Újdonságok 4.6.2 | ScrollMAX

Újdonságok 4.6.2

Táskáról mindent egyetlen kattintásra

Egy adott táskával kapcsolatban a ScrollMAX már nagyon sok információt kezel: kontaktok adatai, igényelt és kiadott alapanyag, szállítási és alvállalkozói információk, stb. Ezeket most mind összegyűjtöttük egy könnyen kezelhető menübe, ami a különböző modulok táska listáiból egy kattintással elő is hívható.

Paletta követés

Az új Paletta követés használatával még pontosabb, részletesebb információkkal rendelkezhet a nagyobb szállítási tételek aktuális állapotáról.

Általános

Új jogosultság: Diszpó sort szállíthatóra állíthat

Sok helyen megy ki automatikus e-mail, amikor egy megrendelői szállítást előkészítettek. Ilyenkor még nagyobb kellemetlenség, ha az állítás téves volt. Az ilyen hibák csökkentése miatt új jogosultság került a rendszerbe. Fontos, hogy a zökkenőmentes folyamat érdekében az új verzió telepítése után rögtön állítsa be, hogy mely kollégák állíthatják szállíthatóra a diszpó sorokat!

 

Készlet listázás gyorsgombon is elérhető

A cikktörzs és a cikk keresés mellett most már a készlet listázás is elérhető bármely modulból gyorsgomb segítségével. Ehhez a Testreszabás menüben a Gyorsgombok vagy Funkcióbillentyűk fülön kell csak kiválasztani ill. billentyűhöz rendelni az új funkciót.

Diszpó lista nyomtatása már fekvő formátumban, hogy minden adat kényelmesen elférjen

Elérhetőség: Scr4> Táska szerkesztő> Szállítás fül> Diszpozíció

F1-ből e-mail

Felhasználói kérésre az F1 üzenetekből gombnyomásra e-mail generálható.

Árajánlatkészítés

Kalkulátor, belsős, külsős kapcsolattartó automatikus feltüntetése az ajánlaton

Sokszor a kalkulátort keresik egy-egy kiadott árajánlat után, nem pedig a céghez rendelt külső vagy belső kapcsolattartót, ezzel neki sok ideje megy el, közben állnak az ajánlatok. Ezt kiküszöbölendő készült el egy nagyon praktikus fejlesztés az ajánlatközlő levél sablonjához: a program automatikusan behelyettesíti a levél megjegyzésébe a címzetthez tartozó kereskedőt (külsőst), vagy gyekest (belsőst), illetve meg lehet jeleníteni külön a kalkulátort is.

Ajánlatközlő levél beállítása

scr4 modul --> törzsadatok --> beállítások --> program beállítások --> ajánlatközlő levél

A sablonok felsorolása alatt az általános kapcsolattartó személyt lehet kiválasztani:

Aki itt kiválasztásra kerül, annak a nevét fogja beilleszteni a program a belsős ill. külsős név helyére, ha az nincs megadva az adott partnernél.

Az ajánlati sablon kiválasztása után a Módosítás gomb. A megjegyzésbe be lehet szúrni egy ehhez hasonló sort:

Az Ön kapcsolattartója: <KAPCSOLATTARTO>, és belső kapcsolata: <BELSOS>, őket keresheti anyagleadással, gyártással kapcsolatos kérdéseivel.
A kalkulációt <KESZITETTE> készítette.

Ajánlati levélben a behelyettesítés megjelenése

Ha a felhasználónál e-mail cím, telefon szám is be lett írva, akkor azt is megjeleníti a könnyebb kapcsolattartás miatt.

Idegen nyelvű levél írásakor szótár bővítés

Az Ajánlatközlő levélen a sablon választó mellé bekerült egy kapcsoló: Új szónál szótár. Ha ez be van jelölve, akkor az idegen nyelvű sablonoknál (ahol a dátum formátum nem "éééé.hh.nn") sikertelen szótárazásnál feldob egy ablakot, ahol meg lehet adni a keresett kifejezést. Ezt a program az adott szótárba rögzíti is.

Kalkulációs művelet felvételekor figyelmeztető szöveg

Műveletek törzsben egy új mező jelent meg a leírás mellett: figyelmeztetés.

A kalkuláció vagy gyártáselőkészítés során kiválasztott műveletnél rögzített leírás eddig is megjelent, most ez kiegészült a figyelmeztetés szöveggel, de ha a művelet felvételére kerül sor, akkor ez még egy felugró ablakban is megjelenik, hogy semmiképpen se kerülhesse el a kalkulátor figyelmét az információ.

