HTML Szerkesztő | ScrollMAX

HTML Szerkesztő

HTML szerkesztő

Ugyan van már egy sok funkciót tartalmazó szövegszerkesztőnk, de az abban előállított dokumentumokat igazán csak a képernyőn és esetleg nyomtatásban tudtuk használni. Az új szerkesztőnk viszont ún. HTML alapú dokumentumot állít elő, amit változtatás nélkül tudunk a netes környezetben (formázott e-mailek, Printportál feltöltések stb.) használni.

Az alapfunkciókon (betűtípus, méret és stílus beállítása, felsorolások, rendes tördelések stb.) túl lehetőség van képek beszúrására (akár a dokumentumba ágyazva és nem külső helyről linkelve), táblázat beillesztésére, kezelésére, de akár webes tartalmak beillesztésére is.

A szerkesztett dokumentumok természetesen közvetlenül nyomtathatóak, HTML és PDF formátumban menthetőek. A nyomtatásnál lehetőség van több – akár 6 – oldal egy lapra történő összerakására is, ami a jegyzetek készítésénél, fizikai archiválásnál lehet kifejezetten hasznos.

Haladóbb felhasználóink számára lehet érdekes a HTML forráskód közvetlen szerkesztése, ellenőrzése, esetleg külső programmal készített sablonok bemásolása.

A szerkesztőnkkel három formában találkozhat:

1. Teljes értékű szerkesztő

Teljes képernyős szerkesztő, ahol az összes funkció elérhető. Ilyenek például a Scroll E-mail kliensünk felülete, vagy az Automatikus értesítések sablonjainak megadása.

2. Kis, beépülő szerkesztő

Itt elsősorban a helyszűke miatt csak az alap funkciók találhatóak meg. Ezeket a szerkesztőket általában a levelek összeállításánál, alap sablonok beállításánál használjuk. Amennyiben valamilyen olyan funkcióra lenne szükség, a menüsor végén található gombbal a szöveg megnyitható a nagy szerkesztőben is.

A legtöbb helyen a menüsor Sablonok gombjával a szokásos szabad szöveges sablon törzs érhető el, természetesen itt is formázott sablonokkal.

3. HTML dokumentum néző

Ez igazából a teljes értékű, nagy szerkesztő írásvédett módban. Ezt elsősorban a levelek előnézetére, elmentett dokumentumok megjelenítésére használjuk. Ezek így természetesen nem szerkeszthetőek, de a nyomtatás és exportálás funkciók használhatóak.

Az új szerkesztővel minden olyan helyen találkozhat, ahol valamilyen e-mail üzenetet (árajánlatkérés, alvállalkozói megrendelés, ajánlatközlő levél, megrendelés visszaigazolás, készlet rendelés stb.) készítünk. Ezeknél a leveleknél a törzsadatok, nyelvi sablonok beállítása is az új eszközökkel, formázva történik.

 

Formázott automatikus értesítések

Az új szerkesztőnek köszönhetően az eddigi egyszerű, sima szöveges e-mailek helyett logót, linkeket, formázásokat is tartalmazó leveleket tud a rendszer automatikusan kiküldeni. Ezek a levelek is az alap, arculati stílus beállítás szerint készülnek, így egységesítve a ScrollMAX rendszerből (is) kimenő levelek megjelenését.

A sablonokat az Általános csoport > Értesítés sablonok menüpont alatt, az E-mail lapon lehet beállítani.


 

A sablonokban többféle változó adatmező is használható. Vannak minden sablonban használhatóak:

 • {logo}
  a cég törzsadatként megadott logója. (Több céges rendszernél a szállítandó táskához beállított cég logója).

 • {csere}
  a táskaszám és a munka címe

 • {uzenet}
  a Scroll Üzenetként kiküldött szöveg beillesztése. Ez elsősorban akkor hasznos, ha az alap, rendszer által generált üzenetet szeretnék e-mailben is továbbítani.

Ezek mellett az adott értesítéstől függően lehetnek csak ott használható mezők is (pl. szállítási értesítésnél a QR kód helye.)

ScrollMAX E-mail kliens!

Az új HTML szerkesztőnek köszönhetően végre több éves fejlesztési tervünket is meg tudtuk valósítani.

A levelező kliensünk a szokásos funkciókat tudja: elküldés előtt a teljes levél szerkeszthető, az alap címzetten kívül továbbiak (másolat és titkos másolat is), további fájlok csatolása stb. A levél tényleges elküldése történhet külső levelező kliens használatával (azaz a program átadja a levelet a felhasználó gépén telepített Outlooknak/Thunderbirdnek/stb.) vagy azonnal, a program beépített e-mail küldés funkciójával. Ez utóbbihoz egyszer meg kell adni a levelező szerver, illetve használni kívánt e-mail fiók adatait, s onnantól kezdve a levél elküldése csak egy gombnyomás! Az azonnali levélküldés további előnyei:

 • nem konvertálja át oda-vissza egy másik program a levelet, így az nem esik szét, nem lesz belőle sima szöveg, nem cserélődnek ki az ékezetes karakterek;

 • több fájl csatolása esetén az alap levél nem lesz egy a csatolmányok között;

 • ha kérik, akkor a program a levelet (pl. ajánlatközlő, megrendelés visszaigazolás) automatikusan exportálja PDF formátumban is és csatolmányként elküldi azt is;

 • a felhasználó beállításait központilag tároljuk, így másik gépen bejelentkezve is a saját fiókjával mennek el az üzenetek;

 • a program az elküldött leveleket központilag tárolja és ahol lehet, azokat az eredeti levélhez kapcsolja. Azaz innentől kezdve nem csak az látható, hogy valaki létrehozott egy levelet, hanem az is, hogy az az eredetileg generált szöveghez képest mit tartalmazott, mikor is küldték el és kiknek ment. Így ténylegesen megoldható a központi, egyéni e-mail fiókoktól független archiválás is. (S természetesen, ezek a levelek is automatikusan mehetnek a ScrollMAX E-mail Botjának is!)

Az elmúlt hetekben a program valamennyi e-mail küldő funkcióját (23 levél!) átírtuk úgy, hogy az üzenetek a saját kliensen keresztül menjenek. A ScrollMAX által elküldött e-mailek az Általános csoport > Kimenő e-mailek menüpontja alatt kereshetőek vissza:

Itt természetesen az üzenetek kinyomtathatóak, PDF formátumban menthetőek, illetve újra küldhetőek. Itt – a legmagasabb szintű adminisztrátori jogosultság nélkül – mindenki csak a saját leveleit tudja listázni. Az egyes levelekhez tartozó elküldött e-mailek egységesen a Kimenő e-mailek gombbal kérhetőek le – függetlenül attól, hogy azt ki készítette.