Újdonságok 4.4.1 | ScrollMAX

Újdonságok 4.4.1

Alvállalkozói feladatok

A 4.4.1-s verzió új funkciója a könnyen áttekinthető megjelenítéssel segíti az aktív alvállalkozói feladatok követését.

Üzenetek – fontossági szint

Ha a túl sok automatikus üzenet között elveszik az igazán lényeges, ideje megtanítani a ScrollMAXnak, hogy mi is az igazán fontos!

Imprimálás folyamat továbbfejlesztés

A 4.4-s verzióban bevezetett Imprimálás feladat kezelését az új verzióban még tovább vittük.

Fájl csatolások

Fájl feltöltési és csatolási lehetőség még több helyen.

„FONTOS” táska

Új lehetőség a VIP, nagyobb minőségi igényes vagy más okból kiemelt munkák jelölésére.

 ÁLTALÁNOS

új gyorsmenü - F7

A funkció billentyűkkel bárhonnan elérhető törzsek és lekérdezések nagyban megkönythetik a mindennapi munkát: nem kell bezárni, félbehagyni az éppen végzett feladatot, hogy egy telefonszámot előkeressen, egy táska adatait lekérje, vagy "ránézzen" a termelésre. Mivel az új funkciókhoz lassan már nincs elég gomb, egy új gyorsmenüvel bővült a rendszer:

Az új eszköz az F7 gomb megnyomásával jelenik meg az Online program kivételével minden modulban. A jelenleg innen elérhető listák:

 

új felhasználó választó eszköz

Elsősorban nagyobb létszámú partnereinknél okozhat az évek során problémát az egyre nagyobbra duzzadó felhasználó lista. Ezt pár esetben még lehetne is szűrni az éppen aktív létszámra (pl. új üzenet írása), de a különböző lekérdezéseknél a már inaktív neveket is kezelni kell.

A felhasználó listából választásra egy új eszközt fejlesztettünk: a listába természetesen a név folyamatos beírásával is lehet keresni, de a Törzsadatok > Felhasználók > Csoportok alapján is szűrhetőek a nevek. A saját név kiválasztásához egy gyorsgomb áll rendelkezésre.

személyes beállítások

A 4.4.1-s verziótól szeretnénk lehetőséget biztosítani arra, hogy felhasználóink minél inkább saját szokásaik, rutinjuk szerint használják programjainkat. Az előző verzió megjelenítési beállításain túl egyre több, a program működésével, használatával kapcsolatos beállítással lehet a programot még inkább testre szabni.

sablon sorok rendezhetősége

A ScrollMAX rendszer szinte minden moduljában megtalálható a nagyobb szöveges adatok kitöltését segítő Sablonok törzse.

Néha a lista olyan sok elemet tartalmaz (pl. ajánlatoknál a megrendelői információk, ajánlatközlő levél vagy táska utasítások rész), ami már a használatot is nehezíti.

Az új fejlesztéssel ezek a sablon szövegek csoportokba rendezhetőek. A csoport létrehozásához elég csak egy új nevet beírni a címke mezőbe, a program a mentés után a listában automatikusan létre is hozza. A meglévő címkék a lenyíló mezőből választhatóak ki. (Ha az adott sablon típusnál csak egy csoport van, akkor a bal oldalon csak egy sima lista található.)

ÁRAJÁNLAT KÉSZÍTÉS

alapértelmezett gép

A Törzsadatok > Gépek > Íves gépek

Alaphelyzetben a program mindig a sorrendben első gépet választotta ki az új tagok felvitelénél, ami a géppark fejlődésével vagy a kalkuláció hangolásával sokszor nem volt megfelelő. Egy új, Alapértelmezett paraméter beállításával most már megadható a leggyakrabban használt gép, így kevesebbszer kell a kalkulációban ezzel a paraméterrel foglalkozni