 

Digitális íves és tekercses gépeknél is kijelölhető alapértelmezett

Eddig csak az ofszet gépeknél lehetett alapértelmezett gépet kiválasztani. Ezzel az a könnyebbséggel járt, hogy az ajánlatban vagy a táskában tag létrehozásakor a gép külön kattintás nélkül erre a gépre állt be. Most lehetőség van ugyan erre a digitális íves és a plotter gépeknél is.

 

A verzióra kiadott átfutási idő az ajánlati ablakon is látható

A levél szerkesztőben már a korábbi 4.5.2-es verzióban megjelent az átfutási idő sablon. Ez jól használható, pontosabb időpontokkal lehet ellátni a munka teljesítéséhez a kimenő ajánlati levelet. Emellett természetesen megadható más formában is a vállalási határidő pl. "Anyagleadástól 5 munkanap".
Azonban levélben megadott határidő csak a levél megtekintésével volt eddig hozzáférhető utólag. A jelen verzió fejlesztése ezen a területen: a verzióra meghatározott az átfutási idő most már elérhető az ajánlati ablakból is.

 

Sablonok- fájl csatolás

Korábbi verziónál már több helyen is megjelent különböző dokumentumok és képek csatolási lehetősége. Ez a kör is bővül. Mostantól a Sablonok menüpontban rögzített mintákhoz is tud fájlokat csatolni.

 

Saját formánál nem használható kapcsoló

Vannak olyan papírok (kartonok), melyeket nem lehet saját formán nyomni. Ezek jelzésére született meg az íves kalkulációs papírtörzsben, valamint a tagok paramétereinél a Saját formánál nem használható kapcsoló. Ha ilyen papírt használna saját formás kilövéssel, akkor a program a Súgóval jelez.

Gyártáselőkészítés

Anyagigénylésnél szerepel a gépnév kapcsoló

Az új törzsadat beállítás segítségével a program automatikusan feltünteti a felhasználási helyet (gép neve) már az anyagigénylésen. Az Anyagigénylésnél szerepel a gépnév kapcsoló itt aktiválható:

Élesítés után új terhelés esetén a Leírás mezőbe bekerül a kalkuláció során megadott gép neve:

Az anyaggazdálkodó is több információhoz jut, hiszen a készletben is megjelenik az adat:

 

Méret címke

A táskaképet további egyedi megjelenítési lehetőséggel vérteztük fel. A törzsadatokban tetszés szerint megadható a méret jelölésére szolgáló cella megnevezése. (KÉSZ MÉRET -- VÁGOTT MÉRET)

 

Táskán fekvő méret figyelmeztetés

Fekvő méret esetén megjelenik a „Fekv.” jelzés:

 

Visszaigazolás, automatikus táska feladat állítás

Táskában visszaigazolás készítése során iktatni, ill. elmenteni is lehet köztes állapotként a levelet, későbbi kiküldésre. A mentésre most már a program úgy reagál, hogy a visszaigazolás feladatot Folyamatban állapotra állítja. Majd ha később az E-mail gombra kattint a felhasználó, akkor rákérdez, hogy lezárhatja-e a feladatot.

 

Táska létrehozáskor kereskedő beállítás kapcsolattartó szerint

A táskán lehetőség van a partnertörzsben meghatározott belsős és kapcsolattartón felül egy kereskedő megjelölésre is. Azonban ez a személy sokszor megegyezik a kijelölt kapcsolattartóval, ezért a táska létrehozáskor (ajánlatból táska vagy új táska) automatikusan beáll a kereskedő lenyíló is a kapcsolattartónak megjelölt kollégára.

 

Táska határidejének változtatása, diszpó aktualizálás

Az új verzióban a táska határidejének változtatására felugrik egy kérdés:

Igen válasz esetén a program felkínálja a diszpó sorok frissítésére vonatkozó lehetőséget.

Ha nem-mel válaszoltunk és később még is szükséges lenne a frissítés, a funkció a Szállítás fülről is elérhető a Diszpó aktualizálás gomb megnyomásával. A dátumok átállítása az alvállalkozós sorokat nem érinti, csak a teljes vagy rész szállításra megjelölt címeket, ha ez a kapcsoló be van kattintva.

