ÚJDONSÁGOK 4.5.1 | ScrollMAX

ÚJDONSÁGOK 4.5.1

EKÁER kezelése

Az EKÁER 2015-s bevezetése több nyomdában is több-kevesebb többletmunkával, adminisztrációval jár. A teljes belső folyamat kialakításával és a közvetlen NAV kapcsolatos EKÁER fejlesztésünk ezekre kínál megoldást.

E-számla

2015-től a Scroll Nyomdai Rendszerből közvetlenül küldhet ügyfeleinek e-számlát.

Szabadság nyilvántartás

A cég dolgozóinak tervezett távolléteit tartja nyilván a ScrollMAX rendszer új modulja, akár betegszabadságról, akár rendes vagy fizetés nélküli szabadságról van szó.

A szabadságok jól áttekinthető formában egy naptárban jelennek meg. A bejegyzett szabadnapokról költséghelyre vagy dolgozóra is lehet kimutatásokat készíteni.

Engedélyek kezelése

Táska indítási és szállítási engedélyek követése, nyilvántartása: a kintlévőségkezelés szigorodásával egyre többször szükséges a munka megkezdését és/vagy a szállítást bizonyos feltételkhez kötni (lejárt számlák befizetése, előleg, stb.) Ezt a többszereplős - gyekes-pénzügy-szállítás - folyamatot kezeli, segíti új fejlesztésünk.

HEIDELBERG Cikktörzs import

A Papyrus kapcsolat után egy újabb, sok nyomdával kapcsolatban álló beszállítóval sikerült adatkapcsolatat kialakítani. Reméljük, hogy ezzel a közös fejlesztésünkkel a nyomdai segédanyagok rendelése is egyszerűbbé válik.

ÁLTALÁNOS

Testreszabható gyorsgombok

Az előző verzióban bemutatott F7-s gyorsgombok még több funkciót és ehhez testreszabhatóságot kaptak.

 

Alapértelmezett kontakt

A Partner törzs > Nevek lapon kijelölhető egy alapértelmezett kontakt (aki általában a cégtől rendelni szokott, vagy akinek általában az alvállalkozói megrendelést kell küldeni.) A megjelölt személyt a program mindig a lista első helyén jeleníti meg, míg a többiek ABC sorrendben követik. Így a kiválasztáskor mindig ez az alapértelmezett kontakt lesz kijelölve.

Saját lista a Partnerválasztóban

A programban az összes helyen, ahol partner kell/lehet megadni, egy kis gombbal közvetlenül elérhető a Saját partner lista funkció: 

Névjegy gomb

A kiválasztott kontaktok melletti új gombbal közvetlenül megtekinthetőek az partner névjegy adatai: 

 

Új heti jelentés - névnapok

A hétfői heti jelentésben a - Partner törzsben beállított dátumok alapján - lista kérhető az adott héten névnapjukat ünneplő partnerekről.

Táska információs lapon új gombok

Mivel a Táska szerkesztő > Napló funkciója az idők során már csak a különböző, táskához kapcsolódó fontosabb események, változások automatikus rögzítésére szolgál, a lista már nem tartalmaz bizalmas információt. Így ettől a verziótól a Napló közvetlenül elérhető valamennyi program Táska képe melletti gombsorról. 

Az adott táskához tartozó alvállalkozói feladatok és megrendelések is elérhetőek - árak nélkül.

Az Altáska gombot helyett Kapcsolódó táskák listája funkció váltja. Ez megmutatja:

 • az adott táska előzményét;
 • a kapcsolódó, következő táská(ka)t (utánnyomás, altáska, javítás, stb.);
 • a közös előzmény táskához tartozó többi táskát.

ÁRAJÁNLAT KÉSZÍTÉS

Megjegyzés az ajánlathoz

A verziókhoz külön-külön rögzíthető Belső feljegyzés mellett lehetőség van magához az ajánlathoz is megjegyzést írni. Ennek előnye, hogy minden verziónál egyformán látszik, az utólagos beírás/módosítás esetén nem kell minden egyes verziónál frissíteni. Ez a megjegyzés szintén belső információ, levélre nem kerül rá.

A Megjegyzést lenyitva egy kis szerkesztő jelenik meg, ahol korlátlan hosszúságú szöveg rögzíthető.

Kiajánlott ár megadása gyorsgombbal

Az ár melletti gombbal előhívható menü segítségével egy kattintással beállíthatja a kiajánlott árat

 • egy példányra Forintban és EURban
 • egy összegben Forintban és EURban
 •  1000 példányra EURban

A lista alsó sorában az átváltáshoz használt árfolyam látható. Ezt a Törzsadatok > Beállítások alatt lehet megadni.

Gyors levél

Ezzel az új funkcióval újabb pár kattintgatást tudunk kiváltani. A program nem csak a levél vázát hozza létre az alapértelmezett sablonnal, hanem fel is veszi az összes, nem lezárt verziót a levélre. Előtte célszerű már az Ajánlat szerkesztőben beállítani a kiajánlott árakat, így a végén elég csak az Iktatás gombot megnyomni.

Új kalkulációs paraméter

Pl. fóliázás anyagszükséglet számolásakor lehet hasznos az új ív m2 változó, ami a nyomott ívek össz felületével számol.

Táskába váltás

Az Ajánlat szerkesztő Táskák gombjával elérhető az adott ajánlat alapján készült táskák listája. Itt az új Váltás gomb bezárja az ajánlatot, s megnyitja a kiválasztott táskát.

