Tekercses kiszerelő modul | ScrollMAX

Tekercses kiszerelő modul

A modul a tekercses kiszerelő gépen dolgozó kolléga munkájának segítésére, az elkészült tekercsek és gyűjtők (dobozok) későbbi követésére készült. A gyors használathoz speciális címkenyomtató (pl. Zebra) szükséges. A felület érintőképernyőn (ajánlott) és hagyományos billentyűzettel is egyaránt könnyen használható. Az eszközöket célszerű úgy elhelyezni, hogy a kolléga a kiszerelés közben is elérje.

Az így nyomtatott címkék munkán belül futó sorszámmal láthatóak el. Emellett minden tekercs és doboz egy teljesen egyedi kódot is kap, aminek segítségével később a nyomdán belüli életútjuk visszakövethető.

A funkció elérhető az Online termeléskövető modulban is.

Címkék

A programba két újabb etikett típus került be: a tekercs és a gyűjtő (doboz) címkék. Az etikettszerkesztőnk segítségével mindkét típus mérete, tartalma, kinézete szabadon beállítható.

Speciális, a tervezővel nem megoldható címkék nyomtatására bekerült a PRN fájl alapú etikettnyomtatás is. Ezeknél a címkéknél a nyomtatási képet az adott nyomtató nyelvén készült program tartalmazza. A változó adattartalomhoz (munka címe, méretek, mennyiségek stb.) használandó mezőkódokat a lista tartalmazza.

 

Kiszerelés paraméterek

A tekercses táskáknál a Táska szerkesztőben egy külön menüpont szolgál a kiszerelési adatok beállítására, valamint az elkészült tekercsek, gyűjtők visszakeresésére.

Az alap kiszerelési adatokat a program a táska alapján automatikusan kitölti. Ezek akár itt, akár a munka során a tényleges kiszerelés alapján módosíthatóak.

 

Kiszerelés

A gyűjtők nyitása, tekercsek indítása, lezárása, majd végül a gyűjtő zárása egy ciklikus, egyszerű folyamat szerint zajlik. Az új felületnek köszönhetően érintőképernyőn ez egyszerűen kezelhető. Normál felhasználásnál pedig elég csak az Enter gombot nyomni. 

A program a folyamat során többféle címkét nyomtathat:

 • a gyűjtő nyitásakor egy nyitó címkét, amin a termék alapadatain túl a gyűjtő száma van;

 • új tekercs nyitásakor nyitó címkét. Ez a legtöbb esetben üres szokott lenni, de későbbi vevőreklamáció kezelésénél jól jöhet, ha a tekercs azonosítója akkor is megvan, ha záró címkénket eldobták;

 • a nyitáskor a program automatikusan nyomtathat egy második dudacímkét is;

 • a tekercsek zárásakor a program újabb záró címkét nyomtat;

 • toldás esetén külön figyelmeztető címke nyomtatható;

 • a gyűjtő lezárásakor újabb záró címke készül. Ezen már feltüntethetők a gyűjtőbe került mennyiségek (termék és tekercs darab, nettó és bruttó tömeg, sorszámok stb.)

 • egy második címkére kiegészítő adatok, figyelmeztetések kerülhetnek.

Az etikettbeállítás alapján a program bármelyik címkét képes automatikusan külön nyomtatóra küldeni, így az egyes címkék különböző méretűek, színűek is lehetnek.

 

A folyamat

 • A funkció megnyitásakor a program mindig ellenőrzi, hogy van-e az adott táskához nyitott gyűjtő. Ha van, akkor felajánlja annak folytatását. Így műszakváltáskor, ebédszünet után stb. a korábbi gyűjtő folytatható.

 • Gyűjtő nyitása: a program kinyomtatja a doboz nyitó címkét.

 • Tekercsek nyitása: a program a Tekercs/kiszerelés (pályaszám) paraméternél megadott számú nyitó és esetleg dudacímkét nyomtat ki. A sorszámok megjelennek a nyitott tekercsek listájában. Ha valamelyik tekerccsel gond van és nem kerül kiszállításra, akkor az a Törlés gombbal eltávolítható.
  A program színes ikonnal jelzi, hogy a tekercsek közül mi kerül be az aktuális gyűjtőbe és mi megy majd a következőbe.

 • Tekercs zárása: a program rákérdez a tekercsre került tényleges mennyiségre, majd kinyomtatja a beállított számú záró címkét. A tekercseket hozzárendeljük a nyitott gyűjtőhöz. Amennyiben a most lezárt tekercsekkel elérjük a megadott Tekercs/gyűjtő mennyiséget, a program azt automatikusan lezárja és kinyomtatja a záró és a plusz info címkéket. Ha van plusz kész tekercs, akkor a következő gyűjtő nyitása és azok hozzárendelése is megtörténik.

 • Gyűjtő zárása: a teljes gyűjtőket a program automatikusan lezárja. Manuális lezárásra csak hiányos, reszt gyűjtő esetén van szükség.

A felületen folyamatosan ellenőrizhető, hogy az aktuális nyitott gyűjtőbe már mennyi tekercs került, az adott táskára már legyártott összes tekercs és termék. A teljes kiszerelés az ablak alsó részén lévő csík segítségével könnyen követhető.