ScrollDrive – a ScrollMAX rendszerbe integrált felhős tárhely szolgáltatásunk | ScrollMAX

ScrollDrive – a ScrollMAX rendszerbe integrált felhős tárhely szolgáltatásunk

Nagyon izgalmas folyamat, ahogy az egyik ötlet, fejlesztés húzza a következőt. Amikor nyáron a ScrollConnect megkeresés – ajánlat adás funkcióját csináltuk, felmerült, hogy milyen jó lenne, valamilyen üzenő felületet is készíteni hozzá. Itt a két cég felhasználói az adott feladattal kapcsolatban tudnak egyeztetni, amit a rendszer mind a két oldalon egyformán visszakereshető módon elérhetővé tenne. Ezzel terveztük kiváltani az e-mailes és telefonos egyeztetéseket.

Amikor bekerült a rendszerbe, felmerült, hogy ez azért lehetne akár klasszikus, való idejű üzenetváltás is, azaz a beírt szöveg jelenjen meg pár másodperc múlva a másik félnél. Ezzel megszületett a beépített cset szolgáltatásunk is. És ha már van valós idejű cset, akkor miért ne lehetne benne fájlokat is küldeni?

Mivel ez a fejlesztés elég komoly munkával és beruházással is jár, így előzetesen több helyen felmértük, hogy mennyire lenne egy ilyen szolgáltatás hasznos. Mint kiderült, a fájlok küldése szinte mindenhol problémás feladat. Kisebb fájlok még elmennek e-mail mellékletben, de nagyobbak esetén maradnak a nagyméretű fájlküldő szolgáltatások vagy a megosztott felhős tárhelyek. Egy, Scroll rendszerek közötti egyszerű fájl megosztásnak mindenki örült volna. Pláne, ha nincs sem időbeli, sem méret korlátozás. Aztán beindult az ötletes: mi másra is lehetne még használni. Hagyományos fájlküldés e-mailben küldött linkkel. Személyre szabható általános webes feltöltő oldal, ami leválthatja a céges FTP szervert. Vagy akár a cég hosszú távú fájl archiválást is átvehetnénk. Vagy akár a teljes fájl kezelést és tárolást és akkor külön fájl szervert sem kell fenntartani…

Sok tervezés, fejlesztés, majd újabb szerverek üzembe állítása után végre eljutottunk az első éles funkciók bekapcsolásához:

  • A ScrollConnect üzenet felületén lehet fájlokat megosztani. Itt elég csak ráhúzni az ablakra a fájlt; ezt a program feltölti a felhős tárhelyre és a beszélgetésbe beilleszt hozzá egy letöltő linket.

  • Fájlküldés külső partnernek: a Fájl listában felvett fájlok egyszerűen továbbíthatóak egy e-mailes letöltő link segítségével. A program a kijelölt fájlt először felmásolja a ScrollDrive-ra, majd azt fel is veszi a listára. (Így egyrészt van a fájlról egy másolat, másrészt legközelebb már ezt lehet küldeni, megspórolva egy újabb feltöltést.) Amint a művelet sikeres, generálunk egy sablon e-mail üzenetet a linkkel, aminek segítségével a levél címzettje a fájlt letöltheti.

Mivel ez számunkra egy teljesen új terület, a szolgáltatásunk most még erősen béta állapotban van. A fájlokra nincs nincs méret korlátozás és jelen terveink szerint azt később bármikor vissza is lehet tölteni. A következő hetekben elsősorban a funkció működésének monitorozásával, hangolásával fog elsősorban telni. A következő fejlesztés a csoportos küldés lesz, amivel egyszerre több fájlt lehet egy e-mailes linkkel küldeni. Ezt beépítjük majd a szerszám- és klisérendelő levélbe is. Ezzel párhuzamosan a webes letöltő oldal testre szabhatóságát is igyekszünk megoldani.