 

GYÁRTÁSELŐKÉSZÍTÉS

Kimutatás szerkesztő a táskákhoz is

A Főmenü> Táskák > Kimutatás szerkesztővel szabadon paraméterezhető, egyedileg kialakítható lekérdezések készíthetőek a táskák alapján. A modulban

 • az adatok csoportosíthatóak, szűrhetőek megrendelőre, kapcsolattartóra és kereskedőre, termékcsoportra vagy állapotra
 • darabszám, számlázandó és kiszámlázott érték, a kalkulált nettó önköltség és kalkulált fedezet
 • az időszak lehet táska kelte, szállítási határidő, számla kelte, illetve kiegyenlítés dátuma

 

Új gyorsmenü

A fő ablak táska listára jobb gombbal kattintva több funkció elérhető a táska megnyitása nélkül:

Aktív feladatok listázása

A Listázások több új lekérdezéssel is bővült. Ezek egyike az Aktív táska feladatok listázása. Ennek segítségével helyettesítéskor is követhetőek a távol lévő kolléga elintézendő feladatai, valamint a terület vezetőjének is könnyen át tudja tekinteni, hogy mikkel van elmaradva a gyártáselőkészítés:

Táska szerkesztő

Egyszerűbb szállítási lista kitöltés

A Táska szerkesztő>Szállítás lapja: ha a lista szerkesztésre meg van nyitva és módosítható, akkor a határidő és a mennyiség mező a táblázatban, a külön ablakban megnyitás nélkül is módosítható:

A beírt mennyiséget a program a táblázat alján folyamatosan összesíteni. Természetesen, ez csak használható ellenőrzésre, ha csak azonos típusú diszpókat összesít. Ehhez a Típus fejléc szűrőjét lehet használni. 

 

Anyagleadáshoz megjegyzés

A szállítási határidőhöz hasonlóan az anyagleadás határidejéhez is lehet rövid kiegészítést írni (pl. "dél", "8-ig", stb.) 

Diszpóra! gyors gomb 

A Táska szerkesztő Info lapján a szállítási határidő melletti gombbal egy kattintással felvehető a szállítási listára a teljes mennyiség:

 

Közbeszerzéses táska

A 4.5.1 verziótól a Táska szerkesztő fejléc sorában jelölhetőek a közbeszerzéses munkák. Amikor olyan alvállalkozói számlát egyenlítenek ki, ami közbeszerzéses táskához tartozik, a program figyelmeztet arra, hogy a beszállító NAV tartozását ellenőrizni kell.

Csomag címke

A ScrollMax rendszer beépített Etikett tervezője két új mező típussal bővült:

 • Szállítási cím - cég
 • Szállítási cím

TERMELÉSPROGRAMOZÁS

A program teljesen új adatkezelő motort kapott, melynek köszönhetően a frissítési-betöltési sebesség 3-5x gyorsabb lett. Ennek köszönhetően több statikus, nem a programba rakás után már nem frissülő adatot dinamikusra cseréltünk. Így már a program nem ajánlja fel a szállítási határidőt tétel határidőnek, s a tag paraméterei (színszám, direkt szín és felület, stb.) is minden betöltésnél az aktuális adattal jelenik meg.

"FONTOS" táska jelzése

A Törzsadatok beállításánál a "FONTOS" táskák jelölésére külön szín adható meg. Ez a beállítás felülírja a gépindulás szín jelzését.

Táska szállítási határidő jelzés

Az alsó státusz sor új mezőt kapott, ami a táskán megadott aktuális szállítási határidőt mutatja:

A mező színét a program a Paraméterek > Határidő figyelmeztetésnél megadottak alapján állítja be.

Átalakult és kibővült gyorsmenü

A jobb kattintásra megjelenő menüben a módosító-mozgató parancsok egy új almenübe kerültek. Ez a menü két újabb funkcióval bővültek: Csere felfelé (előző elemmel) és Csere lefelé (következő elemmel).

 

SZÁLLÍTÁS

Az engedélyek könnyebb kezeléséhez a fő ablak két listája egy új oszloppal bővült, mely a diszpó sorhoz tartozó szállítási engedély státuszát mutatja:

PÉNZÜGY

Az új kimenő számla készítésekor, a táskaszám kiválasztásakor a program ellenőrzi, hogy az adott táska szerepel-e már másik számlán., Ha igen, akkor az ablak alján lévő Számlák gomb felirata piros lesz.

Ez elsősorban részszámlázásnál, illetve előleg számla esetén lehet ez a funkció hasznos.

Bejövő e-számla

Egyre több cég állít ki elektronikus számlák. Ezeknél az eredeti példány maga a pdf, így annak megőrzésére külön figyelni kell. A 4.5.1-s verziótól a bejövő számlák rögzítésekor jelölhető, ha a számla e-számla, s az archiválás ellenőrzéséhez a listázásban erre külön szűrni is lehet.

Proforma e-mail

Az elkészült Proforma számlákat a program nyomtatás helyett azonnal küldheti e-mailen is. Az e-mail szövegét a Törzsadatok > Beállítások > Proforma számla > E-mail szöveg mezőben lehet megadni.

 

TMK

A 4.5.1-s verziótól az új TMK lap beérkezését hanggal is tudja jelezni a program. Ehhez a Törzsadatok > Új lap értesítés menüpont alatt kell megadni egy wave (*.wav kiterjesztésű) fájlt. Amikor új TMK lap jelenik a rendszerben, akkor nemcsak az alsó panel lesz piros, de a program lejátssza a megadott fájlt is.