eddig számlázott és a most számlára kerülő mennyiséget a táska számlázandó mennyiségével, s ha eléri azt, akkor lezárás jelöli a táskát. Ez természetesen kézzel felülbírálható.

 

Táska/szállítási engedélyek automatikus kezelése

Az engedély állapota sok esetben a proforma számla kiállításától, illetve annak kiegyenlítésétől függ. A 4.6.1-s verzióban, ha a proforma számlán szereplő táskának van aktív engedély feladata, akkor azt a program Folyamatban állapotra állítja. A proforma számla kiegyenlítésével létrejövő normál számla lezárásakor Rendben állapottal le is zárja. Teljes folyamatról új leírás is készült.

Munkalap

Feljegyzések a dolgozóhoz

Elsősorban a szabadsággal kapcsolatos megjegyzések rögzítése miatt került be.

Szállítás

START gomb a szűrésnél!

FONTOS változás: A fő ablak szűrése további opciókkal bővült, így az eddigi azonnali, bármelyik beállítás változása esetén frissülő szűrés már lassú és felesleges lett. Így a feltételek beállítása után a START gombot is használni kell!

Megjegyzés a szállítólevél végén

A számla programhoz hasonlóan a szállítólevélen is lehetőség van szabad szöveges megjegyzést írni a tételes felsorolás után. Egy alapértelmezett szöveget a Törzsadatok > Beállítások menüpontnál meg lehet adni, de ezt a konkrét szállítólevélen módosítani, törölni lehet.

Engedély nélküli szállításról üzenet

A szállítási engedélyek folyamattal kapcsolatos fejlesztés egy új Automatikus értesítés. Ezt akkor küldi szét a rendszer, ha olyan táskáról készül megrendelői szállítás, aminek a szállítási engedélye még aktív.

Csomagolás

Táska állapota a termelésben

A csomagolásra váró táskák azonosítását könnyíti meg a program fő ablakának új oszlopa: itt színkóddal jelzi a program, hogy melyek azok a táskák, amik még nincsenek programozva, programozva vannak, de még van nem lezárt tételük, illetve azokat, amiknek az összes beprogramozott feladata kész.