ÚJDONSÁGOK 4.5.2 | ScrollMAX

ÚJDONSÁGOK 4.5.2

Egyéni mezők

Szabadon testreszabható összetett űrlapok, melyek adatait szabadon kombinálva lehet listákat, kimutatásokat készíteni.

Raklapcímke tervező

Idegen nyelvű, esetleg eltérő adattartalmú raklapcímkék? Az új tervezővel többféle változatott is létrehozhat és használhat.

Gyűjtődoboz kalkuláció

Új fejlesztésünk az adott termékhez segít megkeresni az optimális gyűjtő dobozt, legyen a szempont az ár, a dobozszám vagy a legkevesebb raklap.

Szigorú sorszám kezelés

Az eddigi sorszám kezelésünk  4.5.2-s verzióval egy táskák és megrendelők közötti sorszámnyilvántatással bővült. A fejlesztés elsősorban a NAV által kiadott sorszámok követésénél hasznos, de természetesen bármilyen más tartomány kezelésére is alkalmas.

Táska cikkek

Egy íven, egy táskán gyártott, de különböző, külön szállítandó/számlázandó termékek kezelésére kínál egyszerű megoldást új fejlesztésünk.

Általános

Feljegyzések

Az új, általánosan használható eszközzel naplószerű feljegyzéseket, megjegyzéseket lehet a rendszer több pontján rögzíteni. Ebben a verzióban a Partnerek, Cikkek, Szerszámok, Hibalapok, TMK feladatok és a bejövő számlák kapták meg ezt funkciót. Bővebben...

Üzenetekhez felelős

Gyakran használják a Scrollos belső üzeneteket valamilyen feladat delegálásához. Mivel ilyenkor sokszor több címzett is van, nem világos, hogy kinek a feladata is lenne azt elvégezni... A 4.5.2-s verziótól az üzenetekhez felelős is kiválasztható. Az üzenet listájába bekerült a felelős oszlop (ez szűrhető, sorba rendezhető), valamint a szűrésekhez egy "Saját elintézendő" kapcsoló. Ez utóbbi csak a bejelentkezett felhasználóra kiosztott üzeneteket jeleníti meg.

Az üzenet felelőse akkor is kap értesítést az üzenetről, ha a címzettek közé egyébként nem került be.

További gyorsmenük

A gyorsgombok ebben a verzióval is újabb funkciókkal bővültek:

  • Cikk kereső - több paraméter, megnevezés része, stb. alaján lehet gyorsan listázni, az aktuális készletet, az eddigi és a jövőbeni mozgásokat lehet gyorsan és egyszerűen lekérdezni. 
  • Az elmúlt év fejlesztésének köszönhetően  - az Online program kivételével - az összes modulból egy gombnyomással elérhető a teljes Termelési program!

Árajánlat készítés

Szabadon csoportosítható műveleti lista

Az eddigi kötött csoportok (előkészítés, nyomás, kötészet, anyag és alvállalkozó) helyett a műveletek mostantól szabadon csoportosíthatóak.

Az új csoportok beállításairól bővebben itt olvashat.

Mennyiség felkerekítése

Ezzel az új kapcsolóval megadható, ha a költség csak egészként értelmezhető. Ilyenek például a gyűjtődoboz, raklap, ringli, de használható akkor is, ha az ár megkezdett órákról szól. (Törzsadatok > MűveletekMennyiség felkerekítés kapcsoló)

Átfutási idő sablon

Olykor az átfutási időhöz konkrét, pontosabb időpontok kell megadni, nem elég csak az általános "várhatóan X hét/nap". Ilyen esetekben az anyagleadás, imprimálás, stb végső határidejét is érdemes kikötni ahhoz, hogy a vállalt határidő tartható legyen. Ezek megadását segíti a Levél szerkesztő Átfutási idő mezője melletti sablon gomb:

A szerkesztésről és beállításokról bővebben itt olvashat.

2. Aláíró az ajánlatközlőn

Törzsadatok > Beállítások > Ajánlatközlő levél

Ide bekerült egy új kapcsoló, 2. aláíró felirattal. Ha ezt bejelölik, akkor az itt megadott név és beosztás is megjelenik a levélen a felhasználóé mellett.

Figyelmeztetés a nem befejezett kalkulációra

Az Ajánlat szerkesztő és a Levél ablak verziók listájában a program piros színnel jelöli azokat a lezáratlan kalkulációkat, amik az utolsó módosítás óta nem lettek újraszámoltatva.

 

Gyártáselőkészítés

Színes táska állapotok

Törzsadatok > Beállítások > Táska állapotok

Az egyes táska állapotokhoz színek rendelhetőek, így a táskák listájában ezek még jobban elkülönülhetnek. Ez elsősorban ott lehet hasznos, ahol a táska indítása előtt még több, a kereskedők és/vagy a gyekesek által kezelt állapot is van. 

Kapcsolt táska kereső

A Táska szerkesztőben azoknál a típusoknál, ahol a táska egy másik táskára hivatkozik, a táskaszám egy kereséssel is megadható.