új költség változó

A kalkulációs motorba bekerült egy új paraméter „nettó kg” néven, ami a termék körülvágott mérete szerinti össztömeggel számol. (Az egyértelműbb használat miatt az előző „kg” típus ezentúl „papír kg” címkével jelenik meg.) Ez az új változó például szállítás, raklapok, vagy árba beépülő termékdíjak kalkulálásánál lehet hasznos.

továbbfejlesztes kirakás

Egy másik programfejlesztő cég szerint is a kalkulációnk egyik leghasznosabb funkciója a Kirakás ablak, ami két új funkcióval bővült:

 • a kifutó most már vízszintes és függőleges irányban eltérhet
 • a program a kilövésnél kezeli dupla produkciós munkákat és ezeknél a kivágókés vastagsága külön állítható. A kivágókés a képen sötétzölddel jelenik meg.

bontott ár

Az Árajánlatközlő levélen az új kapcsolóval a kiajánlott művelet, anyag és alvállalkozó részösszegre bontható. A levélen a program az összárat kiszámolja és megjeleníti.

GYÁRTÁSELŐKÉSZÍTÉS

A fő ablak alsó, aktív táska feladatokat tartalmazó listájában most már olyan táskák is felsorolhatóak, amikkel a külön kezelt feladatokon túl egyéb probléma vagy teendő lehet:

 • problémás táska;
 • tervezett táska;
 • lejárt javítási határidejű táska;
 • lejárt szállítási diszpós táska;
 • valamelyik megadott állapotú táska.

Ezeket felhasználónként, a Testreszabás menüpont alatt lehet beállítani.

A gyorsabb és könnyebb munkavégzés érdekében a legfontosabb funkciók egy helyi menüből (jobb klikk) is elérhetőek:

Táska szerkesztő

új adatok a táskán

 • sorszámozás: a sorszám színe választó (az alap színek esetén ez az adat a táskán az adott színnel jelenik meg);
 • szállítás lap: szabad szöveges utasítás mező, ami a táskán a csomagolás rész alatt, a Raklap modulban a fő oldalon az adott diszpósorhoz kötötten, míg a Szállítás modulban az új szállítólevél készítésekor jelenik meg;
 • a házon belüli gépindulások kezelésére „Belső” kapcsolóval és egy név választóval bővült a Nyomás lap. Ezek az új adatok megjelennek a Termelésirányító program gépindulás infójában is;

fejlesztések a Táska szerkesztőben

 • a szállítási lista könnyebb kezeléséhez, az időpontok egyszerűbb aktualizálásához bekerült két új (+1 nap/hét mindenre) gomb;
 • az adatlapon a táskához Kereskedőként egy újabb kolléga kapcsolható (pl. jutalékszámításhoz). A táska kereskedője a Táska keresésben is lehet szűrni;
 • az anyagigénylés felviteléhez bekerült egy Nyomathordozók gomb, amivel csak az alapanyagokat lehet egyszerűen az igénylésre felvenni az egyéb anyag típusú tétel (kiemelt fólia, festék, raklap stb.) nélkül.

egyéb ráfordítások és jóváírások kezelése

A Törzsadatok > Beállítások > Nyomda adatok> Bővítmények lapon lehet bekapcsolni a Táska szerkesztő két új lapját, ahol a táskára különböző költségek és bevételek rögzíthetőek, melyek egyébként nem jelennek meg a Pénzügyi modul kimenő és bejövő számláiban (pl. minőségi reklamáció miatt más munkán adott jóváírás, stb.) Ezek az értékek a táska utókalkulációjában megjelennek.

egyszerűbb táska nyomtatás

A speciális nyomtatási lehetőséget tartalmazó táska nyomtatás felület most már a jobb oldali gombsávban Táska gombbal is elérheti, ha a kattintás közben a CTRL billentyűt is nyomva tartja.

Problémák kezelés

A problémák rögzítése, nyilvántartása egy újabb szabad szöveges mezővel bővült, ahol – akár a probléma lezárást követően - leírható a megoldás módja, vagy az azzal kapcsolatos bármilyen információ.