 

Táska feladat listában a folyamatban nem elindított tételek

Kereskedelem modul --> Testreszabás --> Beállítások

A funkció bekapcsolása után a gyekes számára a feladat listában megjelennek azok a táskák is, amelyek még nincsenek elindítva a folyamatban.

 

Szállítás

Új kapcsoló: fuvarozó kötelezően kitöltendő legyen-e

A szállító modul új beállítási lehetőséggel bővült: Szállítólevél kitöltésénél fuvarozó kötelezően kitöltendő legyen-e.

A beállítás hatására a szállító levelet nem lehet lezárni, amíg a szállító mező nincs kitöltve.

 

Fuvartípus kiválaszthatóság a visszaérkeztetés során

A szállítólevelek visszaérkeztetése fontos feladat, ezzel zárul a kiszállítási tevékenység. Itt be lehet rögzíteni pl. ki, mennyit vett át a kiszállított termékből, hány km volt, valamint milyen költséggel járt a kiszállítás.

A fuvartípus szabadon feltölthető lista, kiválasztásával a költség is meghatározásra kerül, azonban ez ha szükséges átírható.

Ki- és beszállítások egy ablakon

A táska szállításai ablak most már a ki és (alvállalkozói) beszállításokat egyaránt tartalmazza:.

Anyaggazdálkodás

Szálirány követés

Az anyagigénylésben az íves alapanyagoknál a vágási/felhasználási szálirány is bekerül az igénylésbe:.

 

Igényelt anyag változásra figyelmeztetés, módosítási lehetőséggel

Ha egy termék tagjában az alapanyag változik, de már van róla terhelés, akkor egy figyelmeztető ablakban jelzi ezt a program. Ha még módosítható a terhelés (igényelt állapotban van), akkor rögtön ezt lehetőséget is megadja a rendszer. Ezzel egyszerűsödik a gyártáselőkészítő munkája, mert már nem kell külön a termék módosítása után az anyag igénylés fülre elmennie, hanem ezt egy lépésben megteheti.

Ha már nem módosítható az igénylés, akkor csak a figyelmeztető ablak jön fel.

 

Pénzügy

Számlázás- fájl csatolás

A számlák kiállításánál lehetőség van fájlokat csatolni. A gomb megmutatja, hogy hány dokumentum van behúzva (a képen látszik, hogy 2 fájl került csatolásra). A gomb megnyomása után felugró ablakba a Csatolás gombbal és "drag&drop" módszerrel is behúzható a csatolmány. 

E-számla melléklet csatolási lehetőség

Az elektronikus számla mellé is van lehetőség fájlt csatolni, ami a küldés során megjelenik a számla mellékleteként (pl. szállítólevél). A kívánt dokumentumot a számla készítésekor a Csatolt gombbal rögzíteni kell (ugyan úgy, mint normál számla eseténben), majd a szokásos módon lezárni a számlát. Támogatott formátumok: bmp, eps, gif, icns, jpeg, jpeg2000, msp, pcx, png, ppm, spider, tiff, webp, xbm, cur, dcx, fpx, gbr, gd, ico, imt, iptc/naa, mcidas, mic, mpo, pcd, pixar, psd, sgi, tga, wal, xpm.

Az e-számla megtekintésekor nem csak a számlaképet, hanem a mellékletet is megtekintheti egy dokumentumban (vagyis az e-számla megnyitásakor a számlakép két oldalas lesz):

 

Idegen nyelvű számla lehetőség számla sablon segítségével

Számla modul --> Törzsadatok --> Számla beállítása --> Számla sablonok fül

Hasonlóan az ajánlati levélhez, sablonok létrehozására van lehetőség a számlákkal kapcsolatban is.

Meghatározható mely feliratokat hogyan írja a program, vagyis idegen nyelvű fordításokat lehet létrehozni a számlához.

A számlázáskor egymás után akár angol, majd német nyelvű számlát is ki lehet állítani, nem szükséges további művelet, mint a megfelelő sablon kiválasztása.

 

Munkalap

Lekérdezések/listázások bővítése

  • Munkalap/Statisztikák/Műveleti elemző

A lekérdezés futtatása után, a bal alsó sarokban található listázás gomb megjeleníti az adott műveletre, a szűrt időszakban tett összes rögzítést.

  • Munkalap/Statisztikák/Lekérdezés

A lekérdezés eredménye a "Megrendelő" oszloppal bővült

  • Munkalap/Statisztikák/Kimutatás szerkesztő

Új választható mezők:

Megrendelő

Kötészet

Példányszám

Terjedelem

Terjedelem2