Diszpo rögzítés fejlesztések

  • A Szállítás lap jobb oldali menüsora új, Másik táskából gombjával egy már felrögzített diszpó listát tud az adott táskába importálni. (Az importálás a táska másoláshoz hasonlóan kinullázza a mennyiséget, s a határidőt a táska szállítási határidejére állítja.)
  • Az új diszpó ablakra a csomagolási információkhoz bekerült egy Előző alapján gomb. Ezzel a táskához az utoljára kitöltött, azonos típusú diszpo sor adataival tölti fel a csomagolás, forgatási és raklapozási adatokat.
  • Az eddigi Dátum aktualizálás gombot több adat egyidejű frissítésére alkalmas új funkció váltotta:

 

Külön áras tételek

A kalkuláció során felvett, az egységárban nem szereplő tételek (pl.  stancszerszám, fuvar, tervezési-előkészítési ár) a számlázandó listára rögzítését egyszerűsíti a Számlázás lapon a Külön áras tételek gomb. 

 

Anyaggazdálkodás

"Védett" cikk

A cikktörzs kapott egy új kapcsolót, mellyel az adott cikk védettnek jelölhető. A kapcsoló melletti mezőben a védettség oka (pl. valamilyen munkához félretéve, selejtezésre jelölve vagy hibás és bírálatra váró cikk) is megadható. Az így megjelölt tételeknél a cikktörzsben a sor lila színű lesz, valamint a figyelmeztet:

  • terhelésnél (utalványozás, terhelés módosítása)
  • kiadásnál 
  • bármelyik kézi bizonylatnál.

Rendelés megjegyzés terhelésből

Az új terhelés rögzítésekor - akár már a Táska szerkesztőben - megadható olyan információ is, ami a beszállítónak, a rendelésben lehet fontos. Ez az adat a Terhelésből indított rendelésnél bekerül az új rendelés megjegyzés mezőjébe, majd innen magára a rendelés levélre.

 

Termelés programozás

Aktív műveletek

Az Online4 programban rögzített, éppen futó műveleteket jelenítheti meg az új, különböző módokon dokkolható ablakban:

A funkció beállításainál megadható, hogy milyen gépek és milyen események jelenjenek meg.

Partner szűrés

A táska és kész tételek mellett most már megrendelőre is lehet szűrni. Ehhez a fejlécbe bekerült egy új gomb:

A könnyebb munkavégzés miatt egy adott feladat partnere a jobb gombos menü Partner szűrés funkciójával is egyszerűen kiválasztható.

Új menü

Minden verzióban újabb funkciók kerülnek be a rendszerbe, melyek miatt a tétel módosító menü is egyre hosszabb lett. Így egyes funkciók elérése nehézkesebbé vált, az addig kézre álló menüpontok a listában távolabb kerültek. És mivel az egyes felhasználóknak más és más a fontos, így nem tudtunk olyan sorrendet összeállítani, ami mindenkinek megfelelt volna. Ezért inkább egy újabb típusú eszköztárra cseréltük a leggyakrabban használt funkciókat:

 

A felső sorban a tétel módosításával, az alsó sorban a táska adataival kapcsolatos funkciók érhetőek el. Amennyiben mégis a régi típusú menüt szeretné használni, akkor válassza a Szöveges menü opciót.

Táska programozása

A Programozás ablak az eddigi táblázat mellett egy vizuálisabb, idővonalas megjelenítést is kapott. A betervezett műveletek tagonként vagy gépenként csoportosítva is megtekinthetőek.


 

Ha ezt az ablakot a Termelési programból nyitják meg, akkor az új Ugrás adott napra gombbal a tervezőt állíthatja be a táblázat sora alapján.

Pénzügy

A Partner törzs Számlázás fülén beállított figyelmeztetés a Bejövő számlák rögzítésekor is megjelenik.

Minőségbiztosítás

Részletes leírás

A Leírás mezőt ketté bontottuk: az eddigi neve Rövid leírás lett, s mellé bekerült egy új mező Részletes leírás néven. Így ez eredeti, a dolgozó/megrendelő által megadott leírás is megmaradhat, de lehetőség van az eltérés/probléma részletesebb kifejtésére is.

Megrendelői e-mail

Az alvállakozói probléma e-mailhez hasonlóan lehetőség van a hibalap tartalmát egy gombnyomással a megrendelőnek is elküldeni. A levél kezdő és befejező szövegét a Törzsadatok > Beállítások > Megrendelő e-mail alatt adhatóak meg.

A levélen szerepel a probléma rövid leírása,  rendezési javaslat, annak módja, indoklása és a megjegyzés mező tartalma.

Szállítás

A diszpó sor állapotváltozása mellett a szállítható állapot változását is naplózzuk. Így a Táska szerkesztő Szállítás fülén, a Szállítható log gombbal visszanézhető, hogy ki és mikor állította az adott diszpó sort szállíthatóra - és esetleg vissza.