A megoldás mező módosításához „Problémát rögzíthet” jogosultság szükséges.

Szerszámok törzse

új állapotok

 • Módosítás alatt,
 • Alvállalkozónál,
 • Hibás, javítandó;

egyszerűbb kezelés

A  szerszám keresés oldalról is közvetlenül elérhetőek a szerszámhoz kapcsolt fájlok;

az elvitt stancszerszám dokumentálása

A programba a szerszám selejtezés közvetlenül megkapta az új, egyéb típusú szállítólevél írás funkciót: amikor a szerszám státusza Visszaadvára változik, a program felajánlja az új szállítólevél írását, mely már automatikusan a megrendelő és az adott szerszám adataival jön létre. Így ezekből a későbbiekben is visszakereshető, hogy ki és mikor adta, illetve vette át szerszámot. (A beszkennelt aláírt szállítólevél a szerszámhoz csatolható.)

TERMELÉSIRÁNYÍTÁS

gépterem és kötészet külön programozva

Azokban a nyomdában, ahol külön felelőse van a géptermi és a kötészeti terület programozására, vagy a táskák programba vételét külön-külön végzik, a 4.4.1-s kiadástól a két feladat elvégzését külön tudják jelezni. Ha a Beállítások menüpontban (Nézetválasztó melletti  gomb) a „Gépterem és a kötészet külön programozva” be van jelölve, akkor a táska választó ablakban:

 • - az eddigi Programozva gomb helyett kettő lesz, Nyomás és Kötészet felirattal;
 • - a táskák táblázatban két külön oszlop jelöli a két terület állapotát;
 • - a Szűrés kapcsoló helyett egy lenyíló listával lehet megadni, hogy melyik területtel szeretne foglalkozni.

szabadon paraméterezhető állapotok

A Beállítások alatt a programban használt papír (nyomathordozó) és lemez (nyomandó állomány) állapotok a mostani verzióban szabadon állíthatóak: megadható, hogy milyen felirattal, milyen színnel jelenjenek meg, és - pár, a program által máshol használt kivételével - ki és bekapcsolhatóak. A további bővítéshez mind a két területre betettünk 3-3 szabadon használható új állapotot is.

Minden állapothoz megadható, hogy annak kiválasztásakor a rendszer automatikusan küldjön-e üzenet a „Lemez értesítéses állapotra változott” és az „Anyag értesítéses állapotra változott” eseményhez megadott címzetteknek.

határidő jelzés bővítése

Az eddigi 3 (zöld, sárga és piros) szín mellett egy negyedik, narancssárga szín használatára is lehetőség van. Ezzel megadható, hogy külön jelöljük azokat a munkákat, amik

 • már késnek (piros)
 • a szállítási határidő napján vannak a programban (narancssárga)
 • a határidőt közvetlenül megelőző napon vannak a programban (sárga)

A színekhez tartozó időszakot szintén a Beállítások ablakon lehet megadni.

a tekercses digitális (plotter) is programozható

A többi technológiához hasonlóan a Kereskedelem modulban, a Törzsadatok > Gépek > Plotter gépeknél lehetőség van a kapacitás tervezéshez is megadni egy n2/óra normát. Így a termelési programba helyezésnél ezeknél a munkáknál is tudunk ráfordítási időt kalkulálni.

papír és lemez (fájl) állapot állítás

A problémák listában, a Lemez és Papír lapon a tételre jobb gombbal kattintva lehet közvetlenül állítani a megfelelő állapotot

CTP

a jóváhagyási folyamat továbbfejlesztése

a CtP program aktív listája az Anyagleadás feladat mellett az Imprimálási feladat állapotát is kezeli. A két feladat státusza a lista alatti két gombbal állítható be. Ha egy táskánál mind a két feladat Rendben vagy Nem szükséges állapotú, akkor lekerül a listáról.

egyszerűbb és gyorsabb belső kommunikáció

A többi modulhoz hasonlóan a CtP programba is bekerült a Sablon F1 üzenetek funkció, ami a táska Infolapjáról érhető el:

 KÉSZLET

tervezett mozgások ellenőrzése

Az új anyagutalvány rögzítésekor lefuttat egy ellenőrzést, s ha a jövőbeni mozgásoknál a jelenlegi adatok szerint gondot talál (tervezett negatív záró készlet), akkor a program figyelmeztet és felajánlja a cikk terhelések ablak megnyitását és egy új rendelés rögzítését a terhelés adatai alapján. (Ez a funkció a Törzsadatok > Testreszabás > Beállítások alatt felhasználónként kikapcsolható.)

árlisták a cikktörzsbe

A 4.4.1-es verzióban tovább bővítettük a cikkekhez beszállítónként rögzíthető adatokat körét. A cikkszáma és az általa használt megnevezés mellett most már felvihető az adott beszállító ára (bármilyen devizában), az ár érvényessége, illetve hogy a cikk rendelhető-e. Új rendelés készítésekor az adott beszállítónál a program ezek az adatokat alapján dolgozik. (Egy cikkhez természetesen több beszállító adatait is lehet rögzíteni.)

A Törzsadatok > Beállítások > Beszállítói cikktörzs import lapon lehetőség van egy megadott formátumban lévő lista importjára is, ami nagyban megkönnyítheti a beszerzési árak karbantartását is.

új Automatikus üzenet 

Táskához rendelt anyag beérkezett: ha a rendeléshez táskaszámot is rendeltek, akkor a rendelés bevételezésekor a program a beállított címzetteknek (pl. gyekes) értesítést küld.

SZÁLLÍTÁS

új értesítések

Az Automatikus értesítések több újabb eseménnyel bővült:

 • Engedélyes megrendelői diszpo szállítható lett: ha olyan teljes vagy rész típusú diszposor lesz Szállítható állapotú, aminek a megrendelője legalább szállítási engedélyes.
 • Nyomda szállító diszpo sor szállítható lett: bármilyen típusú diszposornál, ahol a nyomda végzi a szállítást
 • Megrendelői szállítólevél elkészült: ha Teljes vagy Rész szállítólevél készül, az üzenetbe bekerülnek a szállítólevél sorai is megnevezéssel és mennyiséggel együtt. Ennél a típusnál a Sablon e-mail <CSERE> mezője rövid lenne, ezért bevezettünk egy új paramétert <UZENET> kóddal. Itt a program az e-mailbe a teljes F1-s üzenetet helyettesíti be.

szállító írás és Szállítható státusz állítás bárhonnan

A diszpo alapján történő szállítólevél készítés – az Online program kivételével – minden modulban elérhető lett. (Pl. táskakép Diszpo listája vagy a Táska szerkesztő Szállítás lapja.) Így például ha a gyekes (is) készít szállítólevelet, nem kell két programot kezelnie.

Az állapot állításhoz és az új szállítólevél készítéshez továbbra is „Szállítót készíthet” jogosultság szükséges.

csomagcímkék csoportosítása

A könnyebb kiválasztást segítendő, az etikett címke szerkesztőben a címkék most már csoportokba rendezhetőek.

PÉNZÜGY

Székhely

A Partner törzs Számlázás lapja egy új mezővel bővült, ahova - ha a számlázási-levelezési címe más lenne – külön rögzíteni lehet a cég székhelyét is. Ez az adat a kimenő számlán a Vevő részen az utolsó sorban jelenik meg.

új figyelmeztetési lehetőség

Ugyancsak a partnertörzsbe a Számlázás lapra bekerült egy szabad szöveges Figyelmeztetés mező. Az itt beírt üzenet az adott partner minden új számlájának készítésekor megjelenik, felhíva a rögzítő figyelmét az esetleges egyedi eljárásokra.

új megjegyés mezők

A kimenő és a bejövő számlák kiegyenlítésénél is lehetőség van korlátlan hosszúságú szöveg mentésére (pl. kompenzációk leírása, stb.)